Actualitate

Gunoiul menajer din Râmnicu Vâlcea, plimbat 200 de kilometri până la Bucureşti. Romprest riscă rezilierea contractului.

Romprest S.A., firma de salubritate a afaceristului Florin Walter, riscă să rămână nu doar fără contractul încheiat cu Primăria Râmnicului, ci şi fără licenţă la nivel naţional

Societatea de salubrizare riscă rezilierea contractului la mai puţin de un an de la câştigarea licitaţiei organizată de Primăria Râmnicu Vâlcea, din cauza faptului că timp de câteva zile a sistat activitatea de ridicare a deşeurilor menajere în întreg oraşul, dar şi pentru că nu a rezolvat problema privind achiziţionarea unei staţii de sortare a gunoiului. Pentru că în caietul de sarcini nu a fost prevăzută o clauză cu privire la obligativitatea operatorului de salubrizare de a deţine o astfel de staţie, societatea nu a putut depozita gunoiul la groapa ecologică de la Feţeni, conducerea Romprest fiind obligată să transporte resturile menajere în alte zone din judeţ, cum ar fi Horezu. Primăria Râmnicu Vâlcea a acceptat de asemenea varianta ca deşeurile să fie depozitate o perioadă la Râureni, dar intervenţia inspectorilor Gărzii Naţionale de Mediu de zilele trecute au dat peste cap înţelegerea, firma primind ultimatum să ridice tonele de deşeuri depozitate la Râureni. Aşa se face că, începând cu 26 martie 2016, gunoiul din Râmnicu Vâlcea „face naveta” 200 de kilometri, până la Bucureşti.

„În urma ultimelor discuţii între noi şi reprezentanţii Romprest, gunoiul din Râmnicu Vâlcea este ridicat de la ghenă în nişte maşini mai mici, transferat apoi în autovehicule mari şi transportat la Bucureşti. Înţelegerea iniţială cu DADP a fost să-i oferim operatorului un spaţiu de depozitare la Râureni pentru o perioadă de circa trei luni. Au trecut însă şapte luni de atunci, iar firma tot nu a rezolvat problema staţiei de sortare”, a explicat viceprimarul Eduard Vîrlan, cel care a făcut parte, în 2015, din comisia însărcinată cu derularea procedurii de selecţie a operatorului de salubrizare la nivelul oraşului Râmnicu Vâlcea.

Se ia în calcul rezilierea contractului

Alesul local susţine că problema ar avea o rezolvare pe termen lung, dar depinde de Agenţia de Mediu şi de societate, dacă aceasta va fi capabilă să investească în achiziţionarea unei staţii mobile de sortare a deşeurilor. Alesul local mai spune şi că municipalitatea are în vedere în prezent mai multe variante pentru a evita ca Râmnicul să se transforme într-un focar de infecţie, printre care şi rezilierea contractului cu Romprest. „Soluţia pe termen lung pentru rezolvarea problemei este ca firma să aducă o staţie de sortare la Feţeni, şi, din câte ştiu eu, au cerut deja autorizaţie în acest sens către Agenţia de Mediu. Să vedem dacă li se va şi aproba această solicitare. Dacă firma nu-şi va face treaba şi va mai refuza să opereze pe raza municipiului, atunci putem invoca clauza de forţă majoră şi putem desemna un alt operator autorizat, din Vâlcea sau Argeş. Legea spune şi că firma este obligată să ridice gunoiul, în cazul în care reziliem contractul şi organizăm o altă licitaţie, până la desemnarea noului operator de salubrizare”, a mai declarat viceprimarul din Râmnicu Vâlcea. De când operează pe raza Râmnicului, firma lui Florian Walter nu doar că a stârnit furia populaţiei şi indignarea autorităţilor, dar a devenit şi „preferata” inspectorilor de mediu, care i-au aplicat în mai puţin de opt luni patru amenzi pentru nerespectarea autorizaţiei, ultima dintre acestea având o valoare de 60.000 de lei. La a cincea amendă, societatea riscă să rămână fără licenţă şi să nu mai poată ridica gunoiul în niciun alt oraş din ţară.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

29.03.2016 - 09:23NICU:Asta nu e firma infractorului Walter de la Cluj? Urban nu a creat problemele care le creeaza aceasta MARE companie(EVAZIONISTA).

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...