Administraţie

Horezu pune bazele unei viitoare cooperării cu italienii

Oraşul vâlcean a găsit oportunităţi de colaborare cu italienii din Trecchina

Reprezentanţii administraţiei publice din Horezu au semnat un Pact de Prietenie între Primăriile din Trecchina, reprezentată de primarul Ludovico Iannotti, şi cea din „oraşul ceramicii”, reprezentată de Iliescu Sorin, în calitate de consilier şi reprezentant al Primăriei Horezu. Întâlnirea româno-italiană a fost prilejuită de manifestările organizate în cursul acestei luni de Asociaţia Don Egidio, reprezentată de Predoiu Ana, în parteneriat cu Spes Societa Cooperativa Sociale din oraşul Lagonegro (Italia), reprezentată de Michela Tancredi şi Mureşan Elena.

Cu prilejul întâlnirilor, reprezentanţii administraţiilor locale din Trecchina şi Horezu au stabilit mai multe componente ale unei viitoare colaborări. Printre acestea se numără: dezvoltarea şi consolidarea relaţiilor de prietenie, solidaritate, interacţiune, ospitalitate între cele două comunităţi; realizarea unor schimburi de bune practici din punct de vedere socio-administrativ; promovarea proiectelor comune în toate sectoarele de activitate; promovarea tradiţiilor şi cultura locală şi naţională. De asemenea, s-a convenit să se realizeze în viitorul apropiat o înfrăţire între localităţile Trecchina şi Horezu, lucru concretizat prin semnarea unui Pact de Prietenie.

Cooperare pe programe sociale

"Cu sprijin logistic şi prin coordonarea SPES, se vor dezvolta servicii de tip familial (locuinţe protejate, case de tip familial, apartamente sociale) pentru persoanele cu dizabilităţi. Se vor intensifica schimburile cu departamentul de sănătate mintală şi departamentele locale şi regionale.", Nicolae Badea, directorul Direcţia Generală de Asistenţă Socială Vâlcea

La întâlnirea din Italia a fost invitat şi directorul executiv al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială Vâlcea, Nicolae Badea. Pentru acesta, vizita în Italia a fost un bun prilej de a conveni cu gazdele dezvoltarea unor proiecte comune în domeniul social. „Am făcut mai multe vizite serviciilor sociale dezvoltate de catre SPES (Societate de cooperative sociale) şi vom încerca transferul bunelor practici către serviciile sociale din judeţul Vâlcea. Cu sprijin logistic şi prin coordonarea SPES, se vor dezvolta servicii de tip familial (locuinţe protejate, case de tip familial, apartamente sociale) pentru persoanele cu dizabilităţi. Se vor intensifica schimburile cu departamentul de sănătate mintală şi departamentele locale şi regionale. S-a convenit, de asemenea, înfiinţarea unei cooperative sociale în Vâlcea după modelul SPES”, a declarat Nicolae Badea.

Interesaţi de tradiţiile Olteniei de sub munte

Gazdele italiene, dar şi unii rezidenţi români din zonă s-au arătat încântaţi de tradiţiile populare prezentante de micuţii reprezentanţi ai zonei Horezu. În cadrul unei expoziţii de ceramică şi obiecte de artizanat realizate de meşterii din regiunea Horezu, precum şi de elevi de la Clubul Copiilor, italienii au putut vedea modul de realizare al obiectelor tradiţionale. A fost prezentă şi roata noastră de olar, la care Luiza Paloşi a atras toate privirile celor prezenţi, iar Ştefan Rachieru şi Maria Dolofan au încântat publicul italian printr-o deosebită expoziţie de ceramică şi meşteşuguri din zona Horezu. O seară culturală dedicată muzicii folclorice româneşti s-a transformat într-un adevărat succes după ce ansamblul “Steluţe Brâncovene” din Horezu, sub îndrumarea profesoarei Mioara Văduva, a ridicat auditoriul în picioare în cadrul unui grandios spectacol de muzică şi dansuri populare. Finalul manifestării i-a revenit micuţei interprete Teodora Tănasie care a unit într-o horă mare cele două naţiuni. Dacă pentru italieni aceasta a fost o primă întâlnire care le-a stârnit interesul, pentru reprezentanţii depresiunii Horezu contactele stabilite reprezintă un pas înainte în promovarea celui mai nou oraş staţiune din judeţul Vâlcea. „Este mulţumitor că am convenit asupra unui program comun de dezvoltare a schimburilor culturale, accentul punându-se pe dezvoltarea tradiţiilor. În viitor se va pune accent pe dezvoltarea turismului cu o componentă de turism social”, afirmă primarul oraşului Horezu, Ilie Fârtat. Cu ocazia Zilelor Oraşului Horezu, de pe 8 şi 9 septembrie, vâlcenii aşteaptă la rândul lor o delegaţie din Trecchina în cadrul programului de cooperare iniţiat între cele două localităţi în cursul acestei luni.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...