Odinioară, nucul era pomul care se planta cel mai des, mai ales pe marginea drumurilor din România, ca să le ofere stabilitate, însă astăzi plantaţiile de nuci au devenit extrem de rare. Nu numai în România, ci şi în Europa, una dintre posibilele explicaţii fiind aceea că pe continent nu prea mai există centre în care să se altoiască nucul pentru ca investitorul să aibă garanţia că va avea şi producţie bună. La Vâlcea însă, tradiţia merge mai departe, iar Staţiunea de Cercetare şi Producţie Pomicolă din zonă este una foarte solicitată pe acest segment de piaţă. Reprezentanţii Staţiunii Pomicole din Vâlcea pot fi mulţumiţi că acum 17 ani şi-au asumat riscul de a investi într-o instalaţie care îi ajută să altoiască nucii, căci în prezent este una profitabilă. În pepiniera Vâlcea se înmulţesc, în exclusivitate, soiuri de nuc, fiind printre primele unităţi cu bază biologică şi tehnologii adecvate din România. Anual, mii de nuci altoiţi la Vâlcea ajung în plantaţiile din ţară şi din străinătate. În prezent, la Vâlcea se produc peste 120 de soiuri de nuci, cele mai multe soiuri româneşti, care, chiar dacă dau o producţie mai mică, sunt mai rezistente la clima din ţara noastră şi deci cu şanse mari să se prindă şi să devină productivi. Colecţia de nuc a Staţiunii din Vâlcea este organizată în câmp şi cuprinde: 5 specii, 42 soiuri, 62 biotipuri locale, peste 2000 hibrizi intraspecifici şi 200 hibrizi interspecifici.
Nucii creaţi la Râmnicu Vâlcea au fost mulţi ani solicitaţi pe piaţa europeană, însă, de anul trecut, conducerea Staţiunii a decis să limiteze exporturile şi să se axeze mai mult pe fermele din România, în condiţiile în care cele mai multe dintre soiuri sunt create special pentru condiţiile de mediu din ţara noastră. Anual, Staţiunea Pomicolă din Vâlcea vinde peste 6.000 de nuci altoiţi. Solicitările sunt mult mai mari, însă procesul de altoire care necesită timp – 30 de zile pentru prinderea altoiului şi condiţiile speciale – 26 de grade celsius, fac dificilă onorarea tuturor comenzilor de către staţiunea vâlceană. În plus, activitatea de cercetare din Vâlcea a fost limitată din cauza retrocedărilor de teren. Până anul trecut când a fost interzisă retrocedarea în natură a terenurilor aparţinând unităţilor de cercetare, Staţiunea Pomicolă din Râmnicu Vâlcea a pierdut mai mult de 80 la sută din suprafaţa pe care o avea, inclusiv terenul pe care se află clădirea în care funcţionează. Astfel, de la cele 1.000 de hectare pe care se lucra înainte de 1989, acum se mai fac cercetări doar pe 140 de hectare.
Staţiunea de Cercetare Pomicolă din Rm. Vâlcea este în subordinea Universităţii din Craiova şi a fost înfiinţată acum aproape patru decenii.