Actualitate

Buridava dacică, scormonită din nou

Noi descoperiri arheologice la Ocnele Mari. Arheologii au reluat săpturile după 18 ani în vechea cetate dacică Buridava şi au decoperit mai multe obiecte care demonstrează că dacii simplii aveau în secolul I d.Hr. un grad de civilizaţie destul de ridicat.

Arheologii au făcut săpturi pe o suprafaţă de 30 de metri pătraţi la poalele dealului denumit simbolic Colina Sacră. Aici au găsit opt vetre folosite în ritualuri religioase, foarte aproape una de cealaltă ceea nu s-a mai descoperit până acum, şi mai multe vase ceramice şi oase de animale.”Este vorba de terasa nr. 5, una din terasele unde au fost descoperite câmpuri de gropi din secolul I î.Hr. şi secolul I d.Hr.şi parcă s-a confirmat ideea că aşezarea de aici a avut şi ea un rol cultic, deosebit.”, spune Mariana Iosifaru, arheolog Muzeul Judeţean de Istorie Vâlcea.
Câţiva studenţi de la Universitatea din Piteşti împreună cu profesorul lor şi arheologii vâlceni au purces la acest demers de descoperire a vestigilor dacice rămase îngropate la Ocnele Mari. Situl de la Buridava dacică a fost închis acum 18 ani, obiectele găsite aici de-a lungul anilor fiind expuse acum la Muzeul de Istorie din Rm. Vâlcea. Autorităţile locale au însă alte planuri pentru obiectele descoperite acum. Le vor într-un muzeu pe care intenţioneză să-l deschidă la Ocne. „Localitatea noastră va intra în istorie nu doar pentru zăcământul de sare, care înseamnă nouă miliarde de tone de sare, sau doar datorită salinei acelea deosebite care ne impresionează pe toţi, ci vom veni şi cu partea arheologică ca să completăm zona această turistică din cele mai vechi timpuri până în prezent.”, spune primarul Petre Iordache.
Descărcat de sarcină arheologică situl descoperit în această vară a fost închis deocamdată, cel puţin până la vara viitoare când studenţii de la Piteşti sunt aşteptaţi din nou să scormonească prin pământul unde acum 2000 de ani se afla cetatea dacică Buridava.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

18.07.2013 - 16:23Andrei:articol slab, se vede ca nu stiti sa scrieti, si nici nu stiti ce e aia arheologie

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...