Economic

Volatilitate redusă a monedei naţionale

Leul a avut în perioada analizată o evoluţie calmă faţă de principalele valute, în ciuda atacurilor teroriste de la Bruxelles, semn că pieţele nu mai răspund în mod emoţional la astfel de evenimente.

Reducerea volumelor de tranzacţionare, investitorii pregătindu-se pentru mini-vacanţa prilejuită de sărbătorirea Paştelui de către creştinii catolici sau protestanţi, a fost principalul motiv al stabilităţii leului.
Cursul mediu al euro a scăzut de la 4,4694 lei, la începutul perioadei, la 4,4619 lei, la finalul ei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 4,4590 şi 4,4640 lei, cotaţiile de la închidere fiind de 4,4590 – 4,4620 lei.

Interesul investitorilor va fi îndreptat către Camera Deputaţilor, unde va reintra în discuţie celebra, de pe acum, Lege a Dării în plată. O adoptare a Legii, într-o formulă care nu ar împărţi echitabil riscurile între bănci şi clienţii lor, ar putea crea tensiuni mari în piaţa bancară, care să ducă la ieşiri de capital, ceea ce ar slăbi leul.
Cursul dolarului american a crescut de la 3,9848 la 3,9963 lei, la finalul perioadei, într-o şedinţă în care tranzacţiile s-au realizat între 3,992 şi 3,998 lei, după ce în precedentele două cotaţiile au urcat aproape de 4,1 lei.
Creşterea dolarului, care în urmă cu o săptămână şi jumătate a scăzut la minimul ultimelor cinci luni, de 3,9519 lei, se datorează declaraţiilor unor oficiali ai Rezervei Federale americane. Aceştia consideră ca fiind necesară o creştere a dobânzii în cursul lunii aprilie, pentru acest an fiind prognozate cel puţin două astfel de măsuri. Reamintim că în decembrie, Fed a decis creşterea dobânzii sale de politică monetară la 0,25 – 0,50%, fiind prima mişcare de acest gen după mai mult de opt ani de scăderi consecutive până la 0 – 0,25%.
La rândul ei, BNR ar putea creşte dobânda sa cheie la sfârşitul acestui an, ca urmare a probabilităţii ridicate ca inflaţia să depăşească 2% în primul trimestru din 2017. O astfel de măsură va reprezenta o umbrelă de protecţie pentru moneda naţională, prin creşterea cererii de lei din partea investitorilor, care se confruntă, în ultima vreme, cu dobânzi de aproape 0% sau chiar negative.
Media monedei elveţiene, care s-a tranzacţionat pe pieţele internaţionale între 1,088 şi 1,094 franci/euro, a crescut la începutul intervalului la 4,1053 lei, după care a scăzut la finalul lui la 4,0907 lei.
Perechea euro/dolar a avut o tendinţă descendentă, coborând de la 1,1251 la 1,1148 dolari. La finalul perioadei, când mulţi investitori de pe pieţele europene şi americană nu erau prezenţi, euro a fluctuat între 1,1152 – 1,1172 dolari.
Creşterea dolarului s-a datorat şi publicării ultimei estimări a evoluţiei PIB american în trimestrul al patrulea al anului trecut. Acesta ar fi urcat în ritm anualizat cu 1,4%, depăşind evaluările precedente, ceea ce ar permite creşterea dobânzii de politică monetară Fed.
Analiza cuprinde perioada 22 – 28 martie

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...