Deşi pare greu de crezut, în România, unde cele mai vulnerabile din punct de vedere economic şi social sunt persoanele de etnie romă, există şi romi antreprenori, adică derulează activităţi generatoare de venit pe cont propriu. Un exemplu în acest sens este familia Drăganu, din comuna vâlceană Popeşti, care a pus, cu bani proprii, bazele unei mici ferme de animale, contribuind faţă de societate şi împărtăşind bucuriile şi necazurile de zi cu zi ale întreprinzătorilor din această ţară.
Florin Drăganu a învăţat de mic că nimic nu se obţine fără muncă. La finalizarea cursurilor liceale a ales să lucreaze pe o platformă maritimă, iar munca l-a purtat prin mai multe ţări, de la cele însorite la cele mai friguroase de pe glob. După ani de muncă grea printre străini, Florin a decis să îşi construiască o mică fermă în comuna natală cu banii strânşi. „Aveam familia departe, aşa că m-am decis să-mi fac un job care să mă ţină cât mai aproape de ai mei. Mi-am luat câteva animale şi mi-am făcut o mini fermă”, îşi începe Florin povestea.
“La primărie vor găsi întotdeauna uşile deschise pentru a primi ajutor. Are în vedere un proiect european, iar noi îi vom oferi sprijinul de care are nevoie pentru că Florin şi soţia sa reprezintă un exemplu demn de urmat pentru toţi cei din comună, nu numai pentru romi” - Constantin Şerban, primarul comunei Popeşti.
Familia Drăganu este însă un exemplu pentru întreaga comunitatea din Popeşti. „Eu îi felicit că au tupeu, da, tupeu, să se apuce de o afacere pentru că, este o regulă pentru toată lumea, la început se merge pe pierdere, iar profitul vine târziu. A investit două miliarde de lei, ceea ce este foarte mult pentru o familie de nivelul lor. La primărie vor găsi însă întotdeauna uşile deschise pentru a primi ajutor. Are în vedere un proiect european, iar noi îi vom oferi sprijinul de care are nevoie pentru că Florin şi soţia sa reprezintă un exeplu demn de urmat pentru toţi cei din comună, nu numai pentru romi. Localitatea noastră duce lipsă de investitori, iar faptul că a ales un domeniu, creşterea animalelor, care în ultimii 20 de ani a scăzut foarte mult, sunt cu aproape 80 la sută mai puţine animale faţă de începutul anilor 90, nu poate decât să ne bucure”, a afirmat primarul din Popeşti, Constantin Şerban.
Unici printre etnicii romi din zonă prin îndrăzneala de a investi într-o afacere proprie, Florin şi Maria Drăganu se pot mândri că sunt printre puţinii întreprinzători romi din ţară şi care, chiar dacă afacerea lor nu a generat locuri de muncă decât pentru membrii familiei, constituie exemple pozitive pentru ceilalţi membri ai comunităţii. „Dacă ar fi să privesc înapoi, nu am niciun regret că am investit aceşti bani în această fermă pentru că sunt aproape de familie, iar familia este cea mai importantă. Îi sfătuiesc pe romi să aleagă sectorul agricol în detrimentul altor îndeletniciri, cum ar fi furtul sau alte nelegiuiri. Agricultura le poate asigura acea autofinanţare de care au nevoie. Totul este să fie corecţi. Prin muncă cinstită pot obţine multe”, încheie Florin.