Inedit

Opincarul de Cartea Recordurilor îşi face muzeu: Alexandru Ilinca deţine o bijuterie arhitecturală veche de 150 de ani

Alexandru Ilinca, meşteşugarul care i-a învăţat să confecţioneze opinci până şi pe americani, lucrează de zor la amenajarea căsuţei-muzeu din comuna Orleşti

De când a cumpărat căsuţa veche de 150 de ani şi a început amenajarea muzeului, celebrul opincar din Râmnicu Vâlcea nu-şi mai vede capul de atâta treabă, fiind văzut destul de des în ultima vreme în Orleşti, comuna sa natală. Ideea de a deschide un muzeu a venit firesc, în urma discuţiilor cu cei care i-au trecut pragul micului atelier de la marginea oraşului Râmnicu Vâlcea, dar şi dintr-o ambiţie personală. Alexandru Ilinca a încercat să angreneze în activităţile de păstrare şi promovare a tradiţiilor româneşti şi autorităţile vâlcene, dar pentru că răspunsul acestora a lăsat de dorit, opincarul a început totul pe cont propriu.
Primul pas l-a făcut prin achiziţionarea căsuţei, o adevărată bijuterie arhitectonică din secolul al XIX-lea, suficient de spaţioasă pentru a fi folosită şi pe post de atelier atunci când grupurile de turişti care vor poposi aici vor dori să înveţe cum se meştereşte o opincă.
„Iniţial, am încercat să fac ceva în colaborare cu autorităţile locale, dar au trecut luni de când am vorbit cu primarul din Orleşti şi nici acum nu am primit niciun răspuns. Aşa că am început amenajarea pe cont propriu, iar reacţiile sunt bune, foarte mulţi dintre cei care au trecut pe la opincăria din Râmnicu Vâlcea mi-au spus că ar fi încântaţi să treacă şi pe la muzeu. Deja unii au început să mă caute la Orleşti, să vadă cum evoluează lucrările, iar pe internet au apărut mai multe fotografii cu această căsuţă veche, construită acum 150 de ani”, a spus Alexandru Ilinca.
Vâlceanul este un cunoscut colecţionar de costume tradiţionale româneşti şi opinci. Alexandru Ilinca ţine la loc de cinste o pereche de opinci purtată de un ţăran vâlcean din zona Horezu pe la 1870, dar şi o vestă cusută manual în urmă cu două secole, ce a aparţinut unei femei din comuna Costeşti. Obiectele vestimentare găsite de opincar sau cumpărate de la ţărani şi recondiţionate vor fi expuse în muzeul de la Orleşti.

Dascăl pentru sute de curioşi, refuzat de vâlceni

Pe de altă parte, opincarul îşi va deschide muzeul pentru a avea posibilitatea să înveţe cât mai multă lume cum se confecţionează încălţările străbunilor. Sute de oameni l-au admirat în timpul lucrului, dar vâlceanul poartă în suflet dezamăgirea de a fi fost respins chiar de dascălii care ar trebui să promoveze meşteşugul şi tradiţiile româneşti.
“Cu ani în urmă, am fost la Şcoala Populară din Râmnicu Vâlcea să discut cu directoarea despre posibilitatea de a-i învăţa pe elevi, fără să cer vreun leu, cum se fac opincile. Cu durere vă spun că am fost refuzat din start, încă de la uşa secretariatului. Ca să nu piară, cred că cel mai bine ar fi să introducă în şcoli câteva ore pentru promovarea tradiţiilor româneşti, cum era înainte lucrul manual”, a completat Alexandru Ilinca.

Opincarul din Râmnicu Vâlcea, un povestitor neobosit

În ţară, însă, Alexandru Ilinca este unul dintre cei mai apreciaţi şi căutaţi meşteri populari, o prezenţă constantă la toate târgurile de profil din România, un invitat de seamă la Muzeul Ţăranului Român sau la Muzeul “Astra” din Sibiu.
Vâlceanul i-a cucerit până şi pe americani cu felul său de a fi, cu poveştile haioase şi înfăţişarea autentică, dar şi cu meşteşugul său, zeci de studenţi de la Universitatea New York luând lecţii de la acesta. În 2014, opincarul l-a încântant până şi pe Joe Biden, vicepreşedintele SUA, aflat în vizită oficială în România.


Cu aşa o imagine, Alexandru Ilinca a început să primească oferte care mai de care, din ţară şi străinătate, dar până acum nu a dat curs vreuneia.
“O doamnă care are o stână pe Transalpina mă tot roagă de doi ani să-i dau voie să mă pună pe pliante şi să merg la munte un sezon întreg, să le arăt turiştilor cum se fac opincile. Mi-a promis că îmi face şi contract de muncă pe perioada în care aş sta la stână, dar am refuzat propunerea. Nu vreau să mă rup de cultură, de lume, şi nici nu am nevoie de bani mulţi. Dacă pot să supravieţuiesc cu ce am, mi-e de ajuns şi vreau să dorm liniştit. Nu vedeţi că ăştia care au bani mulţi n-au somn?! Singura nedreptate în ţara noastră e că unii au prea mult, iar alţii mor de foame. Nu aşa mi-am imaginat democraţia, dar asta este”, a afirmat resemnat celebrul opincar.
Alexandru Ilinca se poate lăuda în prezent şi cu o opincă de Cartea Recordurilor, care măsoară nu mai puţin de doi metri şi care ar putea fi folosită foarte bine şi pe post de sac de dormit. „Obiectul” a făcut pe multă lume să se minuneze, dar meşterul nu a renunţat la ideea de a-l omologa după ce s-a lovit de nepăsarea autorităţilor vâlcene.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

29.09.2016 - 16:06anda:Imi doresc tare mult sa vorbesc cu domnul Alexandru Gheorghe Ilinca, aveti cumva datele de contact ale dansului? Va multumesc.

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...