Actualitate

CET Govora renunţă la pachetul de acţiuni deţinut la USG

Conducerea centralei termice a obţinut aprobarea CJ pentru a vinde pachetul de 24.574.743 de acţiuni deţinute la Uzinele Sodice Govora, către polonezii de la Ciech

Privatizarea USG a fost făcută de către AVAS în anul 2006, prin vânzarea unui pachet de acţiuni reprezentând 92,9126% din capitalul social către compania poloneză, diferenţa de acţiuni fiind deţinută de acţionarii minoritari, între care şi CET Govora. Astfel, furnizorul de abur tehnologic şi energie termică a deţinut 5,4697% din capitalul social, respectiv 7.943.853 de acţiuni cu o valoare nominală de 0,25 lei/acţiune, în valoare de 1.985.963 lei.
În 2014, Ciech a transferat pachetul de acţiuni deţinut la USG către o altă societate din Polonia care s-a angajat într-un proces de eficientizare şi dezvoltare a capacităţii sale de producţie, încercând încă de la preluare eliminarea acţionarilor minoritari din acţionariatul USG şi transformarea acestei societăţi în una de tip închis, se arată în nota de fundamentare transmisă Cosiliului Judeţean Vâlcea. Astfel, pentru a-şi atinge scopul, polonezii au hotărât să majoreze capitalul social, CET Govora fiind forţată să cumpere alte acţiuni, la finele lui 2014, pentru a-şi putea menţine nivelul de participare în capitalul social al USG şi, implicit, pentru a putea interveni activ la deciziile de dezvoltare ale uzinelor, în condiţiile în care USG a rămas unul din cei mai mari clienţi ai furnizorului de abur tehnologic şi energie termică.
În luna iulie a anului 2015, polonezii au hotărât o a doua majorare de capital, CET Govora subscriind un număr de aproape 10 milioane de acţiuni cu o valoare de aproape 2,5 milioane de lei. Societatea aflată în administrarea Consiliului Judeţean Vâlcea a ajuns să deţină astfel un pachet de 24.574.743 de acţiuni la USG, în valoare de 6.143.685,75 lei.

Polonezii au plusat în 2015

În septembrie 2015, polonezii care deţin Uzinele Sodice Govora au majorat din nou capitalul, dar CET Govora nu a mai putut achiziţiona acţiuni, iar nivelul de participare i s-a diminuat de la 5% la 1,17 %, vâlcenii nemaiavând astfel o participare activă la deciziile majore în cadrul USG.
În aceste condiţii, reprezentanţii Ciech Sodă România şi-au manifestat intenţia de a cumpăra întregul pachet de acţiuni deţinut de CET Govora. Propunerea a fost acceptată de partea vâlceană, căci vânzarea acţiunilor ar aduce CET Govora lichidităţi de 6,14 milioane lei.

„USG a făcut o infuzie de capital de 100 de milioane de euro. În septembrie 2015, noi nu am avut cinci milioane de euro pentru a ne menţine participarea, am devenit astfel un acţionar minoritar cu 1,17% din capitalul de 117 milioane pe care-l are USG, deci, din punct de vedere al oportunităţii, nu mai merită să rămânem acţionari la o societate care s-a dezvoltat, care mai are de plată doar şase milioane, suma garantată ce urmează să fie plătită în următorul an şi jumătate. Mai mult decât atât, suntem în discuţii cu USG ca o parte din aceşti bani să-i încasăm în perioada imediat următoare pentru finanţarea problemelor de mediu şi pentru investiţii. Decizia noastră este una şi de oportunitate, şi economică, relaţia cu USG este una consolidată, iar din acest motiv Directoratul şi Consiliul de Supraveghere şi-au dat acordul pentru încasarea acestor bani. Avem nevoie de aceşti bani pentru a investi în alt proiect”, a explicat Constantin Lăpădat, directorul economic al CET Govora.
Banii obţinuţi din vânzarea acţiunilor deţinute la USG vor constitui o sursă de finanţare pentru acoperirea deficitului de certificate de emisii de gaze de seră. CET Govora trebuie să plătească zece milioane de euro în luna martie, în caz contrar riscă penalităţi de 100 de euro pe certificat, respectiv de 20 de milioane de euro.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...