Eduard Nicolae Ursescu, cunoscut din ziarele de scandal şi sub numele de Edy de România, a preluat Centrul Expoziţional de la Seaca (Călimăneşti) în vara lui 2015, şi tot atunci s-a angajat să aducă în Vâlcea câţiva investitori chinezi, care şi-ar fi manifestat intenţia de a deschide în oraşul de pe malul Oltului un al doilea Dragon Roşu. Promisiunile investitorilor le-au dat aripi autorităţilor vâlcene, care au îndrăznit să spere, pentru prima oară după mulţi ani, că Oltexpo va deveni în cele din urmă cel mai mare centru comercial din Oltenia. Bucuria a fost cu atât mai mare cu cât omul de afaceri Eduard Ursescu, originar din Drăgăşani, le-a explicat autorităţilor din Vâlcea că, iniţial, a vrut să închirieze un spaţiu la fel de mare, dar în judeţul Alba.
Afaceristul susţinea în urmă cu mai bine de opt luni şi că Oltexpo nu va fi transformat într-un centru comercial în care se vor vinde haine şi pantofi produşi în China, un fel de Dragonul Roşu al Olteniei, şi că intenţiile sale sunt cât se poate de serioase.
“Eu sunt convins că vom deveni foarte cunoscuţi în zonă chiar din momentul în care vom da drumul la activitate, pentru simplul fapt că vom angaja 150 de oameni, care înseamnă 150 de familii plus cunoscuţii lor. În plus, vom veni cu o gamă variată de produse începând de la ace şi până la buldozere, excavatoare... orice. Este însă o afacere cu concept integrat, complet diferit de Dragonul Roşu, cu un stoc unic şi un singur operator”, promitea vâlceanul Eduard Ursescu.
Autorităţile vâlcene aşteaptă întâlnirea oficială cu Ursescu
Au trecut deja opt luni de când autorităţile locale au respirat uşurate şi au zis bogdaproste că au scăpat de corvoada de a plăti întreţinerea pentru cele patru pavilioane de la Seaca, dar investitorii se lasă aşteptaţi, în ciuda faptului că au promis să deschidă până la finele lui 2015 cel mai mare centru comercial din Oltenia. În urma discuţiilor purtate în urmă cu câteva luni cu Eduard Ursescu, autorităţile din Călimăneşti au fost rugate să mai aibă puţină răbdare, măcar până în luna aprilie. Se pare însă că afaceristul şi partenerii săi chinezi nu se mai grăbesc să pună pe picioare un centru comercial de anvergură, aşa cum au promis. Ba mai mult, aceştia nu se mai grăbesc acum nici la întâlnirile cu autorităţile locale. “Îi tot aşteptăm. Ar fi trebuit să ne întâlnim vinerea trecută, dar au solicitat amânarea termenului pentru finele acestei săptămâni. Au motivat doar că au nişte probleme financiare, că voiau să facă o asociaţie, dar nu au reuşit. Probabil, dacă nu vom ajunge la nicio înţelegere, vom fi forţaţi să găsim o altă soluţie, chiar dacă ei sunt cei care plătesc în prezent întreţinerea”, a precizat primarul Florinel Constantinescu.
Contract de închiriere pe cinci ani
În iunie 2015, Consiliul Local Călimăneşti a semnat un contract de închiriere pe o perioadă de cinci ani cu firma reprezentantă de Edy de România, cu posibilitatea de a-l prelungi cu încă zece ani. Investitorii s-au angajat să plătească anual 80.000 de euro la bugetul oraşului Călimăneşti, reprezentând taxe şi impozite locale, plus o chirie de 40.000 de euro pentru cele patru pavilioane. Potrivit înţelegerii iniţiale, chinezii s-au angajat şi să suporte toate cheltuielile cu reparaţiile şi întreţinerea centrului expoziţional, şi să creeze circa 150 de noi locuri de muncă. Centrul de expoziţii de la Călimăneşti a fost ridicat cu fonduri de la Uniunea Europeană, circa 12 milioane de euro, are 55 000 de metri pătraţi şi este al doilea ca mărime din ţară, după Romexpo. Până în prezent, cele patru pavilioane au găzduit câteva expoziţii de pictură, petreceri de Haloween şi Revelion şi competiţii de zumba, fiind la un pas să intre în faliment, la cererea primilor angajaţi, care nu şi-au primit salariile timp de câteva luni.