Opinii

 

Anunţ important - BNR identifică pentru prima oară un risc sistemic sever!

STOP! Imediat opriţi-vă din orice activitate şi fiţi atenţi aici. BNR, da, banca noastră naţională, a identificat pentru prima oară un risc sistemic sever. Prima oară şi bum e sever. Cu astea nu se glumeşte... Ştiu ce o să spuneţi. BNR? Păi nu sunt ăia care au văzut criza din 2008 în 2010? Ba da. Nu sunt ei cei care au zis că dacă scazi taxele scad veniturile? Ei sunt, dar atenţie. E serioasă treaba - risc sistemic sever. O spune chiar domnul guvernator.
Iar acum surpriza. Nu o să ghiciţi ce risc au identificat experţii. Nu, nu este vorba de “Prima Casă”, aşa cum te-ai fi aşteptat dacă citeai puţin despre Fannie Mae şi Freddie Mac. Nu este nici expunerea cea mai mare din UE ca % din active a sistemului bancar pe riscul de stat. Nici pe departe nu este vorba despre intervenţiile în piaţa valutară şi monetară netransparente şi discreţionar sau politicile monetare neconvenţionale. Nu este vorba nici de încercările directe sau indirecte ale băncii centrale de a influenţa politica fiscală. Nu. Nu aveţi dreptate. BNR identifică, atenţie maximă, “cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar” - ca risc sistemic sever. Bum.
Ce să zic, am rămas fără cuvinte. Nu mă aşteptam. Dar sunt sigur că BNR ştie ce face şi ne va proteja de acest risc. Are cum? Normal că are. Intră în scenă comitetul de macroprudenţialitate.
Riscul a fost identificat - partea cea mai complicată. Urmează “sugestiile” pentru Guvern. Guvernul poate să le “ignore”, dar comitetul o să ia notă şi o să le bată obrazul pentru că - nu-i aşa? - nu “trebuie” să facă ce nu vrea Guvernul. Aşa că ar fi bine să nu le ignore… if you know what I mean.
Ştiu că v-am oprit brusc din activităţile importante pentru fiecare dintre dumneavoastră, dar era un anunţ de o importanţă naţională. BNR identifică pentru prima oară un risc sistemic sever şi avem norocul ca BNR să conducă comitetul de macroprudenţialitate. Ştiu ce ziceţi, BNR nu identifică riscul care trebuie încă. Dar sunt şi ei la început. Învaţă. Până la urmă sigur ajung şi la ce trebuie.
Gata, puteţi să reveniţi la ce făceaţi înainte. Aşteptăm cu toţii cu sufletul la gură să aflăm “soluţiile” oferite pentru a ne proteja de “cadrul legislativ incert şi impredictibil în domeniul financiar-bancar”.
May the force be with you, mighty BNR…

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...