Actualitate

Colaps în sănătate. Directorii interimari ai CAS-urilor judeţene s-au dovedit incompetenţi.

Toţi candidaţii la şefia caselor de sănătate au picat la concurs, şefii de la Vâlcea şi Mehedinţi obţinând chiar zero, respectiv 1 punct

Niciunul dintre candidaţii înscrişi pentru ocuparea a 41 de posturi de şefi ai caselor judeţene de sănătate şi OPSNAJ nu a trecut concursul organizat de CNAS. În prima etapă au ajuns şi 27 dintre actualii directori ai CAS-urilor, opt au absentat, iar ceilalţi au picat la proba scrisă, şefii de la Vâlcea şi Mehedinţi obţinând chiar 0, respectiv 1 punct. Potrivit reglementărilor în vigoare, era necesară obţinerea a minimum 70 de puncte pentru a intra în etapa finală, cea a susţinerii într-un interviu a proiectului de management. CNAS şi CAS-uri judeţene gestionează bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru 2016, bugetul aprobat pentru CNAS este de 26,4 miliarde de lei, aproape 6 miliarde de euro, mai mare cu 11,9% faţă de anul precedent.
Casa Naţională de Asigurări de Sănătate a organizat pe 2 martie concurs pentru ocuparea funcţiilor de preşedinte-director general ai caselor de sănătate judeţene. Funcţiile erau ocupate interimar după decizia din 30 septembrie anul trecut, când, ca urmare a actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale şefilor instituţiilor au încetat.

După depunerea dosarelor de concurs, pentru proba scrisă s-au calificat 47 de candidaţi. Aceştia au susţinut un examen scris pe data de 2 martie, constând în verificarea cunoştinţelor de legislaţie în domeniu. Niciunul dintre candidaţi nu a obţinut însă punctajul minim de 70 de puncte care era necesar pentru a trece în etapa finală, respectiv a susţinerii planului de management pentru instituţiile pe care voiau să le conducă.

27 dintre candidaţi erau actualii interimari care conduceau casele de asigurări de sănătate judeţene. Opt dintre ei au absentat la proba scrisă, iar majoritatea celorlalţi nu au obţinut nici jumătate din punctajul necesar. Şeful de la Vâlcea a avut 0 puncte, în timp ce cel de la Mehedinţi doar unul.

Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, Vasile Ciurchea, a declarat că, în aceste condiţii, concursul pentru ocuparea posturilor din teritoriu se va relua „destul de repede”. Până atunci, unii dintre actualii interimari „pot să rămână pe funcţie, alţii nu”, a precizat el.
În urma actualizării indicatorilor de performanţă, contractele de management ale preşedinţilor-directori generali ai caselor judeţene de asigurări de sănătate au încetat în data de 30 septembrie 2015.

Punctajele obţinute de actualii şefi interimari ai CAS-urilor judeţene la concursul din 2 martie:
1. Arad Domşa Gheorghe Gabriel 20 puncte
2. Bihor Dorca Luciana 31,25 puncte
3. Bistriţa Ilişuan Camelia 12 puncte
4. Brăila Nedelcu Camelia 20 puncte
5. Buzău Grigore Paula 36,30 puncte
6. Călăraşi Guţu Gabriana Vali 37,50 ouncte
7. Cluj Groza Emilia absent
8. Covasna Dragoş Tatu absent
9. Galaţi Docan Ana 38,5 puncte
10. Giurgiu Marin Constantin 4,75 puncte
11. Gorj Titu Bondoc absent
12. Harghita Duda Tihamer absent
13. Hunedoara Cumpănasu Ecaterina 17,25 puncte
14. Ialomiţa Geantă Mihai 16,75 puncte
15. Ilfov Isărescu Aurelia absent
16. Maramureş Prodan Carmen 49 de puncte
17. Mureş Biro Rodica absent
18. Mehedinţi Mîţu Ion 1 punct
19. Olt Ciocan Florin 9 puncte
20. Satu Mare Pop Georgeta 31,25 puncte
21. Suceava Bleorţu Victor 5,8 puncte
22. Teleorman Nica Marius 9,5 puncte
23. Tulcea Vasile Eugenia 43 puncte
24. Vâlcea Hobeanu Dumitru 0 puncte
25. Vrancea Georgescu Emanuela absent
26. Bucureşti Bara Lucian 3 puncte
27. OPSNAJ Ceauşu Gheorghe absent

“Am considerat necesară această redefinire a obiectivelor, indicatorii de performanţă erau perimaţi. Preşedinţii-directori generali revocaţi din funcţie au posibilitatea să participe la concursurile care vor fi organizate pentru ocuparea acestei funcţii în concordanţă cu noii indicatori”, declara la vremea respectivă Vasile Ciurchea. Numărul indicatorilor de performanţă au crescut de la 65 la 111.

CNAS şi CAS-uri judeţene gestionează bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate. Pentru 2016, bugetul aprobat pentru CNAS este de 26,4 miliarde de lei, aproape 6 miliarde de euro, mai mare cu 11,9% faţă de anul precedent.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...