Actualitate

Probleme de navigaţie pe Dunăre, la Mehedinţi

Dacă în următoarele săptămâni nu plouă, există riscul ca circulaţia să se oprească complet din cauza scăderii masive a debitului Dunării şi a pragurilor de nisip

Seceta pune probleme de navigaţie pe Dunăre, la Mehedinţi, unde se circulă cu dificultate şi cu multe restricţii. Specialiştii spun că, în acest ritm, nivelul apei fluviului scade cu aproape 3 centimetri pe zi. Nu este exclus ca, peste câteva săptămâni, dacă nu plouă deloc, navigaţia pe fluviu să fie blocată. Seceta a făcut ca nivelul Dunării să scadă aproape de cota de avarie. Debitul Dunării este de 2.300 mc/s faţă de 4.100 mc/s cât este debitul mediu pentru această perioadă din luna august. Seceta prelungită a făcut ca mulţi afluenţi ai Dunării să nu mai aibă debitele normale pentru această perioadă, iar nivelul fluviului a scăzut foarte mult. Deocamdată, nu este închisă navigaţia pe Dunăre, dar se circulă cu multe restricţii şi cu foarte multe dificultăţi. Deja în zona Salcia – Mehedinţi şi în alte două puncte din zona Calafat – Dolj s-au format praguri de nisip, astfel că navele se strecoară foarte greu printre acestea pentru a nu rămâne pe uscat şi a suferi avarii.

„Situaţia începe să devină critică!”

Nu este exclus ca, peste câteva săptămâni, dacă nu plouă deloc, navigaţia pe fluviu să fie blocată.

Traficul navelor în Portul Drobeta-Turnu-Severin este foarte scăzut. În general, navele şi-au scurtat traseul, circulă până în cel mai apropiat port, unde descarcă marfa, care mai apoi este dusă la destinaţie pe calea ferată. Şi navele de croazieră şi-au modificat traseul. „Situaţia începe să devină critică pe Dunăre, debitele fiind în scădere, cotele la fel, au început să apară praguri pe sectorul nostru de responsabilitate. Traficul este foarte scăzut. Spre exemplu, într-o zi am avut un pasager şi câteva nave care au venit până în Port, la Drobeta Turnu Severin, au încărcat şi s-au întors spre amonte. Nu este navigaţia închisă complet, dar se navigheză cu foarte multe restricţii şi cu foarte multe dificultăţi. Mai jos de Bechet, de zona noastră de competenţă, adâncimile sunt şi mai mici, deci restricţiile sunt mai mari”, a declarat directorul Căpităniei Zonale Drobeta-Turnu-Severin, Mihai Ghiba. Prognozele pentru zilele ur-mătoare nu sunt îmbucurătoare pentru navigatori, anunţându-se scăderi ale debitului Dunării. „Scad în continuare cotele, se pare că vor mai scădea cel puţin o jumătate de metru faţă de ce este acum, deci o să ajungem la înălţimi de aproximativ 2 – 1,90 în zona Salcia şi Calafat, deci traficul va fi scăzut în con-tinuare”, a mai spus Mihai Ghiba. „Debitul Dunării la intrarea în ţară este de 2.300mc/s, iar prognoza este de o scădere uşoară până în jurul datei de 28 august. Atâta timp cât în bazinul superior nu plouă şi nici la noi nu plouă, nu ne putem aştepta la debite mari pe fluviul Dunărea”, a precizat Magda Someşan de la Apele Române Mehedinţi.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...