Actualitate

Ministrul Curaj susţine că istoria va rămâne materie importantă în programa de gimnaziu

Ovidiu Udrescu l-a avertizat că FJT Vâlcea va strânge semnături pentru menţinerea numărului actual de ore la clasele a VI-a şi a VII-a

Prezent la Adunarea Generală a Consiliului Tineretului din România (CTR), preşedintele Fundaţiei Judeţene pentru Tineret (FJT) Vâlcea, Ovidiu Vasile Udrescu, l-a interpelat pe Ministrul Educaţiei, Adrian Curaj, cu privire la diminuarea orelor de istorie la clasele gimnaziale şi efectul negativ ce urmează să fie resimţit la nivel universitar.
“Am fructificat ocazia oferită de domnul ministru, care ne-a promis că ministerul va face în curând public planul cadru pentru clasele V-VIII. Am subliniat gravitatea efectelor ce pot fi produse de reducerea orelor de istorie pentru clasele a VI-a şi a VII-a, ca una dintre cele trei variante ale planului cadru pus în dezbatere publică. Nu cred că este cazul să mai spun prea multe despre însemnătatea orelor de istorie, despre ce înseamnă să înveţi despre identitatea ta ca român. O oră pe săptămână, şi aceea facultativă, cred că e insuficientă pentru studiul rezonabil al acestei materii. Am subliniat şi problema practică. Mulţi dintre profesorii de profil trebuie să predea la trei sau poate chiar patru şcoli pentru a-şi completa norma”, a declarat Ovidiu Udrescu. “Noi avem interesul ca toţi copiii noştri să fie cât mai bine formaţi, în balansul acesta alcătuit dintre a şti şi a fi. Istoria este una dintre componentele majore, care ne dau şi elemente de a şti, dar şi întregul nostru, de a fi. Nicio clipă nu mă gândesc că istoria nu este una dintre piesele importante în acest proces. Eu cred că va fi un mesaj bun în momentul în care colegii mei vor prezenta curicula”, a spus ministrul Adrian Curaj, asigurând auditoriul că soluţia finală va ţine cont de importanţa istoriei ca materie în programa claselor de gimnaziu.


Abordări strategice în activitatea de tineret, pe agenda CTR

Desfăşurată de joi până sâmbătă (31 martie – 2 aprilie), în Capitală, Adunarea Generală a Consiliului Tineretului din România a avut ca temă generală de dezbatere “Dialogul cu tinerii privind abordări strategice în activitatea de tineret”. Joi, la evenimentul găzduit de Fundaţia pentru Tineret a Municipiului Bucureşti au participat membri CTR, reprezentanţi ai societăţii civile şi ai instituţiilor statului precum Violeta Alexandru - ministrul Consultării Publice şi Dialogului Civic, Adrian Curaj – ministrul Educaţiei, Andrei Popescu - Secretar de Stat la Ministerul Tineretului şi Sportului, Ligia Deca - Consilier de Stat în Administraţia Prezidenţială, din partea Preşedintelui României, Cristian Cosmin - fost Secretar de Stat în MTS, din partea Preşedintelui Senatului României, Sorin Cîmpeanu - Preşedinte al Consiliului Naţional al Rectorilor, fost ministru al Educaţiei. Agenda a fost foarte încărcată, cuprinzând, pe lângă dialogul interinstituţional şi sesiuni de lucru pe legislaţie (Legea Tinerilor, Legea finanţărilor din fonduri publice, Legea Fundaţiilor pentru Tineret, Metodologia de finanţare a MTS). FJT Vâlcea a făcut recent o depoziţie verbală parţială cu privire la necesitatea modificării articolului 23, lit. b din legea 350/2006, Legea Tinerilor, în cadrul proiectului “Reconsiderarea instrumentelor de politică publică în procesul incluziunii pentru grupurile vulnerabile”.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...