Actualitate

Gutău, contract cu dedicaţie pentru locurile de joacă horror din Zăvoi

Primarul interimar Matei susţine că specificaţiile tehnice ale echipamentelor au fost extrem de precise, aproape identice cu cele din catalogul producătorului din Turcia

Viceprimarul interimar Ion Gigi Matei (PSD) prezintă dovezi potrivit cărora aspectul dezolant al unor obiective montate în Parcul Zăvoi din Râmnicu Vâlcea, modernizat cu bani europenai, au fost stabilite printr-un proiect încredinţat direct firmei Casa Basarabeană SRL din Cluj Napoca în perioada în care primar al municipiului era Mircia Gutău. Matei susţine că, după semnarea de către administraţia locală a contractului de finanţare, în martie 2012, nu s-a mai putut face nicio modificare în proiect. Precizările municipalităţii au fost postate pe siteul Primăriei Râmnicu Vâlcea într-un comunicat-replică la sutele de critici venite de la râmniceni privind calitatea lucrărilor de modernizare a parcului finanţate cu bani europeni.

“Modernizarea Parcului Zăvoi s-a numărat printre investiţiile propuse spre finanţare europeană în cadrul Programului Operaţional Regional 2007–2013. Proiectul tehnic al modernizării Parcului Zăvoi, inclusiv specificaţiile tehnice şi temele pentru echipamentele locurilor de joacă, a fost realizat, în urma unei încredinţări directe, de SC Casa Basarabeană SRL din Cluj Napoca, în baza unui contract semnat la data de 12.05.2009. Acest proiect, alături de alte documente (printre care şi Caietul de Sarcini al licitaţiei pentru selectarea executantului lucrării), a stat la baza semnării Contractului de Finanţare în data de 06.03.2012. Din momentul semnării contractului de finanţare, nu s-a mai putut face nicio modificare în proiectul de modernizare!

Trebuie menţionat că specificaţiile tehnice pentru echipamentele locurilor de joacă din acest proiect au fost unele extrem de precise (semănând, până la identificare, cu cele dintr-un catalog de prezentare al producătorului din Turcia al unor astfel de echipamente!). S-au impus, astfel, pe lângă descrierea clară a formei balansoarelor, leagănelor, toboganelor, băncuţelor sau coşurilor de gunoi (”Dinozaur”, ”Zână fluturaş”, ”Peştişor”, ”Copac fântână”, ”Delfin”, ”Crocodil”, ”Şerpişor lung”, ”Totem”, ”Mamut”, ”Broscuţă” etc.), anumite dimensiuni (de exemplu: înălţime de 240 cm şi lungime de 430 cm pentru ansamblul tematic sub formă de ”Dinozaur”; înălţime de 170 cm şi lungime de 500 cm pentru balansoar tematic ”Zână fluturaş”; înălţime de 225 cm şi lungime de 335 cm pentru toboganul tematic sub formă de ”Peştişor” etc.), sau materiale de execuţie (fibră de sticlă ranforsată prin aplicarea unei pelicule de gelcoat, 2 straturi de vopsea acrilică)”, se arată în comunicat.

Europan a oferit un preţ cu aproape 1,5 milioane euro mai mic decât valoarea estimată a proiectului

În continuare, edilul explică şi cum a câştigat firma Europan Prod licitaţia pentru executarea lucrărilor. “În urma unei proceduri de licitaţie derulată prin intermediul Sistemului Electronic de Achiziţii Publice SEAP – la care au participat 9 firme şi asocieri de firme - în data de 11.09.2014 s-a semnat contractul de execuţie a lucrărilor cu asocierea «SC Europan Prod SA – SC RA & Co SRL», la o valoare de 11.797.270,06 lei (fără TVA), cu aproape 6,4 milioane lei mai mică faţă de valoarea estimată iniţial, de 18.195.790 lei (fără TVA). Mai trebuie menţionat că alte două licitaţii precedente au fost anulate în urma controlului specialiştilor UCVAP - Unitatea pentru Coordonarea şi Verificarea Achiziţiilor Publice din cadrul Ministerului Finanţelor, care au apreciat condiţiile tehnice impuse de proiectant drept restrictive şi de natură a restrânge concurenţa între agenţii economici, fapt care contravine prevederilor OUG nr. 34/2006.

Echipamentele pentru noile locuri de joacă amplasate în Parcul Zăvoi sunt realizate, în conformitate cu cerinţele din proiectul de lucrări, de SC Lavitex Prod SRL cu sediul în Breaza – jud. Prahova, o firmă care a executat servicii similare pentru autorităţile locale din Oradea, Piteşti, Târgu Mureş, Botoşani etc. În ceea ce priveşte criteriul estetic al acestor echipamente, acesta nu poate fi cuantificat şi, datorită relativităţii sale, nici invocat în alegerea sau respingerea acestora. (...) Referitor la celelalte aspecte semnalate de către cei care au vizitat recent parcul, doresc să vă asigur că supraveghem această ultimă etapă a lucrărilor cu mare atenţie şi că nu vom recepţiona investiţia până când toate problemele sesizate nu vor fi remediate”, mai precizează Matei în comunicat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

09.03.2016 - 22:55pope: sper sa fiti trasi la raspundere pentru atrocitatile facute in ramnic.

09.03.2016 - 15:13Cezar:Cum stiue administratia locala sa se "spele" pe maini.Dar domnul Gigi Matei nu face nici macar o precizare legat de faptul ca in acest contract nu a fost respectat termenul de executie.O fi facut el "economie" de cateva milioane dar nu vede cat de urate sunt acele jocuri,cat de proaste sunt bancile si cat de urat este montat granitul.Fomnule Gigi SUNTEM PREA SARACI SA NE MAI PERMITEM LUCRURI IEFTINE SI PROASTE.Este specificat in acest comunicat ceva despre relatiile comerciale dintre EuropanProd si firma lui Gigi (beton) Edion?Poate cei de la DNA vor observa acest lucru.Si pana la urma,ce vina are Gutau ca locurile de joaca arata asa rau?Sau bancile sunt de proasta calitate? sau lucratile nu sunt executate corect?Ce vina are Gutau ca acest constructor a betonat fundul lacului cu nuferi iar acesta este inutilizabil?Asta nu vede Gigi Beton Matei?

Pagina 1 din 1 (2 comentarii din 2)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...