Joi, 14 aprilie 2016, Ski Resort Transalpina a găzduit ultimul eveniment înainte de închiderea oficială a sezonului de schi, de vineri pârtia fiind închisă, iar gondolele au luat drumul spaţiilor de depozitare. Ca un făcut, tot vineri, 15 aprilie (vezi facsimil), Administraţia Finanţelor Publice Deva a primit din partea Curţii de Conturi a României – Camera de Conturi Vâlcea o adresă prin care i se transmitea sesizarea Asociaţiei pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale înregistrată pe 14 martie a.c. şi i se solicita să “aibă în vedere punctul IV din sesizare, anume verificarea legalităţii şi realităţii aprovizionării şi ulterior livrării Primăriei comunei Voineasa, în perioada 2012 la zi, a unor echipamente de transport pe cablu telegondolă, prin interpunerea nejustificată a firmelor Quasar SA, SC Quasar Industries SRL, SC Primavera Design SRL între Acomin SA şi furnizorul de echipamente LEITNER GmbH Austria”.
Amenajarea Lacului artificial Mioarele, lucrări suplimentare de încă 5 milioane de euro
Petiţionarul susţinea în adresa prin care a sesizat Curtea de Conturi că echipamentele de transport prin cablu telegondolă au fost furnizate de societatea Acomin către Primăria Voineasa la un preţ majorat fără justificare cu suma totală de 20.162.475 lei (aproximativ 4,5 milioane de euro), fără TVA, prin interpunerea Quasar. Anterior, petiţionarul (Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale) contestase şi modificarea soluţiei tehnice propuse în proiectul iniţial de alimentare a tunurilor pentru zăpadă din lacul de acumulare Vidra aparţinând Hidroelectrica SA în amenajarea lacului artificial “Mioarele”, ceea ce a însemnat suplimentarea costurilor totale pentru amenajarea domeniului schiabil cu alte trei milioane de euro. “Săptămâna în Oltenia” a arătat încă din 22 februarie a.c., cu răspuns scris dat chiar de către conducerea societăţii, că Hidroelectrica nu a refuzat alimentarea din Lacul Vidra a tunurilor de zăpadă de pe domeniul schiabil şi că beneficiarii proiectului, Primăria Voineasa şi CJ Vâlcea, au omis să spună că proiectantul din asocierea al cărei lider a fost Acomin, a impus soluţia amenajării Lacului Mioarele. Primăria Voineasa susţine, prin adresa nr. 1941 din 12 aprilie a.c., că “Dosarul privind Lacul Mioarelor are nr. 2146/90/2015 şi priveşte suma de 14.467.944.42 lei plus penalităţi de întârziere de 0,01%, începând cu data scadenţei şi până la achitarea debitului, conform hotărârii nr. 269 din 15.02.2016, definitivă şi irevocabilă”.
Aplicarea taxării inverse ar aduce Quasar şi milioanele de euro din TVA
Asociaţia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale consideră că procesul menţionat de Primăria Voineasa a reprezentat, de fapt, un subterfugiu prin care s-a urmărit, de fapt, “«legalizarea» unor prejudicii colosale în favoarea Acomin, care declară anual, de la punerea în funcţiune a unei instalaţii care a costat statul român aproximativ 40 milioane de euro, un profit de maxim 150.000 euro anual”. De asemenea, petiţionarul consideră că s-ar fi urmărit şi obţinerea banilor aferenţi TVA prin taxarea inversă.
De la 1 ianuarie 2016, odată cu intrarea în vigoare a noului Cod Fiscal, se stabileşte că pentru aplicarea taxării inverse există o condiţie obligatorie, şi anume ca atât furnizorul, cât şi beneficiarul să fie înregistraţi în scopuri de TVA în România, cum este şi cazul Quasar şi Quasar Industries, în cazul domeniului schiabil de la Voineasa.
Normele de aplicare a Codului Fiscal stabilesc că taxarea inversă reprezintă o modalitate de simplificare a plăţii taxei. În acest sens, nu are loc nicio plată de TVA între furnizorul/prestatorul (Acomin, lider de asociere) şi beneficiarul unor livrări/prestări (Primăria Voineasa şi CJ Vâlcea, în cazul de faţă), acesta din urmă fiind cel care datorează, pentru operaţiunile efectuate, taxa aferentă intrărilor. În plus, acesta are posibilitatea să deducă respectiva taxă.
Concret, pentru simplificarea plăţii taxei, sunt emise facturi în care furnizorul/prestatorul nu înscrie TVA-ul, inclusiv pentru avansuri, acesta fiind calculat de către beneficiar şi înregistrat ca taxă colectată şi taxă deductibilă în decontul de TVA.
Curtea de Conturi precizează (adresa nr. 19/768 din 18 aprilie a.c.) că, “urmare a Hotărârii Plenului nr. 375 din 29.10.2015 cu adresa nr. VI/41305/40084/40809/2015, actul de control a fost înaintat organelor de urmărire penală, respectiv Direcţiei Naţionale Anticorupţie, pentru efectuarea cercetărilor cu privire la existenţa unor fapte pentru care există indicii că au fost săvârşite cu încălcarea legii penale”.