Interviu

Remus Sasu, un primar al schimbării la Ocnele Mari

Candidat ALDE şi tânăr întreprinzător în domeniul turismului local, Remus Sasu şi-a stabilit ca prioritate readucerea oraşului la statutul de staţiune balneoclimaterică

Propunerea pe care ALDE o lansează locuitorilor din Ocnele Mari pentru fotoliul de primar este un tânăr de 35 de ani, născut şi crescut în localitate. Remus Gabriel Sasu nu a deţinut până acum funcţii importante în domeniul administraţiei publice, dar s-a remarcat ca un bun manager în mediul privat. S-a decis să candideze la această demnitate convins că priceperile de administrator pot servi ocnenilor şi, implicit, localităţii în care trăieşte şi munceşte. Viziunea lui pentru Ocne este ca, peste câţiva ani, oraşul să redevină o staţiune adevărată.

Săptămâna în Oltenia: Care este primul gând pe care îl aveţi când sunteţi întrebat despre Ocnele Mari?

Remus Sasu: Că m-am născut aici. Că am copilărit aici. Că am mers la grădiniţă aici. Că m-am căsătorit aici. Că ni s-au născut doi băieţi aici. Că băieţii noştri şi părinţii noştri trăiesc zi de zi aici. Că am investit aici, în turism, bineînţeles. Că împlinesc 36 de ani aici. Că intenţionez să fiu primarul oraşului Ocnele Mari şi, peste încă patru ani, la 40 de ani, să pot fi primarul staţiunii balneoclimaterice Ocnele Mari.

SiO: De unde ideea de a aspira la această demnitate, de a candida la cea mai înaltă funcţie publică din Ocnele Mari? Sunteţi interesat şi de funcţia de viceprimar?

R.S.: Nu, nu sunt interesat deloc să fiu viceprimar. Am un plan de redresare a staţiunii Ocnele Mari şi îl pot aplica numai din poziţia de primar. Este singura poziţie care mă interesează în această competiţie electorală şi pentru următorii patru ani. Şi nu, nu demnitatea este cea care mă interesează pe mine acum. Bineînţeles că este o mare onoare să fii primarul Ocnelor Mari, dar eu cred că responsabilitatea de a fi primar este cea care contează cu adevărat. Demnitatea apare numai dacă ţi-ai asumat cu adevărat responsabilitatea oamenilor care locuiesc aici şi care aşteaptă să le fii de ajutor, nu să le fii şef. Eu cred că demn cu adevărat nu poate fi decât primarul care va reuşi să-i redea Ocnelor Mari demnitatea de staţiune balneoclimaterică. Cred că este nedemn de o asemenea funcţie cel ce tratează acest loc istoric ca pe o comună oarecare. Aici se exploatează sarea de mii de ani şi se fac băi în scop medical de peste 200 de ani. Nu e de glumă cu acest loc şi cu cei peste 3 mii de locuitori ai săi. Ideea de a candida vine de la un mare grup de localnici şi de oameni politici locali, regionali şi naţionali care m-au întrebat dacă nu vreau să-mi pun priceperile de administrator şi în slujba localităţii în care trăim şi muncim. Am reflectat la această idee împreună cu familia şi am ajuns la concluzia că trebuie să o fac, să candidez la funcţia de primar, să câştig votul oamenilor şi să conduc Ocnele Mari în următorii patru ani, spre un destin mai apropiat de secolul în care trăim.


SiO: Înţeleg că aţi vorbit cu mai multă lume, în ultima vreme, despre Ocnele Mari. Ce impresii vi s-au transmis, ce opinii aţi descoperit la oamenii care vorbesc despre acest oraş?

R.S.: Am vorbit cu multă lume despre soarta staţiunii Ocnele Mari. Cu oameni din oraş şi cu oameni din afara lui. Cei mai mulţi dintre oamenii cu care am vorbit şi-au pierdut speranţa că Ocnele Mari mai poate fi o staţiune importantă, ca în trecut. Argumentul acestora este că Ocnele Mari a stat pe loc în timp ce toate staţiunile din zonă s-au dezvoltat, în ultima vreme, într-un ritm foarte bun. Nu-i poţi contrazice. Văd şi eu cum cresc Băile Govora, Olăneşti şi Călimăneşti-Căciulata în care, în plin sezon, nu găseşti un loc de parcat maşina. I-aş contrazice însă pe cei care nu mai cred în şansa pe care o avem de a aduce din nou şi din ce în ce mai mulţi turişti la ştrandurile noastre şi în pensiunile noastre, la Ocnele Mari. Ne trebuie o viziune nouă despre dezvoltarea oraşului, una potrivită pentru profilul turistic balnear. Noi nu suntem o comună oarecare, să ne mulţumim cu asfaltarea câtorva drumuri de ţară! Este nevoie de un alt ton, un zvâc, o schimbare de ritm şi de alte personaje la primărie pentru ca toată lumea să-şi recapete speranţa şi interesul pentru Ocnele Mari. Cred că, întâlnind şi în continuare aceleaşi feţe şi aceeaşi neputinţă din ultimii cam mulţi ani, lumea îşi va vedea de drum spre locuri mai pline de optimism. La investitori şi la turişti mă refer.

SiO: Să înţelegem că aţi identificat câteva cauze ale eşecului de până acum şi că aveţi un plan de a administra acest oraş în următorii patru ani?

Este absolvent al Universităţii Constantin Brâncoveanu, în 2003, cu specialitatea management financiar bancar, şi absolvent al cursurilor CEDES Cercetare-Dezvoltare, specializarea management şi competenţe lingvistice în turism. Remus Gabriel SASU s-a născut în 17 august 1980. Este specialist în examinări nedistructive (ultrasunete, pulberi magnetice, lichide penetrante). A lucrat pentru companiile Vilmar SA Group Genoyer (examinări nedistructive), Antares Grup (de la analist tarife transport la director general) şi în propriile firme NDE Visrem, Bungas şi Salis, ca administrator al Pensiunii Saşilor din Ocnele Mari. Este căsătorit din 2004 cu Roxana şi au doi băieţi, Rareş şi Răzvan, în vârstă de 9 şi de 6 ani. Trăieşte, alături de părinţi şi împreună cu propria familie, la Ocnele Mari. A lucrat, în echipe internaţionale de profesionişti, ca specialist în examinări nedistructive în: Arabia Saudită, Belgia, China, Qatar şi, evident, România.

R.S.: Bineînţeles. Cred că în această lungă perioadă de timp nu a existat un plan, un sistem de gândire articulat, concentrat pe un obiectiv principal. Mai cred că acest obiectiv este să ne concentrăm toate acţiunile publice şi investiţiile spre turismul balnear şi spre modernizarea rapidă a staţiunii accesând fonduri importante, bani europeni şi banii investitorilor privaţi. Chiar în acest an se deschide o linie de finanţare destinată staţiunilor turistice. Poate nu ne mai calificăm la această categorie, staţiuni, dar s-a interesat cineva de la Primărie cum putem folosi POR-Axa 7, fonduri pentru investiţii în staţiuni turistice? Locuitorii oraşului, care îşi investesc mai toţi banii în pensiuni turistice, ne arată clar că acest lucru îl doresc şi de la autoritatea publică. Planul despre care vorbesc nu este unul la întâmplare, ci o adevărată Strategie de Dezvoltare, elaborată cu specialişti în domeniu. Eu şi toţi investitorii din acest oraş aşa lucrăm. Facem un plan, extragem din el nevoile de finanţare şi producem bani ca să ne asigurăm cheltuielile şi investiţiile. Cu mine primar, la Primărie se va lucra la fel, dar nu producând bani ca într-o firmă, ci obţinându-i prin proiecte europene şi prin convingerea investitorilor puternici şi credibili să investească aici. N-aş vrea să acuz pe nimeni, dar am sentimentul că la noi proiectele europene sunt aduse de alţii. Apavil, de exemplu, care a avut încrederea Uniunii Europene să facă şi la noi şi în alte nouă localităţi, lucrări de apă şi de canalizare. La Călimăneşti, la Drăgăşani, la Râmnicu Vâlcea, printre altele. Mulţumim Apavil! Mă tem că Primăria noastră nu a făcut niciun proiect serios cu bani europeni. Pe scurt, cauzele eşecului de până acum sunt lipsa unui plan, a Strategiei de Dezvoltare, şi neîncrederea tuturor, inclusiv a Uniunii Europene, în a da bani Ocnelor Mari. Aceste două chestiuni trebuie îndreptate imediat şi echipa mea are un plan pentru recuperarea timpului pierdut.

SiO: Poate ne puteţi spune mai multe despre acest plan.

R.S.: Avem în faţă o întreagă campanie electorală. Vom detalia pas-cu-pas, pe măsură ce ne vom întâlni direct cu cei 3 mii de votanţi. Sau poate cu mai puţini de 3 mii, pentru că, după cercetarea noastră, am descoperit că peste 10% dintre locuitori şi-au luat lumea în cap, după cum titra recent un ziarist. Unul din zece locuitori, cei mai mulţi foarte tineri, au plecat să muncească şi să trăiască în altă parte. Generaţia mea poate părăsi în număr şi mai mare acest oraş dacă nu accelerăm modernizarea şi punerea pe direcţia turismului a dezvoltării lui. Eu sunt foarte îngrijorat de acest fenomen, de depopulare a unui loc unde, când m-am născut eu, oamenii străini de acest loc ar fi visat să-şi facă o casă! Tatăl meu, profesor în Delta Dunării în acei ani, s-a stabilit aici având şansa unei bucăţi de pământ primită de la familie, ca să ştiţi că nu vorbesc despre lucruri pe care le-au trăit alţii. În urmă cu câţiva ani, amândoi am investit într-o pensiune turistică aici, la Ocnele Mari. Se numeşte Pensiunea Saşilor, după cum ştiţi, după numele nostru de familie, şi este mai tot timpul plină cu turişti. Nu din senin. Muncim pentru acest lucru în fiecare zi. Acum eu, fiul tatălui meu, asist la plecarea printre străini a oamenilor din generaţia mea. Nu cred că este de glumit cu aşa ceva. Vedeţi, de aici porneşte planul primarului care vreau să fiu. De la viaţa reală a Ocnelor Mari.

SiO: De unde ideea cu Sasu câştigă? Am auzit că multă lume spune această propoziţie prin Ocnele Mari.

R.S.: A pornit de la echipa mea de campanie, cred. Eu de la ei am auzit-o prima dată. Cred că au vrut să spună ceva simplu despre candidatura mea la Primăria Ocnele Mari şi au găsit această zicere: Sasu câştigă! Personal, cred că, înainte de a câştiga prin vot funcţia de primar, trebuie să o meriţi mai întâi. Eu sper să-i convingem pe locuitorii oraşului că suntem o echipă care poate aduce mai multă ambiţie la Primărie, mai multă raţiune şi mai multă viteză în dezvoltarea tuturor localităţilor şi cartierelor care fac parte din staţiunea balneoclimaterică Ocnele Mari. Buda, Cosota, Făcăi, Gura Suhaşului (cu centrul Ocnelor Mari), Lunca, Ocniţa, Slătioarele şi Ţeica. Cei care pot câştiga cu adevărat de pe urma alegerilor locale sunt chiar oamenii din Ocnele Mari. Sunt sigur că îşi doresc o importantă schimbare la Primărie ca pe o reînviere necesară a acestei staţiuni. Şi, pentru că se apropie Sărbătorile Pascale, lor, acestor oameni nerăbdători, le urez cu acest prilej un Paşte fericit, alături de familiile personale şi împreună cu familia cea mare a Ocnelor Mari!

SiO: Succes!

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

09.05.2020 - 23:05gavrilescu ioan:excelentrezultat, aSANTETI TANAR insa pacat sa reprezentati un mpartid pe cale de bdispsritie

25.05.2016 - 20:54george:p.s. bafta in alegeri

25.05.2016 - 20:53george:cred ca ati facut varza experienta profesionala a lui remus . Ati amestecat-o cu a tatalui sau

remus nu prea este -chiar deloc- specialist in incercari nedistructive si nu a lucrat " in Arabia Saudită, Belgia, China, Qatar şi, evident, România."

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...