Primarul din Călimăneşti, Florinel Constantinescu, a participat zilele trecute la Agenţia de Dezvoltare pentru Regiunea Sud-Vest Oltenia Craiova la o întrunire în care au fost prezentate şi dezbătute prevederile ghidurilor de finanţare pentru Programul Operaţional Regional. “Noi am fost interesaţi în principal de posibilităţile de finanţare a proiectelor pe Axele prioritare 3, prioritatea de investiţii 3.1, în privinţa clădirilor rezidenţiale şi 7, prioritatea de investiţii 7.1, în ceea ce priveşte modernizarea şi dezvoltarea infrastructurii, în special în privinţa drumurilor către obiective turistice. În primul caz, vizăm anveloparea a 14 din cele 17 blocuri de locuinţe existente în oraş. În cel de-al doilea caz, unul dintre principalele obiective constă în modernizarea zonei de pe malul stâng al Oltului, în amonte de Mănăstirea Turnu. Ne-am propus să construim aici o alee modernă de promenadă, o pistă pentru circulaţia cu bicicletele şi să amenajăm la standarde civilizate zona de picnic”, a explicat edilul din faimoasa staţiune vâlceană esenţa dezbaterilor de la întrunirea din Bănie.
Drumul de cură, recepţionat în maxim câteva săptămâni
Florinel Constantinescu a anunţat şi recepţionarea, în luna aprilie a anului curent, a unei lucrări finanţate iniţial din fonduri guvernamentale şi finalizată cu fonduri de la bugetul local. “Drumul de cură, aşa cum a fost denumit după modernizare este cunoscut de cei mai în vârstă şi sub denumirea de Drumul de geniu, sau Drumul muncitorului, pentru că a fost amenajat iniţial de o unitate militară de geniu, iar ulterior a fost folosit în special de muncitori la exploatarea forestieră din zonă. Traseul se află pe malul drept al Oltului, în partea dreaptă a drumului naţional în sensul de circulaţie Sibiu – Râmnicu Vâlcea şi traversează câţiva kilometri dintr-o zonă de deal împădurită. Investiţia şi-a propus să extindă reţeaua de promenadă care leagă localităţile componente ale oraşului, Călimăneşti şi Căciulata. Ea a demarat cu ceva ani în urmă şi am fost obligaţi să o finanţăm cu fonduri din bugetul local, pentru că fondurile guvernamentale fuseseră consumate deja fără ca lucrarea să fie dusă măcar aproape de stadiul final. Recent, am instalat iluminatul electric şi a fost montat mobilierul urban, constând în bănci şi coşuri de gunoi”, ne-a mai spus edilul din Călimăneşti.
"Unul dintre principalele obiective constă în modernizarea zonei de pe malul stâng al Oltului, în amonte de Mănăstirea Turnu. Ne-am propus să construim aici o alee modernă de promenadă, o pistă pentru circulaţia cu bicicletele şi să amenajăm la standarde civilizate zona de picnic.", Florinel CONSTANTINESCU, primar Călimăneşti
Şi DJ 703 F Jiblea – Călimăneşti va fi modernizat cu fonduri europene, dar de CJ Vâlcea
Locuitorii staţiunii, dar şi turiştii sau conducătorii auto care doar tranzitează zona, au primit de curând o veste bună şi din partea Consiliului Judeţean Vâlcea. Pe 16 mai a.c. se va deschide sesiunea de depunere a proiectelor europene ce vizează modernizarea drumurilor, iar CJ va depune documentaţiile pentru 4 căi rutiere pe care doreşte să le modernizeze cu prioritate. Primul dintre aceste proiecte prioritare vizează DJ 703 F Jiblea – Berislăveşti, arteră de circulaţie care a solicitat din greu nervii şoferilor de ani buni de zile. “Un avantaj în plus pe care îl va aduce modernizarea acestui drum judeţean îl reprezintă legătura cu viitoarea autostradă, pentru că el leagă staţiunea de graniţa administrativă cu judeţul Argeş. Domnul Romulus Bulacu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean, m-a informat că şi cei din Argeş vor depune proiect pentru modernizarea porţiunii de drum până la Şuici, unde este proiectat un nod rutier important de pe traseul viitoarei autostrăzi”, a adăugat primarul Florinel Constantinescu.