Administraţie

CJ Vâlcea vrea să salveze clinica balneo din Călimăneşti cu 38 de miliarde

Demersurile făcute de administraţia judeţeană pot salva două obiective sociale de importanţă majoră

Conducerea Consiliului Judeţean Vâlcea a înaintat săptămâna trecută un material către Guvernul României prin care încearcă să salveze mai multe unităţi medicale din judeţ, printre care se numără şi Spitalul din Bălceşti şi clinica balneo din Călimăneşti.

Reprezentanţii Consiliului Judeţean Vâlcea au încercat din nou să corecteze decizia abuzivă prin care s-a dorit desfiinţarea Spitalului orăşenesc Bălceşti şi transformarea lui într-un cămin de bătrâni. Atât înainte cât şi după apariţia Hotărârii de Guvern, Consiliul Judeţean Vâlcea a făcut mai multe intervenţii, atât la premierul României, cât şi la Ministerul Sănătăţii, transmiţând de fiecare dată punctul de vedere al autorităţilor administraţiei publice locale. Acestea nu au fost de acord cu desfiinţarea unităţii sanitare şi reorganizarea lui în cămin pentru persoane vârstnice. Săptămâna trecută, cei de la CJ Vâlcea le-au reamintit celor de la Ministerul Sănătăţii că, prin închiderea acestui spital, aproape 55.000 de locuitori din 19 comune aflate la mari distanţe faţă de Rm. Vâlcea şi Drăgăşani au rămas fără asistenţă medicală de urgenţă şi, respectiv, de specialitate. S-a precizat, totodată, că fostul ministru al Sănătăţii nu a ţinut seama de cererea imperativă formulată de preşedintele Consiliului Judeţean Vâlcea, Ion Cîlea, la dezbaterea publică pe această temă organizată la Ministerul Sănătăţii în data de 28 februarie 2011. „Deocamdată, noi ne-am făcut treaba de a trimite semnalul că spitalul este o necesitate pentru oraşul nostru. Într-adevăr, în spaţiul în care a funcţionat spitalul există un cămin de bătrâni, dar putem reduce activitatea acestuia la un singur pavilion. Şi aşa s-a mai inaugurat un centru privat de îngrijire al vârstnicilor de 40 de locuri. Avem nevoie de cel puţin trei secţii la spital: interne, pediatrie şi ginecologie. Nu ştiu dacă o să ne mai dea acelaşi număr de paturi, 55, dar cred că minim 40 de paturi se impun pentru a asigura serviciile pentru întreaga zonă”, susţine primarul localităţii, Ion Curelaru.

"Avem nevoie de cel puţin trei secţii la spital: interne, pediatrie şi ginecologie. Nu ştiu dacă o să ne mai dea acelaşi număr de paturi, 55, dar cred că minim 40 de paturi se impun pentru a asigura serviciile pentru întreaga zonă." Ion Curelaru, primar Bălceşti

Clinica de tratament, plină până la refuz

Spitalul din Bălceşti nu este singurul care le dă bătăi de cap autorităţilor. Acestea încearcă să salveze şi Clinica balneofizioterapeutică şi de Recuperare Medicală din Călimăneşti, urmând a se iniţia un proiect de hotărâre de Guvern. Clinica a funcţionat cu un anumit profil până în aprilie 2000, când Institutul s-a desfiinţat şi fosta clinică din Călimăneşti a devenit secţie externă a Spitalului Judeţean de Urgenţă. În prezent, secţia funcţionează cu 90 de paturi, un laborator propriu, radiologie, bază de tratament, cantină proprie şi are 56 de salariaţi, din care şase medici şi 30 de asistente. Conducerea CJ a prezentat din nou la Bucureşti situaţia legală a imobilului, care în anul 2007 a fost retrocedat foştilor proprietari. Consiliul Judeţean nu dispune de alte spaţii care ar putea fi amenajate cu destinaţie de clinică, cu atât mai mult cu cât actuala locaţie este singura care poate asigura efectuarea unui serviciu medical de calitate. „Am solicitat sprijin prin promovarea unei Hotărâri de Guvern al cărui proiect să fie iniţiat de CJ pentru alocarea sumei de 3.870.000 lei din fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului în vederea achiziţionării atât a clădirii, cât şi a terenului situat în oraşul Călimăneşti. Menţionăm că unitatea de asistenţă medicală are un grad de ocupare de 100 la sută, iar pacienţii acesteia solicită în permanenţă sprijin pentru funcţionarea în continuare a clinicii”, a declarat Ion Cîlea, preşedintele CJ Vâlcea. La această dată, CJ Vâlcea este parte în litigiu promovat de actualii proprietari ai imobilului, împotriva SJU Vâlcea, ca urmare a cererii de intervenţie în interesul unităţii sanitare.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...