Actualitate

Lacurile din jurul Râmnicului, paradis pentru păsările migratoare

În ultimii ani, numărul păsărilor călătoare care poposesc pe lângă municipiu au creat un ansamblu ecosistemic deosebit, care atrage mulţi vizitatori

Judeţul Vâlcea are în prezent o singură arie de protecţie specială avifaunistică – cea de pe Lacul Strejeşti, însă de câţiva ani şi în jurul oraşului Râmnicu Vâlcea a început să apară un adevărat paradis al păsărilor sălbatice. Biologii locali susţin chiar că numărul păsărilor migratoare care poposesc pe timpul iernii pe bălţile din jurul municipiului a crescut considerabil în ultimii ani datorită condiţiilor climatologice şi a hranei îndestulătoare care se găsesc aici.
De când legislaţia în domeniul protecţiei mediului s-a înăsprit, iar cantitatea de reziduuri ce ajunge în Olt sau în bălţile din apropierea oraşului Râmnicu Vâlcea s-a redus considerabil, râmnicenii au constatat că numărul păsărilor sălbatice ce-şi găsesc adăpost pe timpul iernii în acest areal a crescut foarte mult. Lebede, tot felul de raţe sălbatice, lişiţe, cormorani, cufundaci, pescăruşi şi alte păsări migratoare, de pasaj sau sedentare, au găsit aici condiţiile propice pentru a trece de frigul iernii şi pentru a cuibări. Bălţile, pline de vegetaţie vara şi peştele în cantităţi îndestulătoare de când pescuitul industrial a fost interzis, le-au devenit adăpost, iar multe dintre păsările călătoare care ajung aici rămân chiar şi pe timpul verii. “În jurul oraşul Râmnicu Vâlcea s-a creat un adevărat paradis avifaunistic în sensul că aici poposesc foarte multe păsări, atât în pasaj, dar sunt şi unele care rămân permanent. Condiţiile locale de viaţă sunt excelente, mai ales că judeţul Vâlcea este un judeţ adăpostit din punct de vedere climatic şi, de asemenea, găsesc aici hrană suficientă în aşa fel încât unele petrec şi vara aici. S-a format practic un ansamblu ecosistemic de o deosebită valoare atât pentru vâlceni, dar şi pentru turismul local pentru că sunt foarte mulţi oameni care vin să le vadă”, spune Gheorghe Ploaie, profesor de biologie din Râmnicu Vâlcea.


Biologii vâlcenii nu exclud astfel posibilitatea ca zona să fie declarată arie protejată avifaunistică, mai ales că printre păsările care poposesc aici sunt şi unele protejate prin lege. Condiţiile de vizitare sunt asigurate. Tot ceea ce trebuie să facă turistul este să meargă pe digurile care mărginesc lacurile din jurul oraşului şi să fie atent să nu deranjeze păsările, care, fiind sensibile, se îndepărtează foarte repede de privitor.
Judeţul Vâlcea are în prezent o singură arie naturală de protecţie specială avifaunistică, cea de pe lacul Strejeşti, cu o suprafaţă de 2.378 ha, aflat pe teritoriul comunelor Strejeşti, judeţul Olt şi Voiceşti, judeţul Vâlcea.

"În jurul oraşul Râmnicu Vâlcea s-a creat un adevărat paradis avifaunistic în sensul că aici poposesc foarte multe păsări, atât în pasaj dar sunt şi unele care rămân permanent. Condiţiile locale de viaţă sunt excelente, mai ales că judeţul Vâlcea este un judeţ adăpostit din punct de vedere climatic.", Gheorghe Ploaie, profesor de biologie din Râmnicu Vâlcea

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...