Actualitate

Asistenţii maternali, mame eroine de împrumut

Sute de vâlceni şi-au făcut o profesie din creşterea copiilor abandonaţi

Apărută sub denumirea de asistenţă maternală, profesia de părinte reprezintă o soluţie la problema reintegrării copiilor abandonaţi în orfelinate. Pe lângă latura de protecţie socială, apare şi cea financiară. În plus, chiar dacă sunt sfătuiţi să nu se ataşeze foarte mult de copil, pentru că se poate întoarce în familia naturală, unii dintre cei care se şcolarizează în această meserie, ajung să se lege de micile suflete pe viaţă. Sute de vâlceni câştigă din practicarea meseriei de părinte aproximativ 1.000 de lei lunar. Iar câţiva dintre aceştia renunţă la leafă în avantajul copilului pe care îl înfiază.

Rolul asistenţei maternale ca formă de protecţie a copilului a dobândit o importanţă din ce în ce mai mare în România ultimelor decenii. În acelaşi timp, în meseria de asistent maternal, în unele cazuri, aspectul afectiv a luat locul celui financiar, care a determinat, iniţial, practicarea ei. În judeţul Vâlcea, câteva sute de persoane au ales să practice această meserie şi să primească în îngrijire copii din centrele de plasament a căror dezvoltare fizică ori psihică este pusă în pericol. Aproape toţi asistenţii maternali au devenit profesionişti cu acte în regulă în anul 2001, după ce Guvernul a emis o hotărâre prin care atesta activitatea de asistent maternal ca meserie ocupaţională în România. În timp, serviciul de asistenţă maternală a devenit, alături de cel de plasament familial, unul dintre cele mai mari servicii ale Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului Vâlcea, în aceste două servicii concentrându-se nu mai puţin de 1.222 de copii din aproximativ 2.000 de copii care beneficiază de protecţie socială. Responsabilitatea este foarte mare, dacă ţinem cont că în joc este viaţa unui om.

Angajaţi cu acte în regulă

Potrivit directorului adjunct al DGASPC Vâlcea, 548 de copii au plecat din centrele de plasament şi se află, în prezent, în îngrijirea asistenţilor maternali. „Asistentul maternal este salariat cu carte de muncă al DGASPC. Pe lângă salariul de bază de 1.000 de lei pentru fiecare copil alocat în plasament, acesta primeşte şi o sumă pentru decontarea cheltuielilor privind întreţinerea, asistenţa medicală şi hrana lunară a copilului, cheltuieli cu îmbrăcămintea, încălţămintea, rechizite şcolare, produse de igienă personală etc. În funcţie de vârstă, suma variază între şase şi nouă sute de lei. Copilul poate beneficia de această formă de protecţie familială până la vârsta de 26 de ani, dacă urmează vreo şcoală, efectiv până la terminarea studiilor pe care noi le plătim”, a declarat Antonie Ceauşu, adjunctul DGASPC Vâlcea. De obicei, copiii rămân în sânul familiilor „de împrumut” până în momentul în care statul găseşte o măsură de protecţie definitivă pentru aceştia, adică îi integrează în familia naturală, extinsă sau de adopţie.

"Toţi patru îmi spun mami. Nu le-am impus. Mi-aduc aminte că Elena şi Daniel mi-au spus la început doamnă. Sunt copiii mei. Nici nu vreau să mă gândesc la vreo despărţire. Consider că asta a fost menirea mea.", Asistent maternal

Cinci atestate retrase în 11 ani

Asistenţii maternali sunt evaluaţi periodic de specialişti din cadrul direcţiei prin vizite la domiciliu, discuţii cu membrii familiei, vecini, prieteni, precum şi o evaluare psihologică. „Foarte rar se-ntâmplă să avem nemulţumiri la adresa acestor oameni. În toţi aceşti ani de când se practică această meserie nu am retras decât cinci atestate, pe fondul neglijenţei faţă de copil. De obicei, asistenţii comunică cu noi, ne contactează de fiecare dată dacă sunt depăşiţi de vreo problemă, dar în mare parte ei sunt cei care merg cu copiii la tratament şi recuperare, acolo unde este cazul. Avem asistenţi maternali care au ieşit la pensie, dar care ţin legătura în continuare cu copiii pe care îi iau acasă în vacanţă şi de sărbători. Unii au adoptat copiii pe care i-au luat în plasament. Mai sunt şi excepţii, la vârsta adolescenţei, de obicei, se întâmplă uneori să vină cu copilul la noi că nu se mai înţeleg cu el, dar cazuri rare”, a declarat Adelina Muscalu, asistent social în cadrul DGASPC Vâlcea.

De profesie… părinte

„Toţi patru îmi spun mami. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fără ei. Nu am mers pe premiza că pentru mine este doar un serviciu, este mai mult decât o meserie, implică multă dăruire, iar responsabilitatea este imensă. Nu mă văd făcând altceva, pentru ei trăim, până la urmă”.
Mulţi dintre cei care au ales să practice această meserie nu s-au gânditcă vor ajunge să se ataşeze de copiii pe care urma să-i ia în plasament. Este cazul Narcisei Cârciu, de 38 de ani, din comuna Vaideeni, judeţul Vâlcea, care a luat din centrele instituţionalizate nu mai puţin de patru copii orfani sau părăsiţi de cele care i-au adus pe lume. Asistent medical de profesie, Narcisa s-a făcut asistent maternal pentru că a vrut un job. În anul 2001 a urmat cursurile de pregătire organizate de DGASPC Vâlcea, iar în septembrie a luat primul copil în plasament, direct din maternitate, o fetiţă de două luni. Pe parcurs, femeia şi soţul acesteia s-au ataşat de micuţă atât de mult încât au înfiat-o. Fiind asistenta maternală a fetiţei, Narcisa a avut întâietate la adopţie. După ce a fost eliminată ipoteza înfierii de către familie, micuţa având părinţi necunoscuţi, au demarat procedurile legale de adopţie.
„Pe Maria am luat-o direct din maternitate. Nici nu-i cunoaştem părinţii. Oricine ar fi ei, tot timpul mă rog să le dea Dumnezeu sănătate. Am adoptat-o pentru că nu am avut copii, iar eu şi soţul meu ne-am dorit foarte mult. Fiind şi primul copil, s-a creat un ataşament puternic”, ne-a declarat Narcisa. Doi ani mai târziu, Narcisa ia în plasament alt copil, pe Casandra, o fetiţă de etnie romă de numai 7 luni. „Ştiu că este de etnie romă. Nu m-a deranjat. Este de o inteligenţă nativă, este premiantă”, ne spune femeia despre fata care acum are 10 ani.
Din anul 2007, în familia Cârciu din Vaideeni se mai află în ingrijire maternală încă doi fraţi, Elena şi Daniel, de 15, respectiv 13 ani, care s-au reîntâlnit de altfel, cu această ocazie, la propunerea asistenţilor sociali. „Toţi patru îmi spun mami. Nu le-am impus. Mi-aduc aminte că Elena şi Daniel mi-au spus la început doamnă. Sunt copiii mei. Nici nu vreau să mă gândesc la vreo despărţire. Consider că asta a fost menirea mea. Am stat atâţia ani fără copii şi am ajuns la concluzia că am trăit degeaba. Nu vreau să mă gândesc cum ar fi fără ei. Dacă vor să urmeze şcoli, sunt alături de ei. Chiar dacă vor să meargă în propria familie. Au libertatea să aleagă”, ne-a spus asistenta maternală.
În judeţul Vâlcea, au fost atestaţi să practice meseria de asistent maternal 367 de persoane. Dintre acestea, opt au în plasament maternal câte trei copii, 330 câte doi copii şi 194 de asistenţi maternali au în plasament câte un copil.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

11.07.2014 - 13:03claudia:buna ziua ,,,am 23 de ani si o fetita de 2 ani as dori sa devin asistent social,,dar nus tiu cum sa procedez si daca se poate?

20.05.2013 - 21:46vasian narcisa: sunt impresionata, multi copii sunt orfani si au nevoie de un parinte sau asistent maternal. Sunt din rm valcea si doresc sa devin asistent maternal,dar nu stiu cum sa procedez. Multumesc

09.11.2012 - 19:25Florin:Nici nu vreau sa ma gandesc la o eventuala despartire de copilul pe care mama il are in plasament.

Pagina 1 din 1 (3 comentarii din 3)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...