Administraţie

Conducerea Hidroelectrica ameninţă Primăria Râmnicului cu disponibilizarea mai multor salariaţi

Judiciarii Remus Borza şi Gheorghe Piperea cer Consiliului Local reducerea taxelor şi impozitelor pe terenuri

Administratorii judiciari de la Hidroelectrica şi Oltchim S.A. cer modificarea cotei aprobate pentru calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale pe care cele două societăţi le deţin în Râmnicu Vâlcea.

Conducerea combinatului chimic din Râmnicu Vâlcea solicită, printr-o adresă înregistrată la Registratura Primăriei la începutul lunii martie, ca pentru calculul impozitului pe clădirile nerezidenţiale aflate în proprietatea sa să se utilizeze nivelul minim de calcul, respectiv de 0,20%, şi nu cel aprobat prin hotărâre de Consiliu Local de 1,15%. Actuala conducere a Oltchim S.A. motivează că a adus societatea la un echilibru financiar, dar că mai are de achitat creditorilor sume mari din datoriile acumulate în prima parte a insolvenţei, şi că o reducere a nivelului impozitului pe clădiri ar ajuta compania să-şi plătească integral dările către Primăria Râmnicu Vâlcea pentru 2016. Solicitarea conducerii şi administratorului judiciar Gheorghe Piperea vine în condiţiile în care societatea are deja datorii la bugetul local. La 31 decembrie 2013, de exemplu, după intrarea în insolvenţă, Oltchim înregistra datorii de 4,36 milioane lei către bugetul local, reprezentând impozite pe clădiri, terenuri şi autovehicule.

Hidroelectrica ameninţă Primăria Râmnicu Vâlcea cu disponibilizări

Solicitare Hidroelectrica:
Dacă la costurile actuale de producţie al CHE Râureni şi CHE Râmnicu Vâlcea adăugăm costul suplimentar generat de impozitul pe clădiri, costul de producţie al Hidroelectrica S.A. pentru cele două hidrocentrale va creşte semnificativ, ceea ce înseamnă practic că Hidroelectrica va fi nevoită să ia în cosiderare redimensionarea activităţii, inclusiv concedierea angajaţilor.

O solicitare asemănătoare a fost înregistrată la Primăria Râmnicu Vâlcea în data de 17 martie 2016, dar din partea reprezentanţilor Hidroelectrica, care invocă exact acelaşi text de lege ca şi administratorii Oltchim. În adresă se arată că această companie a plătit anul trecut un impozite în valoare totală de 285.000 de lei pentru terenuri, clădiri şi maşini, şi că ia în calcul concedierea mai multor angajaţi dacă edilii din Râmnicu Vâlcea şi Consilul Local nu-i aprobă reducerea bazei de impozitare la 0,02% pentru clădirile deţinute.

“Având în vedere modificările aduse Codului Fiscal, începând cu anul 2016, în sfera de cuprinderea plăţii impozitului pe clădiri sunt incluse şi centralele hidroelectrice. Astfel, impozitul aferent centralelor hidroelectrice Râmnicu Vâlcea şi Râureni va constitui o sursă semnficativă de venituri pentru comunitatea dumneavoastră. Dacă la costurile actuale de producţie al CHE Râureni şi CHE Râmnicu Vâlcea adăugăm costul suplimentar generat de impozitul pe clădiri, costul de producţie al Hidroelectrica S.A. pentru cele două hidrocentrale va creşte semnificativ, ceea ce înseamnă practic că Hidroelectrica va fi nevoită să ia în cosiderare redimensionarea activităţii, inclusiv concedierea angajaţilor”, se arată în adresa înregistrată la primărie.

Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea respinge ambele solicitări

Solicitările celor două companii vor fi supuse aprobării Consiliului Local în şedinţa ordinară din această lună, dar Executivul va susţine respingerea cererilor de reducere a impozitului pe clădiri, din mai multe considerente, printre care şi acela că niciuna din societăţi nu a venit cu o astfel de intervenţie în timp util, atunci când a fost supus dezbaterii publice bugetul local pentru 2016. Conducerea Primăriei Râmnicu Vâlcea susţine că acordarea unor astfel de facilităţi doar în cazul celor două mari companii va genera nemulţumirea celorlalţi agenţi economici de pe raza municipiului, care se vor considera îndreptăţiţi să ceară reducerea taxelor şi impozitelor, şi va produce un dezechilibru la nivelul bugetului local, iar multe dintre investiţiile planificate în baza bugetului prognozat la început de an nu se vor mai putea realiza.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...