Eveniment

Elevi de la „Căpitan Nicolae Pleşoianu”, şcoliţi în Anglia pe bani europeni

Timp de trei săptămâni, aceştia vor învăţa de la maiştri engleyi despre mecanică auto şi vor primi certificate Europass

Pentru trei săptămâni, începând de luna viitoare, mai mulţi elevi de la Liceul Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Râmnicu Vâlcea vor merge în Anglia pentru a se şcolariza în domeniul mecanicii. Acest stagiu de pregătire are loc în cadrul unui proiect cu finanţare europeană, iniţiat de la şcoala din Costeşti, Argeş, la final elevii urmând să primească şi un certificat de calificare profesională ce le va permite angajarea pe piaţa europeană a muncii. „Prin proiectul «Competenţele practice de nivel european», un grup de 16 elevi vor pleca în Anglia pentru şcolarizare în domeniul practic şi care, la finalul celor trei săptămâni, vor primi atestate Europass, care, cu siguranţă că le vor fi folositoare în situaţia în care vor dori să se angajeze într-o altă ţară europeană”, a precizat Adrian Boureci, directorul Liceului Tehnologic „Căpitan Nicolae Pleşoianu” din Râmnicu Vâlcea. „Este un stagiu de pregătire în Anglia. Avem un grup care merge pe stagii de pregătire pe mecanică de motoare. Timp de trei săptămâni, elevii vor face practică la un service auto, vor utiliza limbajul tehnic şi de specialitate în limba engleză. Elevii vor fi cazaţi la familii din Anglia, din oraşul Plymouth. Au plătit drumul cu avionul prin proiect, masă, casă şi chiar nişte bănuţi de buzunar, 299 de euro”, a mai adăugat Criastiana Bitică, directorul adjunct al liceului şi unul dintre profesorii care îi va însoţi pe elevi în acest stagiu.
Participanţii au fost selectaţi în urma unui concurs, printre probele pe care le-au susţinut doritorii fiind şi cea de limbă engleză, dar a contat mult şi pasiunea pentru mecanică. „Am vrut să particip la acest proiect pentru că este pe partea de mecanică, ceea ce mă pasionează şi îmi place, în primul rând. Apoi sunt convins că mă va ajuta pe viitor pentru că vom primi acel certificat de calificare, recunoscut internaţional. Mi-ar plăcea să lucrez în acest domeniu. Am pornit deja pe acest drum şi vreau să continui”, spune şi Raul, unul dintre elevii care au fost selectaţi pentru a participa la acest proiect.
Acesta este doar unul din proiectele la care liceul tehnologic din Râmnicu Vâlcea participă cu scopul de a promova învăţământul tehnic în rândul elevilor. În ultimii ani s-a constatat o scădere foarte mare a numărului absolvenţilor de gimnaziu care aleg şcolile profesionale, astfel că directorii acestor unităţi şcolare fac eforturi mari ca să îi atragă.

„De cel puţin 15 ani, nu a fost ministru al Educaţiei care să nu spună că are ca prioritate dezvoltarea învăţământului tehnologic, dar în realitate nu s-a făcut nimic. Toţi vin şi pleacă, toţi vin şi promit, dar nu fac nimic în acest sens. Este clar că lucrurile nu sunt bine structurate şi sunt probleme în ceea ce priveşte înscrierea elevilor, deşi învăţământul tehnologic oferă nişte avantaje extraordinar de mari, pe care, din păcate, nici inspectoratele şcolare, nici în cadrul ministerului şi nici agenţii economici nu le popularizează. Încercăm noi, în şcoli, să le facem cunoscute, dar noi nu avem forţa mediatică atât de puternică încât să îi convingem pe părinţi în primul rând şi apoi pe elevi să vină către acest învăţământ. Liceul nostru are rezultate bune şi, pe cât posibil, încercăm să ajutăm din punct de vedere financiar copiii, să le facem o atmosferă plăcută şi să le oferim posibilitatea de a se remarca. Acesta este scopul proiectelor în care şcoala noastră este angrenată şi am avut deja câteva astfel de iniţiative cu rezultate foarte bune. Un exemplu este proiectul pe care noi l-am desfăşurat pentru readucerea la şcoală a celor care au abandonat şcoala. Sunt 234 de elevi care au făcut parte din acest proiect şi care au revenit la şcoală. Iar acum, acest proiect, tot cu fonduri europene, care le dă şansa celor care participă să se şcolească în domeniu în Anglia, să înveţe termenii tehnici în engleză şi să obţină un certificat care îi va ajuta să se angajeze în orice ţară europeană”, a mai precizat directorul Boureci.
Proiectul „Competenţele practice de nivel european” se va desfăşura în perioada mai-iulie 2016, primul grup de elevi urmând să plece în Anglia în luna mai, iar cel de-al doilea grup în luna iunie.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...