Consider că demografia României este o problemă atât de gravă care ar trebui să depăşească barierele politice. PNL susţine măsurile de combatere a deficitului demografic, considerându-l o prioritate zero. Cifrele actuale prezentate de INS arată că rămânem tot mai puţini în România. Concret, populaţia din ţară a ajuns la nivelul din 1966, cu o rată de scădere care echivalează cu dispariţia a două oraşe mici în fiecare an. Ca număr, tinerii de 0-14 ani sunt depăşiţi de populaţia de peste 65 de ani (vârsta de pensionare), declin care a fost etichetat de specialişti drept ”iarna demografică”. Oficialităţile responsabile din România NU îşi mai pot permite să stea cu mâinile în sân! Cei care fac acest lucru acţionează în mod tacit pentru disoluţia ideii de naţiune română. PNL somează PSD să nu mai tergiverseze Legea privind concediul de maternitate şi creşterea indemnizaţiilor pentru mame, iniţiativă care ar fi trebuit supusă votului final miercuri în Camera Deputaţilor. Legea nu a fost supusă votului în Cameră (for decizional) pentru că pentru PSD această lege nu s-a dovedit la fel de importantă cum a fost Legea Dragnea a defăimării. Dublarea alocaţiilor pentru copii, obţinută de PNL anul trecut, s-a înscris în aceeaşi linie de gândire. Şi la acel moment abordarea PSD a fost evazivă, dovedind că judecă problema exclusiv în cheie electorală şi politică.
Este fundamental ca părinţii, în special cei din familiile tinere active, să fie încurajaţi şi susţinuţi atunci când îşi doresc copii. În acest scop, PNL a promovat o serie de amendamente de natură a susţine familia şi a stimula natalitatea, cu impact pe condiţiile concediului de maternitate şi a nivelului indemnizaţiei pentru creşterea copiilor. Principala modificare consta în eliminarea plafonului maxim de 3400 lei/lună al indemnizaţiei pentru creşterea copilului, impus până acum. Se adaugă acordarea indemnizaţiei pe perioada până când copilul împlineşte vârsta de 2 ani. Persoanele care timp de 2 ani au realizat minim 12 luni venituri supuse impozitului vor beneficia de concediu pentru creşterea copilului timp de 2 ani, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap. Indemnizaţia se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni din ultimii 2 ani şi nu poate fi mai mică de 85% din cuantumul salariului minim brut pe ţară garantat în plată. Legea trebuie să intre în vigoare la 1 iulie 2016! Urgenţa este evidentă, iar Guvernul trebuie să se ocupe de rectificarea bugetară aferentă susţinerii acestor măsuri.
Pe de altă parte, în România, de mai mulţi ani, numărul copiilor instituţionalizaţi rămâne constant în jurul cifrei de 60.000. Doar în perioada 2011-2015, 6.500 de copii au fost părăsiţi în spitalele din România. Dintre aceştia, doar 3.809 au fost declaraţi adoptabili până la 30 septembrie 2015 şi un număr de 1.700 de familii erau atestate ca familii adoptatoare. Cu toate acestea, doar 562 de copii au fost adoptaţi la nivel naţional. Parlamentarii PNL au înţeles să manifeste o atitudine constructivă, dată fiind importanţa modificărilor legislative, şi, ca atare, au amendat iniţiativa Guvernului în încercarea de a creiona o politică publică menită să sprijine cât mai mult copii abandonaţi şi familiile care îşi doresc să adopte. În urma amendării proiectului, concediul de acomodare va fi de 1 an pentru unul dintre părinţii adoptivi, faţă de 3 luni cât stabilise iniţial Guvernul. Această prevedere – de fapt una dintre cele mai importante prevederi ale legii şi s-a regăsit pentru prima dată în iniţiativa PNL din 2014. În noua formă, legea prevede că părintele adoptiv va beneficia şi de aproximativ 1.700 de lei lunar, indemnizaţie acordată pe parcursul celor 12 luni de concediu. Sunt prevăzute, de asemenea, şi proceduri simplificate pentru adopţiile interne, cât şi pentru cele internaţionale. Astfel, termenul în care un copil poate deveni eligibil pentru adopţia internaţională a fost redus de la 2 ani la 1 an propunere venită de la parlamentarii PNL. În tot acest timp, PSD îşi păstrează aceeaşi abordare duplicitară şi politicianistă. Pe de o parte clamează apărarea intereselor sociale, pe de altă parte acţionează pentru amânarea măsurilor cu impact. PNL a înţeles că natalitatea şi, implicit copiii românilor, nu sunt o problemă matematică. Prin proiectele sale, PNL nu vede în fiecare prunc un viitor contribuabil, ci împlinirea unei familii. Continuitatea unei naţiuni proaspete şi regăsirea unui echilibru între generaţii. Conceperea unui copil nu trebuie să mai semene cu plătitul unei taxe, pentru care niciodată nu e un moment potrivit. Tinerii care vor să devină părinţi trebuie să fie susţinuţi financiar de un stat care, în acest caz, trebuie să devină „un membru de familie” pe care să te poţi baza. Copiii sunt cea mai valoroasă resursă, sunt cei în care plantăm schimbarea pe care ne-o dorim ca naţiune, după ani întregi în care „s-au reparat” adulţi şi atât.
Senator PNL, Mario Ovidiu Oprea