Politică

Arhitectul Horaţiu Buzatu încurcă socotelile PSD şi PNL la Craiova

Fondatorul Partidului Mişcarea Liberală le-a luat faţa celorlalţi contracandidaţi ai Liei Olguţa Vasilescu în competiţia pentru fotoliul de primar

În urmă cu aproape două săptămâni, au fost făcute publice rezultatele primului sondaj credibil, potrivit cărora actualul primar, Lia Olguţa Vasilescu (PSD), şi arhitectul Horaţiu Buzatu, fondatorul Partidului Mişcarea Liberală, conduc aproape “umăr la umăr” în clasamentul preferinţelor craiovenilor, candidatul PNL, fostul fotbalist Pavel Badea, situându-se la distanţă mare pe locul trei. Recentele acuzaţii formulate de procurorii DNA la adresa conducerii Primăriei din Bănie transformă competiţia electorală într-o cursă disperată a partidelor mari pentru redobândirea credibilităţii sfâşiate reciproc, figurile politice neimplicate în mari scandaluri primind o gură în plus de oxigen.

Horaţiu Buzatu, fondatorul Partidului Mişcarea Liberală, s-a văzut pus recent în situaţia de a riposta la diversiunile celor de la PSD, care au încercat să impună în mentalul public rezultate ale unui sondaj de opinie comandat de curând. “Cu puţin timp în urmă, am primit rezultatele finale pentru sondajul nostru privind intenţia de vot în alegerile locale de la vară, din Craiova. Nu voi comunica cifre şi nici procente, dar câteva lucruri trebuie cunoscute. În primul rând, domnul Pieleanu şi Antena 3 promovează o minciună umflată, ca să nu zic dublată. Mai precis, actualul primar dispune de o cotă extrem de scăzută în preferinţele craiovenilor. Nu mă îndoiesc că în perioada următoare, tendinţa de scădere a candidatului PSD se va accentua, ceea ce este un lucru bun. În al doilea rând, conform datelor de care dispunem, ordinea din clasamentul pentru Primăria Craiovei rămâne astfel: întâi Olguţa Vasilescu, apoi Dan Horaţiu Buzatu şi, cu voia dumneavoastră, ultimul dintre cei trei, Pavel Badea. Repet, pentru sondajul nostru avem acte de provenienţă, spre deosebire de alte povestiri promovate de propagandiştii partidelor şi alianţelor de tot felul”, susţine Horaţiu Buzatu.

Când să iasă PSD cu sondajele favorabile, a lovit DNA-ul

Un sondaj de opinie realizat în perioada 5-19 februarie 2016 prin intermediul aplicaţiei Polls for Facebook din Montreal, Canada (printre alţii, este utilizat de NBC şi CNN pentru alegerile prezidenţiale din SUA), arată că Olguţa Vasilescu (PSD) era preferată de 34,39% dintre respondenţi şi Horaţiu Buzatu (PML) de 32,70%. Cei doi se situau la mare distanţă de următorul clasat, Pavel Badea (PNL), care înregistrase doar 13,73% din preferinţele craiovenilor. În cifre absolute, Olguţa Vasilescu a fost preferată de 18.045, Horaţiu Buzatu de 17.160, iar Pavel Badea de 7.207 respondenţi. Au participat la stiudul sociologic în total 42.412 de respondenţi, 10.052 utilizatori nu au votat (fie nu vor merge la urne, fie preferă alt candidat). În procente, categoriile de vârstă ale celor care şi-au exprimat opţiunea sunt: 35-44 de ani (39%), 45-54 ani (23%) şi 24-34 ani (19%), 18-23 ani (8%), 55-64 (7%) şi +65 (4%). Sondajul a fost iniţiat de platforma “Craiova Noastră”, iar acurateţea sa este dată de metodele de securizare care nu permit votul multiplu de pe o adresă IP, de pe mai multe conturi ID, email-uri sau repetat. În contrapondere, PSD a furnizat pe surse rezultatele propriului sondaj din februarie, potrivit căruia Lia Olguţa Vasilescu ar conduce în preferinţe cu peste 40%, urmată de Pavel Badea cu 14%, Horaţiu Buzatu fiind creditat, alături de alţi candidaţi, cu un scor puţin peste marja de eroare. Joi, 31 martie a.c., Lia Olguţa Vasilescu a fost plasată în arest la domiciliu pe o perioadă de 30 de zile. În ziua precedentă, ea fusese reţinută de procurorii DNA într-un dosar în care este acuzată de luare de mită (patru infracţiuni), folosirea autorităţii sau influenţei în scopul obţinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite (trei infracţiuni) şi spălare de bani. În acelaşi dosar, sunt cercetaţi sub control judiciar Radu Cosmin Preda, administratorul public al Craiovei, pentru două infracţiuni de complicitate la luare de mită, şi Elena Daniela Popescu, reprezentant al unei asociaţii non-profit, pentru patru infracţiuni de complicitate la luare de mită. Vineri, conducerea PSD lua deja în calcul înlocuirea candidatului pentru Primăria Craiova. “Am să mă consult cu preşedintele organizaţiei, domnul Claudiu Manda, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean, domnul Prioteasa. Şi ei doi sunt nişte opţiuni foarte puternice. Ştiu că, înainte de a-şi anunţa doamna Vasilescu candidatura (21 februarie a.c. – n.r.), şi domnul Prioteasa era în sondaje pe locuri foarte bune”, a declarat Valeriu Zgonea, preşedintele executiv al PSD.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...