Politică

Vâlcea, în topul judeţelor care au primit bani de la Guvern pe criterii politice

Un recent raport dat publicităţii de către un ONG din Bucureşti, Expert Forum, situează Vâlcea în fruntea clasamentului judeţelor care au primit bani preferenţial, în funcţie de culoarea politică, de la Guvernul Ponta. Conform decumentului, în perioada iunie 2012 - decembrie 2015, când, cu excepţia ultimelor două luni, premier a fost Victor Ponta, primarii din Vâlcea au primit peste 368 de milioane de lei, pentru a căror alocare, susţin analiştii Expert Forum, nu există nicio justificare managerială. „Cum mecanismele de control asupra acestor fonduri sunt aproape inexistente, iar urmărirea modului de implementare a investiţiilor nu se realizează aproape niciodată, guvernele au putut distribui liniştite banii după bunul plac. Mai mult, banii au fost folosiţi ca mijloc de atragere a primarilor migratori în 2014, an cu alegeri prezidenţiale, prin celebra OUG 55/2014, declarată neconstituţională”, se precizează în raport.

Ceea ce au urmărit analiştii Export Forum prin această analiză a fost o radiografie a modului în care Guvernul a alocat către administraţiile locale fonduri în perioada iunie 2012 - decembrie 2015, monitorizând în acelaşi timp şi legătura dintre alocarea fondurilor şi traseismul politic. Concluzia la care au ajuns cei de la Forum Expert este că cei mai mulţi bani au ajuns la primarii PSD, instrumentul folosit pentru dirijarea preferenţială a acestor bani fiind Programul Naţional de Dezvoltare Rurală. „Partidele politice au reuşit şi în mandatul 2012-2016 să folosească fondurile publice în mod netransparent, prin alocări discreţionare. Legislaţia a fost modificată în anii 2012-2013 pentru a permite transferul de fonduri către autorităţile locale, în principal prin intermediul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP), care a primit mai multe suplimentări de buget din Fondul de Rezervă al Guvernului. Principalul instrument prin care s-au realizat transferurile a fost Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL), reglementat prin OUG 28/2013”, se spune în raport. A doua sursă de finanţare este Fondul de Rezervă Bugetară. „Suma totală pentru iunie 2012 - decembrie 2015 la care ne raportăm este 7,536,651,472 lei. Plăţile pentru PNDL reprezintă 4,871,350,452 lei, ceea ce înseamnă 64,64 % din total. Transferurile directe din Fondul de Rezervă se plasează pe locul 2, cu 15.1%.”, se mai spune în raport. Potrivit legislaţiei în vigoare, Fondul de Rezervă se repartizează ministerelor şi gestionarilor bugetelor locale, pe bază de hotărâre de guvern, “pentru finanţarea unor cheltuieli urgente sau neprevăzute apărute în timpul exerciţiului bugetar”. Legea privind finanţele publice nu specifică niciun fel de limită pentru aceste fonduri. Potrivit unui raport al Curţii de Conturi, însă, cheltuielile din Fondul de Rezervă pe anul 2014 (an cu alegeri prezidenţiale) nu se încadrează în categoria urgenţe sau neprevăzute şi totuşi, în 2014, Fondul de Rezervă a fost majorat de 15 ori, de la 161.269.000 lei la 2.340.670.000 lei, prin două rectificări bugetare, iar destinaţia sumelor a fost schimbată prin ordonanţe simple sau de urgenţă.

Potrivit documentului, din Fondul de Rezervă, PSD a primit aproape 58% din suma totală atribuită direct către autorităţile locale prin hotărâri de guvern. Suma este împărţită în 10% înainte de migraţie, respectiv 47% după migraţie. PNL urmează cu 26%, iar PDL cu 4%. UDMR aproape şi-a dublat încasările după octombrie 2014, deşi numărul de primari nu s-a schimbat semnificativ. Şi în ceea ce priveşte sumele alocate prin PNDL, PSD este câştigător. Primarii social-democraţi au primit 13.45% înainte de migraţie, respectiv 52% după octombrie 2014 (când avea 51% din totalul primăriilor), suma reprezentând 65.46% din totalul fondurilor date către autorităţile locale. PNL a primit în total 20.49%, dublându-şi sumele primite după migraţie, dar fiind dezavantajat, întrucât după octombrie 2014 avea aproape 30% din primării.

Cea mai mare parte dintre fonduri a ajuns la comune, adică 60.33% dintre fonduri. Judeţul care a primit cei mai mulţi bani este Giurgiu, fiind urmat de Vâlcea, care a primit peste 368 de milioane de lei, adică de cinci ori mai mult decât Alba, de exemplu, judeţ care se situează pe ultimul loc în acest raport. Şi în ceea ce priveşte repartizarea sumelor pe localităţi Vâlcea este fruntea, căci prima comună ca resurse primite este Voineasa, cu peste 11.700 de lei. Raportul între Voineasa şi Telega - ultima comună din clasament, este de 1/42413.34

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...