UPDATE:
Informaţie în curs de actualizare...
După descinderea anchetatorilor antimafia de luni, la sediul CJ Vâlcea, o parte dintre cei urmăriţi penal au fost chemaţi la audieri. Sursele noastre susţin că vor fi extinse cercetările şi în privinţa altor decidenţi, nefiind exclusă dispunerea reţinerii unora dintre cei urmăriţi. Vom reveni cu amănunte.
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Iaşi au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore, începând cu data de 23 februarie 2016, a inculpatei:
DENŞOREAN DANIELA, director financiar al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- complicitate la abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- abuz de încredere prin fraudarea creditorilor,
- instigare la spălare de bani, în formă continuată,
- folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia,
De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus efectuarea în continuare a urmăririi penale faţă de suspecţii:
MITITELU CLAUDIU-MARIAN, administrator al unei societăţi comerciale, cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- fals în înscrisuri sub semnătură privată,
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, sub forma complicităţii
- abuz de încredere prin fraudarea creditorilor,
- instigare la spălare de bani, în formă continuată,
- folosirea, cu rea-credinţă, de bunuri sau a creditului de care se bucură societatea, într-un scop contrar intereselor acesteia,
PĂSAT GHEORGHE, vicepreşedinte cu atribuţii de preşedinte al Consiliului Judeţean Vâlcea,
ALEXANDRESCU CARMEN MANUELA, director general în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea,
DIRINEA CONSTANTIN, secretar al Judeţului Vâlcea,
PREDESCU CONSTANTIN MIRCEA, director general al Direcţiei Generale Economice în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea,
RIZEA CONSTANTIN, şef al Serviciului Buget din Direcţia Generală Economică în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea,
LĂZĂROIU (fostă COJOCARU) MARIA, consilier juridic în cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea,
toţi cu privire la săvârşirea infracţiunilor de:
- abuz în serviciu, dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit,
- abuz de încredere prin fraudarea creditorilor, sub forma complicităţii.
Şefii CJ, complici la un mecanism fraudulos prin care să se evite executarea silită a SC Transtech Global Engineers SRL
În ordonanţele procurorilor se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2015 – ianuarie 2016, inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian, în calitate de reprezentanţi ai unei societăţi comerciale, în înţelegere cu persoane cu funcţii de conducere şi funcţionari publici din cadrul Consiliului Judeţean Vâlcea, au iniţiat un mecanism fraudulos prin care să evite executarea silită a conturilor firmei de către creditori.
De menţionat este faptul că societatea reprezentată de cele două persoane avea în derulare un contract încheiat cu Consiliul Judeţean Vâlcea, ce avea ca obiect Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor la CET GOVORA în cadrul proiectului Reabilitarea Sistemului de Termoficare Urbană la nivelul Municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2029. în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice.
“În data de 22.02.2016, la sediul Consiliului Judeţean Vâlcea a avut loc o percheziţie a Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Serviciul Teritorial Iaşi, ocazie cu care au fost predate documentele solicitate în original şi copii. Documentele respective au legătură cu cesiunea unor creanţe de către S.C. Transtech Global Engineers S.R.L., prestatorul serviciilor de «Asistenţă tehnică pentru supervizarea lucrărilor pentru implementarea proiectului la sursa CET Govora», încheiate în cadrul proiectului «Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028 în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice»”.
Departamentul Comunicare - Consiliul Judeţean Vâlcea
În scopul arătat mai sus, în luna decembrie 2015, inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian au încheiat în fals cu o societate comercială din Turcia, un contract prin care ar fi cesionat cu titlu gratuit dreptul de creanţă cu garanţiile şi accesoriile acestuia, provenite din contractul menţionat mai sus. De asemenea, în aceeaşi perioadă, cele două persoane au mai întocmit şi o notificare prin care societatea cesionară ar fi solicitat Consiliului Judeţean Vâlcea să achite sumele datorate într-un anumit cont deschis la o unitate bancară.
La data de 23 decembrie 2015, cele două înscrisuri au fost depuse de inculpata Denşorean Daniela la Consiliul Judeţean Vâlcea.
Ulterior, în baza celor două documente false, ceilalţi suspecţi, reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Vâlcea, prin îndeplinirea defectuoasă a atribuţiilor de serviciu şi încălcarea prevederilor contractuale, au încheiat cu inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian un act adiţional la contractul de servicii arătat mai sus, în care se stipula că se înlocuieşte contul societăţii reprezentate de cei doi, cu un altul al firmei cesionare.
La data de 29 decembrie 2015, în baza documentului menţionat anterior, Consiliul Judeţean Vâlcea a achitat, în mod nejustificat, suma totală de 150.571,69 lei (inclusiv TVA) reprezentând tranşa de plată trimestrială aferentă contractului de servicii în contul de trezorerie al societăţii cesionare.
Acest lucru a avut drept consecinţă, pe de o parte, evitarea încasării în conturile poprite ale firmei reprezentate de inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian, a sumei de 150.571,69 lei şi, pe de altă parte, neîncasarea de către ANAF a sumelor cuvenite.
În continuare, la data de 21 ianuarie 2016, inculpata Denşorean Daniela şi suspectul Mititelu Claudiu-Marian au determinat o persoană din conducerea firmei turceşti să ridice în numerar şi să transfere în conturile unor persoane fizice şi juridice, sume de bani (în total 150.571,69 lei) cu titlu de: plata drepturilor salariale ale unor angajaţi şi plata unor furnizori şi prestatori servicii.
Inculpatei şi suspecţilor li s-au adus la cunoştinţă calitatea procesuală şi acuzaţiile, în conformitate cu prevederile art. 309 şi 307 Cod de procedură penală.
Inculpata Denşorean Daniela urmează să fie prezentată la data de 23 februarie 2016, Tribunalului Iaşi, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
...................................
Verificările procurorilor anticorupţie au vizat o firmă din Iaşi care oferă CET Govora asistenţă tehnică în vederea implementării unui proiect cu fonduri europene. Contractul a fost încheiat în septembrie 2013 şi are o valoare de 1.210.000 lei (exclusiv TVA).
Inevitabilul s-a produs şi la Consiliul Judeţean (CJ) Vâlcea, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) - Biroul Teritorial Iaşi - au poposit luni dimineaţa la sediul instituţiei. Având în vedere ora matinală la care au descins, anchetatorii s-au văzut nevoiţi să aştepte pe holul de la intrare până când au apărut la serviciu şefii instituţiei. Primul care i-a salutat şi s-a întreţinut cu procurorii, până la sosirea întregii echipe manageriale a CJ Vâlcea, a fost vicepreşedintele Dumitru Persu.
Procurorii au ridicat documente
Luni, 22 februarie, timp de aproximativ opt ore, anchetatorii au cerut explicaţii de la doi dintre directorii CJ Vâlcea, Carmen Alexandrescu şi Mircea Predescu, precum şi de la preşedintele interimar al instituţiei Gheorghe Păsat.
Totodată, procurorii au ridicat mai multe documente, în original şi copii, care au legătură cu cesiunea unor creanţe de către SC Transtech Global Engineers SRL, firma din Iaşi care a câştigat licitaţia organizată de CJ Vâlcea, pentru supervizarea lucrărilor de reabilitare a sistemului de termoficare urbană în Râmnicu Vâlcea. Contractul cu SC Transtech Global Engineers SRL a fost al treilea contract de asistenţă tehnică încheiat în cadrul programului „Reabilitarea sistemului de termoficare urbană la nivelul municipiului Râmnicu Vâlcea pentru perioada 2009-2028, în scopul conformării la legislaţia de mediu şi creşterii eficienţei energetice”.
Vicepreşedintele Romulus Bulacu, luni: “Nimeni din CJ nu este cercetat”
Luni, după vizita inopinată a procurorilor anticorupţie, preşedintele CJ Vâlcea, Gheorghe Păsat, a refuzat să stea de vorbă cu ziariştii şi să explice ce anume au căutat anchetatorii. Acesta a ţinut doar să transmită, într-un scurt comunicat de presă, că procurorii au ridicat documente ce au legătură cu firma din Iaşi.
Tot luni, vicepreşedintele interimar Romulus Bulacu, singurul dintre şefii CJ Vâlcea care a putut ieşi din instituţie în timpul percheziţiei, a fost de acord să dea o scurtă declaraţie pe această temă. Acesta a ţinut însă să precizeze că niciunul dintre reprezentanţii instituţiei nu este vizat de ancheta DNA.
„Nimeni din CJ Vâlcea nu este cercetat, din câte ştiu eu. Cercetările au legătură cu o firmă care prestează servicii pentru mai multe autorităţi publice din ţară, firmă care are anumite probleme. Şi noi am avut un contract de asistenţă tehnică pe fonduri europene cu această firmă. Din câte ştiu, este vorba despre un contract cu o valoare foarte mică, încheiat în 2013”, a declarat Romulus Bulacu, vicepreşedinte CJ Vâlcea, după plecarea procurorilor DNA.
Contractul de supervizare a proiectului implementat la CET Govora a fost încheiat la finele lunii august 2013 şi a avut o valoare de 1.210.000 lei (exclusiv TVA), din care 50% contribuţia Uniunii Europene.