Actualitate

Sinistraţii de la Ocne mutaţi la Căzăneşti, lăsaţi fără canalizare de administraţia râmniceană

Oamenii se plâng că nu se pot conecta la reţeaua municipiului reşedinţă de judeţ pentru că nu au, de peste şase ani, acte de proprietate pe casele primite ca despăgubire

Sinistraţii de la Ocnele Mari care în urmă cu şase ani au fost strămutaţi în cartierul oraşului Râmnicu Vâlcea Căzăneşti sunt din nou nemulţumiţi de condiţiile pe care statul român le-a oferit. Pentru că nici acum, după atâţia ani, nu au acte de proprietate pe noile gospodării, foştii ocneni fugiţi din calea saramurii nu pot să se racordeze la canalizare, iar mirosul emanat din canalele improvizate este de nesuportat în sezonul cald. Oamenii sunt decişi să dea în judecată firma care s-a ocupat de construcţia caselor şi pentru a rezolva problema au apelat la ajutorul edililor din Ocnele Mari, care au promis că îi vor ajuta cu consultanţa juridică pentru a deschide acţiune în instanţă.

Coşmarul celor 28 de familii din Ocnele Mari nevoite să-şi abandoneze locuinţele în 2009 pentru a se muta într-un nou cartier ridicat de statul român special pentru ei la Căzăneşti, Râmnicu Vâlcea, pare nesfârşit. Alungaţi de saramură din casele lor şi deveniţi din ocneni locuitori ai municipiului Râmnicu Vâlcea, sinistraţii au acum o altă problemă. Pentru că nu au acte de proprietate pe noile gospodării, oamenii nu se pot racorda la reţeaua de canalizare, folosind canale impovizate ce trebuie vidanjate foarte des. Oamenii se gândesc cu groază ce vor trebui să îndure pentru că, după atâţia ani, nimeni nu a găsit o soluţie să îi racordeze la canalizare. “Pentru că nu avem actele caselor, nu putem încheia contractul cu Apavil pentru canalizare. Fosele sunt pline, toate bazinele sunt pline de dau pe dinafară... Nu se poate ca la 10 zile să vină cu vidanja pentru că nu se poate sta de miros. Vara este cel mai greu pentru că nu se poate respira...”, spune o localnică. Oamenii spun că nu mai suportă condiţiile în care trăiesc şi intenţionează să dea în judecată firma constructoare, care pare însă depăşită de situaţie. O delegaţie a ajuns în zonă săptămâna trecută, a preluat problemele oamenilor, dar le-a precizat clar că numai guvernul îi poate ajuta. Oamenii au apelat astfel la ajutorul edilului din Ocnele Mari, care a promis că le va acorda sprijin juridic pentru deschiderea acţiunilor în instanţă. “Nemulţumirile sunt toate adevărate. Le confirm şi trenează de şase, şapte ani. Vom deschide acţiuni civile în instanţă pentru problemele ridicate”, a precizat Petre Iordache, primarul din Ocnele Mari. Localnicii din Căzăneşti au primit asigurări şi de la prefectul de Vâlcea că va discuta cu cei responsabili de ridicarea cartierului fără canalizare.

Doar 28 din cele 54 de familii sinistrate au acceptat strămutarea în 2009

Pentru cele 28 de familii din Ocnele Mari care în 2009 au fost de acord să-şi părăsească gospodăriile din Ocne pentru a se muta în Căzăneşti, noile case au fost de la început o problemă. Oamenii au refuzat să se mute, nemulţumiţi de felul cum arătau acestea. Statul român, prin Conversmin, societatea care s-a ocupat de închiderea câmpurilor de sonde I şi II din Ocnele Mari, a cheltuit peste 140 de miliarde de lei vechi cu strămutarea familiilor afectate de prăbuşirea controlată a cavernei din câmplul I de sonde. În această sumă sunt incluse valoarea utilităţilor - drumuri, staţie de epurare a apei, rezervorul de apă, pompele, reţelele exterioare de apă plus valoarea caselor. Din totalul de 54 de familii care în 2009 ar fi trebuit mutate din cele două câmpuri de sonde dezafectate în acest moment, doar 31 au acceptat să li se contruiască case. Celelalte au ales să primească despăgubiri. Dintre cele 31 de familii de sinistraţi care au ales casele, 28 sunt la Căzăneşti, iar alte trei la Copăcelu, în cartierul ridicat pentru primul lot de sinistraţi de la începutul anilor 2000. Ultimele familii s-au mutat la Căzăneşti în martie 2011.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...