Actualitate

Comandorul Aurelian Cojocaru şi-a sacrificat viaţa şi a murit ca un erou

Specialiştii de la Parchetul Militar Timişoara vor decide dacă a fost eroare de pilotaj sau o defecţiune a aparatului de zbor

Specialiştii Parchetului Militar din Timişoara vor stabili cine se face vinovat de moartea pilotului Aurelian Cojocaru, comandorul care şi-a pierdut viaţa în urma tragediei aviatice de săptămâna trecută, ce a avut loc la câteva sute de metri de Aeroportul Internaţional din Craiova.

Un avion IAR 99 Şoim cu dublă comandă, al Centrului de Cercetări şi Încercări în Zbor Craiova, s-a prăbuşit joi, 23 august, în jurul orei 10.30, în judeţul Dolj. Pilotul aeronavei a decedat la impact, iar instructorul, care a reuşit să se catapulteze, este rănit şi a fost preluat de urgenţă de către un echipaj SMURD. Aeronava, care executa un zbor de antrenament, s-a prăbuşit la scurt timp de la decolare, la 500 de metri Nord de pistă. Pilotul aeronavei IAR 99 Şoim prăbuşită lângă Craiova, comandorul Aurelian Cojocaru, a decedat, iar instructorul, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana, a fost rănit. Comandorul Cojocaru era şeful Secţiei piloţi încercare, navigaţie şi meteorologie, avea 900 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă, 48 de ani, era căsătorit şi avea un copil. Locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana are 35 de ani, este instructor şi pilot de încercare, are peste 700 de ore de zbor pe acest tip de aeronavă, este căsătorit şi are un copil. Ministrul Apărării Naţionale, Corneliu Dobriţoiu, a transmis un mesaj de condoleanţe familiei comandorului Aurelian Cojocaru: „Am primit cu durere şi tristeţe vestea tragicei dispariţii a comandorului Aurelian Cojocaru, un brav pilot, căzut la datorie joi, 23 august, în timpul unei misiuni de antrenament la manşa avionului IAR-99 ŞOIM. Aviaţia militară română regretă profund pierderea unui camarad valoros şi este cu gândul la colegul rănit în acelaşi accident, locotenent-comandorul Mihail-Relu Ioana. Acest grav eveniment s-a produs într-un moment de răscruce pentru Aviaţia militară, moment în care, noi, decidenţii politici, trebuie să luăm hotărâri importante privind viitorul şi siguranţa piloţilor militari, şi chiar securitatea aeriană a ţării. Dumnezeu să-l odihnească!”.

Pilotul rănit are arsuri pe 12% din corp

Locotenent-comandorul (Av.) Relu-Mihail Ioana, în vârstă de 35 de ani, rănit în urma accidentului aviatic, a fost preluat imediat după tragedie, de la Flotila 90 Transport Aerian, cu o ambulanţă de urgenţă şi resuscitare, şi transportat la Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central „Dr. Carol Davila” (SUUMC). Pe durata transportului nu s-au înregistrat evenimente medicale deosebite care să pună în pericol viaţa pacientului. Ofiţerul a fost adus, la ora 17.10, la Unitatea Primiri Urgenţe a SUUMC, unde a fost aşteptat de o echipă medicală multidisciplinară constituită din medici specialişti. În urma efectuării examenelor clinice şi paraclinice, s-a decis internarea pacientului în Clinica Anestezie Terapie Intensivă, în vederea stabilizării funcţiilor vitale. Pacientul are multiple fracturi şi arsuri de gradul II şi III pe aproximativ 12% din suprafaţa corpului.

Înmormântat cu onoruri militare

Sute de colegi, prieteni şi apropiaţi l-au condus, sâmbătă, pe ultimul drum pe comandorul Aurelian Cojocaru, pilotul mort în tragedia aviatică ce a avut loc, în urmă cu câteva zile, lângă Craiova, în timpul unui antrenament. Slujba de înmormântare a început la ora 11.00, şi a avut loc în curtea capelei Sfântul Nicolae din Craiova. Pe tot parcursul ceremoniei, mai multe avioane utilitare au survolat pe cer. La cimitirul Ungureni, pe Aleea Eroilor, unde a fost înmormântat pilotul, soţia acestuia i-a transmis un mesaj când sicriul a fost coborât în mormânt: „Să fii liber şi fericit, acolo unde te afli acum”. Mama comandorului i-a cerut fiului acestuia să renunţe la pasiunea lui, care se pare că l-a luat pe tatăl lui de lângă el mult prea devreme. „Dragoş, nu trebuie să te sacrifici aşa cum a făcut-o tatăl tău. Renunţă la pasiunea ta pentru pilotaj. Uite tatăl tău unde a ajuns. Între patru blăni. Trebuie să îmi promiţi că nu vei mai face asta niciodată”, a spus cu lacrimi în ochi mama pilotului Aurelian Cojocaru.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...