Administraţie

Asociaţiile de proprietari, obligate să arate cum calculează întreţinerea

Conform Legii 17/2016, administratorii sunt obligaţi să afişeze şi modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat de către proprietari

Dacă vreţi să cunoaşteţi modalitatea în care asociaţia de proprietari vă calculează factura la întreţinere, aveţi acum această posibilitate, pentru că, începând din această lună, legea vă permite.
Asociaţiile de proprietari trebuie să arate cum calculează sumele lunare de plată, altfel riscă amenzi de mii de lei.
Conform Legii 17/2016 (care a intrat în vigoare pe 04.03.2016), asociaţiile de proprietari sunt obligate să afişeze, lângă lista de plată a cheltuielilor, şi modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor lunare de achitat de către proprietari. În situaţia în care această obligaţie nu este îndeplinită, preşedintele de asociaţie poate fi amendat cu sume de până la 3.000 de lei. Prin urmare, asociaţiile de proprietari trebuie să afişeze lunar modalitatea de calcul ce stă la baza sumelor de plată lunare aferente proprietarilor de apartamente. Acest lucru cade în sarcina preşedintelui de asociaţie.
Iată ce spune legea: „Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari“, se arată în art. 48(1)/Legea 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.


Legea mai spune că, dacă modalitatea de calcul a sumelor lunare de plată ce revin proprietarilor de apartamente nu este afişată, se aplică o amendă cuprinsă între 500 şi 3.000 de lei (aplicarea sancţiunilor se face de către angajaţi ai Ministerului Afacerilor Interne, primari sau împuterniciţi ai acestora).

Asociaţiile de proprietari vâlcene refuză să justifice locatarilor cum cheltuiesc banii

Asociaţia de proprietari, prin grija preşedintelui asociaţiei, va afişa lunar, la vedere, lângă lista de plată a cheltuielilor asociaţiei de proprietari, modalitatea de calcul în urma căreia au rezultat sumele lunare de plată ale proprietarilor. Modalitatea de calcul va conţine şi va arăta explicit toate costurile şi sumele care formează totalul de plată al proprietarilor, respectiv modul de calcul şi de repartizare a acestor cheltuieli către proprietari“, se arată în art. 48(1)/Legea 17/2016 pentru modificarea şi completarea Legii 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari.

În Rm. Vâlcea, în prezent, nu există asociaţii de proprietari care să-i informeze pe locatari despre modalitatea de calcul a cheltuielilor de întreţinere lunare.
Deşi în luna martie 2015 a fost modificată Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, administratorii de blocuri fiind obligaţi să aducă la cunoştinţă, trimestrial, proprietarilor din cadrul asociaţiei de care răspund, prin e-mail sau în scris, situaţia financiară, cum sunt cheltuiţi banii, aceştia refuză să respecte legea. Astfel, proprietarii ar trebui să fie informaţi trimestrial despre situaţia plăţilor facturilor, a conturilor bancare, a dobânzilor aferente conturilor deschise, a plăţilor salariale, a restanţelor la facturi şi a lucrărilor angajate din punct de vedere financiar sub semnătura administratorului, a preşedintelui şi a cenzorului.
Deşi inspectorii de la Serviciul Relaţii, Îndrumare Asociaţii de Proprietari din cadrul Primăriei Municipiului Rm. Vâlcea ar fi trebuit să-i avertizeze pe administratorii asociaţiilor de proprietari din Rm. Vâlcea că sunt obligaţi să-i informeze pe proprietari despre situaţia financiară a asociaţiei, în caz contrar riscând amenzi între 500 şi 3.000 de lei, niciun administrator vâlcean nu a fost sancţionat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...