Special

Caiac, patru ani de la moartea fulgerătoare

Unii i-au spus interlop. Alţii, om de afaceri. Fost sportiv de performanţă, ulterior preşedinte al Asociaţiei Judeţene de Box, Mihai Pârvu, cunoscut în Craiova sub apelativul Caiac, rămâne ceea ce numim un personaj controversat. În noaptea de 25 spre 26 august 2008, Caiac a intrat în ring pentru un ultim meci, pe care l-a pierdut în faţa lui Cătălin Mavrichie, mai puţin cunoscut în cercurile pe care le frecventau cei doi.

Totul a pornit de la un joc de poker. Mavrichie pierduse suma de 50 de mii de euro. L-a acuzat pe Caiac de faptul că trişase şi, înarmat cu o sabie, s-a întors să îi ceară socoteală. Ce a urmat, probabil vă aduceţi aminte… Unul dintre combatanţi, tăiat cu sabia şi plin de sânge, la Urgenţa Spitalului Judeţean Craiova, iar celălalt pe masa de la Terapie Intensivă, zbătându-se între viaţă şi moarte.
În momentul în care medicii au anunţat moartea lui Caiac, Craiova a intrat în stare de necesitate. Murise liderul lumii interlope, iar asta a parafrazat cel mai bine fostul comandant al poliţiei de la acea vreme, comisarul şef Gheorghe Bică. „Un interlop are două rute: puşcăria sau pământul”.
La spital au fost desfăşurate importante forţe poliţieneşti, care să menţină ordinea, mai ales că mulţi se temeau de o răzbunare a apropiaţilor lui Caiac. De altfel, Craiova s-a transformat într-un fel de fortăreaţă imediat după decesul lui Pârvu. Membri ai diferitelor clanuri din ţară au venit la Craiova să aducă ultime omagii lui Caiac, au sosit şi foste stele ale boxului românesc, majoritatea colegi de generaţie cu Mihai Pârvu: fostul antrenor de box al acestuia, Traian Pană, Rudel Obreja şi Vasile Catea, preşedintele şi, respectiv, vicepreşedintele Federaţiei Române de Box, Nicolae Iancu, preşedintele Colegiului Central de Arbitri la Box (funcţii deţinute la momentul la care facem referire – n.r.).

Triplu campion naţional la box

Caiac a practicat boxul în anii ’80 şi este cel care a înfiinţat Asociaţia Judeţeană de Box Dolj. Pârvu şi-a căpătat porecla de „Caiac” de la primul său antrenor, Vasile Fântâna, când urcau la munte într-un stagiu de pregătire. Fântâna l-a apostrofat în glumă, pentru că era mai greoi, şi i-a spus că ar fi mai bun pentru kaiac-canoe decât pentru box. La patru ani după ce a început boxul, Caiac a devenit campion balcanic la Istanbul. Maestrul Vasile Fântâna a relatat momentul în care Mihai Pârvu a fost apreciat de oamenii de box din România: „Cu câteva luni înainte ca el să devină campion balcanic, a fost o gală de box între România şi Polonia. Primul român intrat în ring a fost Mihai Leu, care a trebuit sa se recunoască învins în faţa unui polonez. Pentru al doilea joc, noi l-am propus pe Mihai Pârvu să evolueze împotriva aceluiaşi polonez. Mihai a făcut un meci de vis, l-a învins pe adversarul său şi toţi oficialii au exclamat: «Unde l-aţi ţinut până acum?» După această gală a fost cooptat în lotul naţional”. Mihai Pârvu a boxat pentru CFR Craiova sub îndrumarea antrenorului Traian Pană, care l-a caracterizat: „Era un sportiv foarte talentat! Avea o viteză de reacţie foarte ridicată. În ciuda conformaţiei sale, fiind un sportiv destul de scund, reuşea să îşi învingă adversarii mai înalţi. Am admirat la el că era foarte tehnic… nu îi plăcea să sară la bătaie”. Caiac a cucerit trei titluri de campion naţional cu echipa judeţului Dolj, unde era considerat „motorul formaţiei”, după cum declara Traian Pană.

Asasinul Mavrichie, 18 ani de închisoare

Cătălin Mavrichie a recunoscut fapta comisă, însă a declarat că totul a fost doar în legitimă apărare. Mai mult, cel condamnat acum la 25 de ani de închisoare (18 ani după apel), susţine că nu a intenţionat nicio clipă să îl omoare pe Caiac, cu care se ştia de mai bine de 10 ani. Mavrichie a spus că a fost primul atacat, cu săbiile, de locotenenţii lui Caiac, el scoţând pistolul pentru a se apăra.

Băiatul lui Caiac, probleme cu legea

Fiul lui Caiac, Alexandru Cosmin Pîrvu, se află, din luna iulie, în spatele gratiilor pentru trafic de droguri, alături de alţi opt tineri care făceau parte din aceeaşi reţea. Traficanţii au fost urmăriţi timp de mai multe luni. Drogurile se vindeau într-o casă închiriată. În urma verificărilor, anchetatorii au descoperit că aici era un adevărat depozit de droguri şi substanţe interzise. Traficanţii primeau drogurile prin poştă, din străinătate. Unul din membrii reţelei a fost prins în flagrant în timp ce ridica un colet cu substanţe etnobotanice. Imediat, poliţiştii au efectuat mai multe percheziţii.
Fiul lui Caiac nu este la prima abatere. În aprilie, poliţiştii rutieri au fost sesizaţi că la intersecţia Ştirbei Vodă cu Banul Stepan a avut loc un eveniment rutier, la volanul maşinii fiind fiul interlopului Caiac, Alexandru Cosmin Pîrvu (24 ani).
„Din primele cercetări, s-a stabilit faptul că acesta, în timp ce conducea un autoturism, a pierdut controlul asupra direcţiei de mers, a pătruns pe esplanada din faţa Parcului Tineretului şi a lovit gardul împrejmuitor, fără a rezulta victime omeneşti. Acesta emana miros de băuturi alcoolice, motiv pentru care i s-a solicitat să fie testat cu aparatul alcooltest şi, întrucât a refuzat, a fost condus la unitatea medicală, unde i-au fost recoltate probe biologice în vederea stabilirii alcoolemiei”, a declarat atunci, agentul Amelia Căprărin, purtătorul de cuvânt al IPJ Dolj. În cauză s-a întocmit dosar de cercetare penală pentru săvârşirea infracţiunii de conducere a unui autovehicul sub influenţa băuturilor alcoolice.
În 2010, Cosmin Alexandru Pîrvu, fiul lui Mihai Pîrvu, a mai fost prins conducând fără permis şi având la el un gram de substanţă albă care părea a fi cocaină. Reprezentantii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Dolj au amplasat atunci un filtru pe bulevardul Tineretului din Craiova. Printre cei opriţi a fost şi Alexandru Cosmin Pîrvu, care conducea maşina personală deşi avea permisul suspendat. La percheziţia corporală s-a depistat că tânărul avea la el un gram de susbtanţă albă, fără miros, care a fost trimis la laboratorul de Analize Fizico-Chimice pentru a se stabili dacă este vorba de cocaină. Tânărul pugilist s-a ales cu dosar penal pentru comiterea infracţiunii de conducere a unui autoturism pe drumuri publice având pemisul auto suspendat.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...