În conditiile in care, la nivel national, datorita conditionarii prin lege a vaccinarii antirabice (gratuita) de microciparea si inregistrarea cainelui (cost suportat de proprietar), rata vaccinarii antirabice a cainilor cu stapan a scazut cu peste 70%, Maciuca va fi prima localitate din judet in care microciparea, inregistrarea si vaccinarea antirabica vor fi efectuate gratuit pentru toti cainii cu detinator. Prin natura pozitionarii geografice, mare parte din localitatile judetului au in vecinatate paduri sau alte zone frecventate de animale salbatice (in special vulpi), ceea ce reprezinta un risc ridicat privind rabia - boala fatala in cazul transmiterii la om. Acest risc este dublat in cazul nevaccinarii cainilor, deoarece acestia, venind in contact cu animalele infestate pot transmite aceasta maladie omului.
Acţiunea este gratuită pentru cetăţeni, aceştia economisind sume importante de bani. Costurile campaniei au fost suportate în întregime de către R.E.A.D.C. Turda şi Asociaţia parteneră, Tasso e.V. Germania, manoperele fiind efectuate de medicii veterinari ai ”Cabinetului Medical Veterinar 112vet Maciuca – Vâlcea” – Dr. Adela BOTORAN si Dr. Valentin ANGHELOAIA, venind in ajutorul lor Fundatia DUMITRU DRAGHICESCU cu Asociatia „a doua sansa” si Primaria Comunei Maciuca.
R.E.A.D.C. oferă cetăţenilor: microciparea gratuită a câinilor, o plăcuţă reflectorizantă, care se montează la zgardă, pe care sunt scrise seria şi numărul de telefon al centralei permanente şi serie de identificare a animalului, legitimaţie de membru al asociaţiei, cu datele proprietarului şi ale animalului, şi monitorizarea animalului prin centrala telefonică permanentă. In plus, au fost si vaccinati, fiind totodata si campanie de vaccinare antirabica potrivit Programului Strategic National.
În acelaşi timp, desfăşurăm şi o campanie de educare a elevilor din clasele I-IV, având ca suport ”Abecedarul Educativ”, editat şi distribuit gratuit. Elevii sunt informaţi de unde pot să cumpere/adopte un animal de companie, ce trebuie să ia în calcul înainte de a opta pentru o rasă de câine, de ce trebuie să consulte un medic veterinar, cum să îngrijească animalele de companie, şi ce responsabilităţi au în momentul în care deţin un animal de companie, atât din punct de vedere sanitar veterinar, cât şi din punct de vedere administrativ. Totodată, insistăm şi asupra obligaţiilor pe care le au în timpul plimbărilor cu câinii.
Unul dintre scopurile acestor prezentări este informarea elevilor cu privire la rabie. Oferim amănunte despre această boală şi riscurile ei, subliniind faptul că se poate transmite de la animal la om, şi atenţionăm elevii în ceea ce priveşte măsurile pe care trebuie să le ia pentru siguranţa lor.
De asemenea, abordăm şi obligativitatea de microcipare şi înregistrare şi vaccinare a tuturor câinilor cu stăpân, precum şi beneficiile marcării optice a animalelor cu proprietar, şi măsurile indicate în cazul găsirii unui astfel de animal.
O acţiune de acest fel s-a desfăşurat în Delta Dunării, în localităţile Sfântu Gheorghe, Sulina, C.A. Rosetti, şi este în curs de derulare în Samova şi Nalbant. Campania a venit în sprijinul turiştilor şi al localnicilor din comună, deoarece câinii cu stăpân nu au mai fost vaccinaţi de mai mulţi ani, iar astfel riscul de infecţie cu virusul rabic (turbare) este foarte ridicat, constituind un mare pericol pentru sănătatea publică.
Primul oraş în care R.E.A.D.C. şi-a oferit serviciile gratuit a fost Câmpia Turzii, jud. Cluj. Timp de trei ani consecutiv, am înregistrat, microcipat şi vaccinat toţi câinii cu stăpân din localitate. Ca urmare a acestei acţiuni, nici un câine înregistrat în baza noastră de date nu a fost abandonat şi astfel s-au redus cheltuielile de la buget alocate adăposturilor.
Activităţile noastre au preîntâmpinat obligaţiile stabilite prin legea care impune microciparea animalelor şi sterilizarea câinilor care nu sunt de rasă, în caz contrar fiind pasibile amenzi usturătoare (400lei/caine necipat/nevaccinat, ajungand pana la 5.000 lei pentru cei cu foarte multi caini necipati/nevaccinati).
Pe viitor intentionam sa extindem colaborarea in aceasta zona si avem in vedere o campanie de sterilizare gratuita a canilor si pisicilor de rasa comuna (un program similar celui derulat vara trecuta in orasul Babeni), deoarece solutia privind reducerea numarului de animale fara stapan se gaseste in curtea detinatorilor de caini si pisici, acestia reprezentand o sursa continua de abandon a generatii si generatii depui nedoriti.
www.adouasansa.go.ro– Puican Iulian - 0722923889
www.readc.ro- Marin Bleidner – 0049 15115197651
www.112vet.ro- Dr. Valentin Angheloaia – 0720112838,
Dr. Adela Botoran 0722266701
http://fundatia-dumitru-draghicescu.ro/ - Mugur Marcoianu 0722664001
Primaria Comunei Maciuca – 0250 769 706