Eveniment

Pavilionul de băi din Olăneşti, mistuit de „bătrâneţe”

O defecţiune la instalaţia electrică învechită este cauza incendiului puternic izbucnit duminică seara la pavilionul de băi din staţiunea Băile Olăneşti. Acestea sunt concluziile preliminare ale pompierilor, care şi astăzi au continuat să pună apă pe clădirea distrusă de flăcări. Mai mult, autorităţile au constatat că imobilul a fost scos, printr-o hotărâre definitivă şi irevocabilă, din patrimoniul naţional la solicitarea firmei ce îl administrează.

Nu mai sunt flăcări, iar pericolul a fost înlăturat încă din prima seară, dar pavilionul de băi din Olăneşti continuă să ardă mocnit. Pe ici pe acolo, în ceea ce a mai rămas din acoperişul de lemn se deschide câte un ochi de foc, alimentat de vânt. 400 de metri pătraţi din acoperişul clădirii au fost făcuţi scrum, cauza probabilă fiind, spun pompierii, un scurtcircuit la instalaţia electrică foarte veche. „Clădirea a fost construită cu aproximaţie în jurul anului 1910 , iar această parte a fost o bună bucată de timp neutilizată. Pagubele nu ştiu cât sunt de mari sau de mici pentru că noi împărţim în ceea ce a ars şi ceea ce s-a salvat, iar ceea ce s-a salvat este mai important în acest caz. Din cei aproximativ 1.000-1.070 de metri pătraţi ai clădirii, au ars 350-360 de metri pătraţi din acoperişul clădirii. Deci s-a salvat latura funcţională a clădirii, centrala termică, spălătoria, bazarul central, dar şi cinci case de vacanţă care se aflau în apropiere”, spune col. Ionel Nuţă, adjunct al şefului ISU Vâlcea.

Scos din patrimoniu după ce familia Tudor a dat în judecată Direcţia pentru Cultură

Localnici şi turişti deopotrivă privesc cu regret spre clădirea distrusă pe o bună bucată de incendiu. Era o clădire frumoasă, cu o arhitectură deosebită, dar care, dintr-o eroare judiciară, a ajuns să fie exclusă de pe lista monumentelor arhitecturale din ţară. În 2008, Direcţia pentru Cultură din Vâlcea a iniţiat procedurile de includere a clădirii în patrimoniul naţional, însă magistraţii au considerat că nu este nevoie. Firma soţilor Ion şi Maria Tudor, SC Olăneşti - Riviera SA a obţinut la Curtea de Apel Piteşti o hotărâre definitivă şi irevocabilă că acel imobil nu este monument pentru că atunci când l-a cumpărat, în 2000, nu era în patrimoniul naţional. „Partea aceasta a imobilului era dezafectată, nu funcţiona de mai mulţi ani. Nu este o clădire de patrimoniu, nu ştiu ce date are primăria, probabil că au alte informaţii. Clădirile care depăşesc 100 de ani sunt declarate de patrimoniu, imobilul acesta nu are un secol, acum şase ani am făcut cerere de demolare, dar nu ne-a fost aprobată, au intervenit arhitecţii vâlceni care au spus că nu trebuie demolată, ci renovată pe structura existentă”, a precizat Liliana Uţă, administrator SC Olăneşti Riviera SA.
De-a lungul anilor, s-a pus problema demolării lui, dar niciodată firma nu a depus, cel puţin în ultimii ani, o solicitare scrisă la primărie în acest sens. „Eu nu ştiu ca în ultimii ani să se fi solicitat vreodată demolare, renovare sau modernizare la pavilion. Poate mai demult, dar nu în ultimii cinci ani. Despre demolare s-a mai discutat, dar niciodată nu s-a primit o cerere concretă în acest sens. Din câte ştiu, clădirea a fost inclusă în patrimoniul naţional, însă acum am aflat că printr-o hotărâre judecătorească pavilionul de băi a fost scos din lista obiectivelor de patrimoniu”, spune primarul din Olăneşti, Sorin Vasilache. Pavilionul de băi minerale din Băile Olăneşti a fost construit între anii 1905-1910. Se întinde pe o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi, având două corpuri. Din 2005, partea de clădire care a ars nu mai este folosită la întreaga capacitate, fiind folosită doar sporadic pentru turiştii care veneau să facă băi sulfuroase.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...