Administraţie

Parcul de la intrarea în Tomşani, poartă către o posibilă viitoare staţiune

Primarul Dumitru Pearcu crede că poate pune în valoare şi cele câteva izvoare cu ape minerale descoperite pe raza comunei din inima Depresiunii Horezu

Un litigiu juridic ce părea interminabil a împiedicat Primăria Tomşani timp de 18 ani să reamenajeze şi să modernizeze parcul de la intrarea în localitate. La începutul anului, a fost pronunţată în sfâşit decizia definitivă, astfel încât primarul Dumitru Pearcu (PSD) şi consilierii locali au putut, la propriu, să se apuce de treabă. I-am găsit pe toţi aproape în fiecare sfârşit de săptămână, muncind cot la cot cu localnicii, cei sprijiniţi material în baza legii 416, dar şi voluntari inimoşi de-ai locului. Acum lucrurile au prins contur, iar de Paşte cochetul părculeţ va fi o adevărată bijuterie în materie de peisagistică, aşa cum îi stă bine unei localităţi din Depresiunea Horezu.


De lângă primarul Dumitru Pearcu n-au lipsit nici viceprimarul şi secretarul primăriei. Munca voluntară şi gospodărirea cu materiale proprii a redus substanţial costurile unei astfel de lucrări, făcând suportabilă investiţia din bugetul local. Acest parc rămăsese cam ultima investiţie de importanţă majoră pentru imaginea localităţii din agenda administraţiei locale. Probabil că acesta este şi argumentul datorită căruia Dumitru Pearcu nu se teme câtuşi de puţin dacă acţiunea va fi catalogată drept una electorală de adversarii politici. “Lucrarea aceasta trebuia să o începem încă de anul trecut, dar s-a mai prelungit cu câteva termene procesul. Nu mă supăr dacă îmi spune cineva că e acţiune de imagine electorală pentru că pot demonstra cu acte că din cauza litigiului nu am putut face nimic, terenul nefiind în proprietatea primăriei. Credeţi că pe noi nu ne durea sufletul când vedeam cum arăta intrarea în comună şi cum se degrada mai rău, cu timpul? Îi felicit din toată inima pe absolut toţi consilierii şi angajaţii primăriei, fiecare au venit de bună voie la treabă şi au contribuit chiar cu idei, cu materiale. Chiar sunt impresionat plăcut. E o atitudine rar întâlnită, dar demnă de zona noastră frumoasă şi cu oameni inimoşi”, spune primarul din Tomşani.

Clienţii producătorilor locali şi ai negustorilor de pepeni, îmbiaţi la umbră

"Felul în care va arăta parcul va fi un prim semnal că ne dorim să devenim o mică staţiune turistică. Şi la noi, în Tomşani, există izvoare cu ape minerale, comparabile cu cele de la Costeşti ca debit, poate că mai generoase decât cele din Buneşti, pe care vreau neapărat să le punem în valoare în următorii ani cu ajutorul fondurilor europene.", Dumitru PEARCU, primarul comunei Tomşani

Vegetaţia a fost curăţată, parcul fiind sistematizat ca la carte, am spune, având o alee principală pavată cu piatră de albie şi zonă delimitată pentru odihnă, dotată inclusiv cu loc de joacă. Lacul va fi curăţat în curând şi dotat cu instalaţie de oxigenare a apei pentru protejarea nuferilor. Din loc în loc, în mijlocul rondurilor de flori ce vor înflori în luna mai, a fost amplasat câte un trovant de albie (o frumoasă magnolie a fost cea mai “harnică”), tipic afluenţilor din zonă ai Bistriţei. A fost reconsolidat şi cosmetizat zidul de sprijin de la zona de odihnă şi a fost montat gardul din lemn de brad. Către exteriorul gărduleţului, spre drumul naţional Râmnicu Vâlcea – Târgu Jiu şi cel judeţean, spre Păuşeşti – Otăsău, urmează a fi amenajat un trotuar modern. Porţi înalte din lemn sculptat ornamental vor fi montate la cele două intrări ale parcului, iar pe toată suprafaţa acestuia au fost deja plantaţi 22 de mesteceni, 6 tei şi câţiva salcâmi ornamentali, printre plutele şi brazii păstraţi. În partea de sud, vecină cu drumul naţional, săptămâna viitoare, vor fi amplasate câteva tarabe civilizate pentru producătorii locali care îşi expun spre vânzare aici fructele, legumele, mierea, brânza şi laptele şi va fi amenajată o mică parcare. Parcul va fi iluminat electric cu lămpi economice, pe bază de leduri, deja instalate. În zona de odihnă va fi amenajat până în Paşte şi un foişor pentru picnic. “Felul în care va arăta parcul va fi un prim semnal că ne dorim să devenim o mică staţiune turistică. Şi la noi, în Tomşani, există izvoare cu ape minerale, comparabile cu cele de la Costeşti ca debit, poate că mai generoase decât cele din Buneşti, pe care vreau neapărat să le punem în valoare în următorii ani cu ajutorul fondurilor europene”, ne-a mai spus Dumitru Pearcu. În afara mănăstirilor din localităţile învecinate, obiective de interes turistic există şi pe raza comunei Tomşani. Despre acestea, într-o ediţie viitoare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...