După fuziunea dintre PDL şi PNL, actualul primar Petre Iordache părea sigur că fi candidatul principalei formaţiuni de dreapta pentru un nou mandat la Ocnele Mari. Totuşi, în şedinţa biroului executiv judeţean de miercuri, 3 februarie a.c., conducerea PNL Vâlcea (aceeaşi care dădea asigurări, de curând, că va merge tot pe mâna actualului edil) a analizat un recent sondaj de opinie efectuat pe raza orăşelului vecin cu Râmnicul, în care pe prima poziţie s-ar fi clasat în opţiuni tânărul funcţionar Mihai Pătru (40 de ani, cunoscut în localitate şi sub apelativul de “Mihăiţă veterinarul”), secondat la o diferenţă relativă de primarul în funcţie. Sursele noastre din localitate susţin că, preţ de câteva clipe, Pătru s-ar fi văzut deja important lider politic local. Departe de a fi perfectă, prestaţia actualului primar Petre Iordache trebuie cântărită atent, şi cu bune, nu doar cu rele. Dar, mult mai important, trebuie cântărit ce se pune în loc. Pentru că peneliştii s-au grăbit să fie primii în atenţia locuitorilor din Ocnele Mari, ne-am propus în această ediţie să evaluăm, în linii mari, cum este perceput noul lider politic ce se vrea în capul mesei liberalilor din localitate. În măsura spaţiului editorial disponibil, vom continua, în ediţii viitoare, şi cu prezentarea candidaţilor propuşi de PSD, UNPR, ALDE ş.a.m.d.
Alegătorii, masă de manevră pentru sforarii ce consideră administraţia drept proprie ogradă?
Ca şi în alte comune şi oraşe, şi în Ocnele Mari am avut ocazia să observăm disputele politice locale în amănunt încă din anul 2000. Acum, este interesant de văzut cât de mult s-au maturizat politic alegătorii din această aşezare milenară. Vor schimbare cu adevărat sau se vor lăsa amăgiţi de jocurile maeştrilor locali din umbră ce vor persoane “maleabile” (ca să nu spunem controlabile) la cârma localităţii?
Încă de pe la începutul anilor 2000 am tot criticat administraţia publică din Ocnele Mari, fiind printre puţinii care am supus atenţiei publice locale aproape toate aspectele sensibile sau chiar în neregulă semnalate de locuitori, ori observate de noi. Din cauza asta am avut dialoguri uneori chiar aprinse cu fostul primar Gheorghe Radu, dar mai des cu actualul edil, Petre Iordache. Ambii şi-au apărat din răsputeri subordonaţii, chiar şi tânărul veterinar având tratament preferenţial în primărie, uneori peste puterea noastră de înţelegere. Chiar şi cu întârziere, trebuie să admitem că ambii edili au găsit puterea aproape de fiecare dată să recunoască dreptul legitim al locuitorilor de a fi nemulţumiţi atunci când au de suferit. De cele mai multe ori au încercat să remedieze situaţiile, deşi nu întotdeauna ţinea strict de atribuţiile funcţiei de primar.
În 2012, Pătru a renunţat la onoarea de ales al comunităţii în favoarea privilegiilor
În vara anului 2012, Mihai Pătru a fost învins la vot, în Consiliul Local, în încercarea de a accede direct în scaunul de viceprimar. Mulţi dintre cei care i-au acordat votul pentru a accede în CL au fost dezamăgiţi atunci când funcţionarul a demisionat din calitatea de consilier local. Între avantajul material reprezentat de salariul frumuşel şi serviciul comod la compartimentul de taxe şi impozite din cadrul Primăriei Ocnele Mari şi responsabilitatea cu care l-au mandatat locuitorii, de a le reprezenta interesele în CL, Mihai Pătru a ales varianta cea mai profitabilă pentru el personal. Cred că nu avem dubii în privinţa asta, pentru că nu aceeaşi alegere au făcut-o şi alţi tineri aleşi consilieri locali.
Ulterior momentului de acum aproape patru ani, am constatat că până şi foştii săi apropiaţi au ajuns să se îndoiască de el, ba chiar şi de competenţele lui în materie de medicină veterinară. “Nu ar fi fost mare lucru dacă s-ar fi dovedit un tânăr capabil. A lăsat să se înţeleagă atunci şi s-a dovedit apoi că este manevrat de sforarii din umbră, cei care nu cedează deloc în lupta pentru controlul primăriei. Dacă ar fi un veterinar bun, Mircea Niţescu, spre exemplu, ar mai avea o vacă în gospodărie, dar specialistul (exprimare ironică - n.r.) despre care vorbim a avut grijă (idem – n.r.) să o termine. Nici câinele lui Zidaru nu a avut zile mai multe după ce a fost consultat de acelaşi. Nea` Fugaru din Slătioarele a rămas şi el fără porc de Crăciun din aceleaşi motive”, ne-a declarat recent unul dintre cunoscuţii lui Pătru.
Centrul de Informare Turistică n-a mai avut loc la strada principală
De bună seamă, indemnizaţia lunară de ales local (câteva sute de lei), la care se adăugau veniturile din prestaţiile în calitate de tehnician veterinar nu erau suficiente pentru tânărul politician din Ocnele Mari. Nu deţinem, încă, dovezi că el ar fi câştigat în continuare bani prestând ca tehnician veterinar la solicitările locuitorilor chiar în timpul programului de funcţionar public, deşi ar fi interesant de aflat. În registrul de pontaj al instituţiei la care este angajat cu carte de muncă figurează cu semnături în regulă, la prima vedere.
Mai important ni se pare acum de aflat cum a dobândit Mihai Pătru terenul din centrul localităţii pe care a răsărit de curând o clădire cât sediul primăriei (aflat la doar câteva zeci de metri de sediul instituţiei amintite), în care, la parter, vor fi amenajate spaţii comerciale destinate funcţionării unui cabinet şi a unei farmacii, ambele veterinare, iar la etaj spaţii de locuit. Bravo lui, dar… Centrul de Informare Turistică, ridicat pe bani europeni, a fost amplasat undeva în spatele primăriei şi ne întrebăm dacă nu era oportun să facă parte din ansamblul de clădiri ce constituie centrul civic al localităţii, la strada principală? Primarul susţine că achiziţia a fost în regulă. “A cumpărat legal terenul. Cât şi cum a respectat normativele, însă, nu vă pot spune în acest moment. Sunt instituţii care pot verifica lucrurile pe care mi le semnalaţi, nu vreau să mi se impute că implic primăria sau consiliul local în jocuri politice electorale”, ne-a declarat reţinut edilul în funcţie.
Condiţiile obligatorii pentru autorizare nu sunt valabile şi pentru funcţionari
În calitatea lui de funcţionar public, nimeni nu se îndoieşte, credem, că Mihai Pătru ştie ce presupune obţinerea unei autorizaţii de construcţie. 13 metri (12,5 cu derogare) ar trebui să fie lăţimea minimă obligatorie a deschiderii terenului către principala cale de acces pentru a putea fi obţinută autorizaţia de construire din partea ISU şi a inspecţiei în construcţii. Că tot suntem încă în plin “sindrom Colectiv”, suntem curioşi ce părere au cei de la ISU Vâlcea despre acest amănunt? La fel de curioşi suntem cum vor răspunde cei de la Inspecţia în Construcţii la câteva întrebări legate de POT, respectarea proiectului, în general, a drepturilor vecinilor, afectarea domeniului public, construirea scărilor de acces aproape direct din trotuar etc. Spre exemplu, chiar nimeni nu observă, în buricul oraşului, că un acoperiş are scurgerea în afara terenului proprietarului? Din câte ne amintim, şi staţia de autobuz a fost mutată cu câteva zeci de metri pentru a nu încurca impozanta construcţie cu care a ţinut neapărat să se mândrească Mihăiţă al nostru. Vecinii ni se plâng acum că trebuie să suporte tot deranjul construcţiei fără să crâcnească...
De cereri formulate în baza Legii 544/2001 din partea noastră nu va fi ferit nici actualul primar Petre Iordache cu privire la acest caz. Cât de adevărată e vorba aceea din popor despre facerea de bine, a aflat pe propria piele, politic vorbind. Acum, edilul trebuie să explice cum a obţinut avizele unul dintre cei pe care i-a considerat “copii de suflet” pentru racorduri (indiciu - priviţi cablurile electrice), dar mai ales autorizaţia de construcţie pentru respectiva clădire. Apropo! La faţa locului nu este afişat un panou cu datele publice, altă condiţie obligatorie prevăzută de lege. Că… “aşa e în tenis”!
Am fost la Primăria Ocnele Mari, dar nu am reuşit să stăm de vorbă cu Mihai Pătru, deşi era în timpul programului de lucru. Colegii săi din cadrul instituţiei, probabil, au mai făcut un efort să-l ferească de răspunsurile şi documentele pe care le-am fi cerut. Cum de ce ţi-e frică nu scapi, funcţionarul trebuie acum să ridice mănuşa şi să le răspundă direct concetăţenilor care ne-au sesizat cele prezentate în acest material de presă.