Administraţie

Săracii bogaţi ai Vâlcii

„Chiriaşi sociali” ajutaţi de Primărie, proprietarii unor autoturisme de lux

Aparent persoane fără posibilităţi materiale şi cu o familie numeroasă, mulţi dintre chiriaşii din locuinţele sociale au la scară maşini de mii de euro, pe care nu oricine şi le poate permite. Deşi autorităţile se jură că imobilele au fost acordate în depline condiţii de legalitate, „sărăcia” unor râmniceni rămâne un mister acoperit de documentele aprobate de Primărie, care tehnic respectă legea, dar moral, o încalcă.

Domnul X coboară din maşina lui de 10.000 euro cu braţele încărcate de sacoşe cu nume de firmă, care trebuie urcate în locuinţa socială pe care i-a dat-o Primăria, în calitatea lui de părinte singur cu copii în întreţinere. E drept că e singur, dar încă nu are copii. Nu-i nimic, o să aibă, că doar e tânăr…
Scena se repetă aproape zilnic în faţa blocurilor de locuinţe sociale amenajate prin modularea fostului Cămin de Bătrâni din zona Ştrandului. Cu toate că criteriile de acordare sunt stabilite de lege, marea problemă apare la distribuirea acestor locuinţe sociale. Ocupantul unei locuinţe care ar trebui să asigure un trai decent familiilor aflate sub pragul sărăciei este, în multe cazuri, o pilă, cunoştinţă, rudă sau, de ce nu, cotizantul la bunăstarea te miri căruia dintre aleşii nostri din funcţiile publice.

200 de apartamente sociale în patrimoniul Primăriei

În municipiul Râmnicu Vâlcea au fost construite după revoluţie peste 200 de astfel de apartamente, pe lângă cele amenajate de către municipalitate în căminele de elevi. Ultimele locuinţe sociale au fost repartizate în martie 2010 la Căminul de Bătrâni din cartierul Ostroveni, unde Primăria Râmnicului a construit 94 apartamente cu două camere şi garsoniere pentru râmnicenii care şi-au depus dosare. Potrivit Legii Locuinţei nr. 114 din 2006, primesc o locuinţă socială, în vederea închirierii, familiile sau persoanele cu un venit mediu net lunar pe persoană, realizat în ultimele 12 luni, sub nivelul câştigului salarial mediu net lunar pe total economie. Legea spune că, anual, autorităţile locale trebuie să stabilească criteriile de acordare a locuinţelor, în ordinea de prioritate stabilită. Au prioritate persoanele şi familiile evacuate sau care urmează să fie evacuate din locuinţele retrocedate foştilor proprietari, tinerii care au vârsta de până la 35 de ani ori tinerii proveniţi din instituţii de ocrotire socială şi care au împlinit vârsta de 18 ani. Pe lângă condiţiile de venit şi vârstă, cei care vor o locuinţă trebuie să îndeplinească şi alte criterii. Cei care solicită apartamente sociale nu trebuie să fi contractat un credit ori să fi locuit într-un imobil deţinut de către primărie. În ceea ce priveşte locuinţele sociale din complexul din Ostroveni, nu au fost luate în considerare persoanele care nu au avut domiciliul în Râmnicu Vâlcea. „Ele au fost date conform criteriilor în vigoare. Dosarele au trecut printr-o comisie, nu-mi aduc aminte acum să vă spun cine era preşedintele de comisie de-atunci. Cert este că locuinţele au fost distribuite cu forme legale”, a declarat fostul primar al municipiului Romeo Rădulescu.

"Nu poţi şti ce este cu maşinile. Aceştia pot fi angajaţi şoferi la firme şi maşinile să fie maşini de serviciu, nu personale sau pot fi ale rudelor.", Romeo Rădulescu, fost primar Rm. Vâlcea

În contrast cu legea

În imaginile alăturate, contrastul dintre prevederile legale şi realitatea evidentă nici nu mai trebuie comentat. Unii dintre chiriaşii acestor locuinţe sociale se deplasează folosind maşini de lux despre provenienţa cărora numai ei pot da amănunte. „Nu poţi şti ce este cu maşinile. Aceştia pot fi angajaţi şoferi la firme şi maşinile să fie maşini de serviciu, nu personale sau pot fi ale rudelor. Este greu de spus. Oricum, o dată la doi ani, conform legii, chiriaşii trebuie să depună declaraţii pe propria răspundere, printre altele, că nu deţin în proprietate bunuri de valoare, altfel nu li se încheie contractul, nu li se prelungeşte chiria”, a declarat fostul edil Romeo Rădulescu.
Cele 94 de locuinţe construite în corpurile B, C şi D ale Căminului de Bătrâni au fost repartizate beneficirilor în şedinţa de Consiliu Local din 15 martie 2010, prin Hotărârea nr. 82, când consilierii au votat lista întocmită de către Comisia Socială de analiză a solicitărilor privind repartizarea locuinţelor sociale. Componenţa comisiei a asigurat o majoritate confortabilă a reprezentanţilor PDL: Contantin Muşat, preşedinte, Maria Preda, Gabriela Ene, social-democrata Maria Costea şi liberalul Adrian Iulian Panduraşu.

Chirie ca pentru sărmani

Chiria pentru astfel de locuinţe este calculată în aşa fel încât să acopere cheltuielile de administrare, întreţinere şi reparaţii, impozitele pe clădiri şi pe teren. Legea spune că în valoarea chiriei pot fi cuprinse şi „recuperarea investiţiei, în funcţie de durata normată stabilită potrivit prevederilor legale, precum şi un profit supus negocierii între părţi”, iar modificarea venitului net lunar pe familie aduce şi modificarea chiriei şi a subvenţiei acordate. Cu toate acestea, chiriaşii nu plătesc mai mult de 180 de lei. Cuantumul chiriei variază între 90 şi 180 de lei, în funcţie de suprafaţa locuinţei. O chirie subvenţionată de râmniceni şi stabilită pentru un om simplu, locatar într-o locuinţă socială, dar care, după cum se vede, a strâns din greu să-şi ia Audi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

06.09.2012 - 10:11recalcitrantasrl:Criteriile legale sunt una, cum s-au dat apartamentele este alta poveste

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...