Actualitate

Abuzurile directorului Nicolae Poghirc, denunţate de angajaţii Teatrului Ariel

Declaraţiile sale de avere şi de interese lipsesc din spaţiul public, în schimb, îşi permite să dea afară angajaţi de care tot el recunoaşte că instituţia are nevoie

În ediţia precedentă, am publicat selecţii ale unei înregistrări audio din care reiese că directorul Teatrului Municipal Ariel, Nicolae Poghirc, şi-a bătut joc de mai mulţi angajaţi ai instituţiei. I-a chemat la lucru, deşi contractele lor cu durată limitată încetaseră la sfârşitul lunii decembrie 2015 şi apoi i-a trimis la plimbare pe motiv că nu mai are bani să-i plătească. Un control efectuat de ITM la începutul lunii februarie a confirmat neregulile, constatând neîncheierea în formă scrisă a contractului individual de muncă şi netransmiterea datelor referitoare la angajarea salariaţilor în Registrul General de Evidenţă a Salariaţilor în format electronic ca principale neconformităţi la TMA.
A şi “semnalizat” cât de competent s-a dovedit, spre sfârşitul lunii februarie, când a ieşit în presă cu un comunicat prin care, culmea, tocmai el trăgea un semnal de alarmă în privinţa situaţiei grele din punct de vedere financiar a Teatrului Ariel. Poghirc lăsa de înţeles că este prima persoană îngrijorată că oamenii nu-şi primesc salariile şi că spectacolele de teatru şi cinema sunt anulate frecvent fără explicaţii, deşi chiar el a renunţat la serviciile lor. “Măsura a trebuit să fie luată din cauza lipsei unui operator lumini şi a unui operator imagine încadraţi ai teatrului şi cinematografului, posturi pentru care există însă o solicitare scrisă de aprobare a scoaterii la concurs. (...) În ciuda faptului că această solicitare a fost depusă la Primăria municipiului Râmnicu Vâlcea, de mai mult timp, nu s-a făcut niciun efort din partea autorităţilor pentru rezolvarea acestei situaţii”, susţinea Poghirc. Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea i-a răspuns prompt directorului, acuzându-l pur şi simplu de incompetenţă. “Prin HCL nr. 287/28 decembrie 2015 a fost aprobată, la propunerea Teatrului Municipal «Ariel», noua organigramă a acestei instituţii, care cuprinde o suplimentare de posturi necesare bunei desfăşurări a activităţii teatrului şi a Cinematografului «Geo Saizescu». Începând cu 1 februarie, în structura Cinematografului se vacantează mai multe poziţii prin plecarea unor salariaţi, activitatea de operator imagine fiind preluată în regim de colaborare. Abia după mai mult de două săptămâni directorul Teatrului Municipal «Ariel» se decide să întocmească un referat prin care solicită scoaterea la concurs a 6 posturi, între care nu figurează şi cel de operator imagine la Cinematograf. Referatul este aprobat pe 25.02.2016. (...) Trei zile mai târziu, însă, în presă apărea comunicatul semnat de directorul Nicolae Poghirc, în care anularea unor proiecţii de filme şi spectacole de teatru este pusă pe seama lipsei unui operator de imagine şi a unui operator de lumini, cauzată de Primăria municipiului”, se arată în dreptul la replică remis presei de municipalitate.

Iubitorii de teatru şi cinema vin cu pacheţele de acasă la spectacole rărite

Şi înainte, dar mai ales după, a curs cu reclamaţii la adresa lui Poghirc din partea foştilor angajaţi, a iubitorilor de teatru şi cinema sau a unor reprezentanţi ai administraţiei. “Mi-a spus clar că nu ne mai primeşte pentru că nu am vrut să facem voluntariat în februarie. Este un manager slab, care se foloseşte de oameni şi de multe ori îi păcăleşte cu banii. Nu ţine cont de cerinţele clienţilor. Sper ca primăria să ia măsuri! Să vă dau un exemplu concret. În decembrie 2015 s-a încetat contractul cu firma care închiriase spaţiul din foaier pentru produse de consum şi nici până acum acest spaţiu nu a fost scos la licitaţie. Şi asta a dus la scăderea vânzărilor, la nemulţumirea clienţilor şi la pierderea unor venituri din închirierea acelui spaţiu. Dorim să aflăm dacă din septembrie, de când noul manager a preluat conducerea, au scăzut vânzările din cauza migraţiei spectatorilor la Mall. Din ianuarie, de când s-a închis spaţiul, clienţii vin cu produse la spectacole, apă, suc, popcorn sau cu pacheţele de acasă! E normală situaţia? Pe site-ul teatrului sunt scoase la concurs patru posturi special pentru Teatru, jurist, administrator teatru, luminist şi sunetist, iar pentru cinema nu s-a scos la concurs niciun post, deşi mai sunt doi oameni, în condiţiile în care teatrul are peste 30 de angajaţi, iar cinematograful, cum spuneam, doar doi! A avut un tupeu fantastic să dea acel comunicat în care se plângea că nu are oameni pentru cinematograf. Primăria chiar i-a aprobat posturi pentru cinema. De ce nu vrea să le scoată la concurs? Sunt şi eu curios cine e proiecţionist la ora asta? Aparatul de proiecţie e cumpărat din bani publici, banii contribuabililor, nu poate fi operat de oricine! Ce om calificat se ocupă de aparat?”, Udrea Robert, fost proiecţionist angajat la TMA.

Cinema “Geo Saizescu”, lăsat inexplicabil fără echipă tehnică

"Evaluarea managerului de la Teatrul Municipal Ariel a început chiar de astăzi (luni, 4 aprilie – n.r.). Chiar dacă nu vizează direct perioada supusă evaluării, respectiv septembrie – decembrie 2015, la dosarul de evaluare au fost ataşate şi articolele apărute în presă cu problemele semnalate.", Daniel Ionescu, şeful Biroului Comunicare, Sport şi Cultură din cadrul Primăriei Rm. Vâlcea:

“Consider că actualul manager are o strategie foarte greşită de administrare a unei instituţii publice. Este foarte uşor să cheltuieşti bani pe care nu îi munceşti. Primeşti un buget local şi iresponsabil îl transformi în chetuieli majore sub sintagma «cultura nu ar trebui să producă bani, ci doar să ajute comunitatea». Este fals! Cinematograful Geo Saizescu aducea fonduri considerabile la bugetul local cu o echipă de doar opt oameni, echipă pe care a vrut să o distrugă din prima zi”. Acum nu există nici măcar un program coerent de funcţionare, nici bar, nici încasări, aşa cum se realizau în trecut. S-a redus numărul de difuzări pe săptămână pentru piese de teatru care s-au dat sau nu s-au dat. Este trist, însă lipsa de interes a autorităţilor tutelare îi permite să aibă libertate. Probabil aşa merităm ca oraş, tot ce e frumos să fie distrus”, susţine Alex Brad, impresar artistic cinema.


“Eram luminist la Teatrul Municipal Ariel. Înainte să plec, am lucrat trei săptămâni, pentru care nu m-au plătit şi mi-au spus clar de la contabilitate că nu îmi voi primi banii. Mai mult nu ştiu ce sa zic!”, susţine şi Ionuţ V, luminist la TMA până în ianuarie a.c.
“Din ianuarie s-a schimbat tot. Făcea şedinţe cu noi în care ne zicea să ne facem PFA-uri sau să găsim o firmă care să ne facă ea cărţi de muncă şi prin care ne poate plăti. Am căutat foarte multe soluţii. Când mergeam cu ele, spunea că sunt bune. A doua zi se răzgândea. S-a văzut reaua-voinţă încă de la început. La sfârşitul lunii februarie am aflat că nu ne mai primeşte pentru că nu am fost de acord să facem voluntariat pe luna februarie. Nu ştiu cât de normală este cerinţa lui”, se plânge Ana P., fost controlor de bilete.
“M-a chemat trei săptămâni la muncă, făceam naveta zi de zi din banii mei ca, după cele trei săptămâni, să îmi zică să merg acasă pentru că nu mă poate plăti. Se poartă de parcă e societate privată. Nu ştiu dacă e normal. Nu vreau să mai aud de nimeni din teatru”, confirmă şi persoana care era responsabilă de curăţenie.

Spectacol cu buget consistent, care nu a fost pus în scenă niciodată

“Poate puteţi investiga şi cum domnul manager Poghirc a dat afară (şi de ce) printre primii o persoană cu handicap (surdo-mută), care îşi făcea treaba foarte bine. Sau de ce nu are sunetist/luminist? Tot pentru că i-a dat afară din primul minut, chiar dacă ceilalţi actori l-au avertizat că sunetistul (singurul) este foarte bun şi foarte conştiincios şi o să se blocheze activitatea. Nu l-a interesat şi, pentru că avusese probabil mai demult un conflict cu el, l-a dat afară şi după câteva luni a anulat spectacole şi filme pentru că nu are... sunetist! (...) Regizori, coregrafi, scenografi, actori, se plătesc, dar el nu are sunetist/luminist să joace spectacolele. Păi, nu e de râsul lumii? Sau cum primul spectacol pe care l-a «construit» şi în care s-au investit sume imense de bani, nu se mai joacă! Chipurile, pentru că nu mai are schela pe care să pună luminile. Păi, când a făcut calculele iniţiale, nu şi-a dat seama că e prea mult să ia şi schelă, şi lumini sofisticate, şi regizor scump, şi costume scumpe, şi decor scump, şi toate foarte scumpe etc şi etc. Nu asta face un manager competent, calcule bune pentru teatru, pentru publicul pe care îl serveşte şi nu pentru regizori pe care îi invită? Apropo, primăria ştie sumele astea şi calculele lui care aduc decât pagubă?”, ne transmite şi M.P., într-un e-mail transmis zilele trecute.
Spaţiul editorial nu ne permite inserarea tuturor declaraţiilor celor chestionaţi pe tema situaţiei recente din TMA. Precizăm că Nicolae Poghirc a primit din partea noastră invitaţia de a-şi exprima un punct de vedere, dar nu i-a dat curs. Adăugăm doar că primăria va face publice rezultatele evaluării activităţii sale de manager în maxim trei săptămâni. “Evaluarea managerului de la Teatrul Municipal Ariel a început chiar de astăzi (luni, 4 aprilie – n.r.). Chiar dacă nu vizează direct perioada supusă evaluării, respectiv septembrie – decembrie 2015, la dosarul de evaluare au fost ataşate şi articolele apărute în presă cu problemele semnalate”, ne-a declarat Daniel Ionescu, şeful Biroului Comunicare, Sport şi Cultură din cadrul Primăriei Râmnicu Vâlcea.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

19.04.2016 - 08:29alecu ion:Brad e impresar sau carciumar? Ca parca la bar tot un brad era...... Cu siguranta....o coincidenta! Saracii oameni, vin cu pachetele de acasa, ca un spectacol dureaza 12 ore.....nu se pot abtine. Doamn fereste de o criza hipoglicemica! Sa va fie rusine....

05.04.2016 - 18:14Cornea Valerian:Poate ca toate actiunile domnului Director sun cu sens. Adica toti spectatori de film de la Cinematograful Geo Saizeszcu sa migreze spre Cinematograful din Mall(lucru ce s-a intamplat deja)si acest frumos si cochet edificiu sa fie transformat in cine stie ce spatiu cu cine stie ce destinatie sau abandonat.Exista investiti de mii de euro in aparatura acestui cinema care zace sub un strat de praf, banii investiti in scop nobil si din bugetul Primariei.Toate acestea din cauza unui manager fara viziuni, fara proiecte,fara stinta de a conduce o institutie de cultura,fara ineteres in a lasa lucrurile asa cum le-a gasit, macar.

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...