Economic

Probleme vechi, speranţe noi

Coşmarul foştilor salariaţi de la Celrom ia sfârşit în septembrie

Liderul sindical Gheorghe Talianu spune că foştii salariaţi au ajuns cu nervii la pământ întrucât de circa 3 ani de zile nu pot pune în aplicare o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă prin care să-şi primească drepturile salariale de la societatea falimentară care i-a lăsat pe drumuri şi fără serviciu. Şi asta în pofida faptului că, ulterior, societatea a fost cumpărată de un investitor şi are circa 10 milioane de euro în conturi. Potrivit lui Talianu, există speranţe ca în luna septembrie a acestui an procesele de contestare a priorităţilor de distribuire a banilor către terţi să ia sfârşit şi în acest fel şi problema lor să se rezolve. O altă veste bună, dacă se poate spune aşa, este că patronul care a cumpărat combinatul s-a apucat de retehnologizarea unor secţii. În acest sens, omul de afaceri Costi Isvoranu a angajat deja o echipă de profesionişti. Este vorba de foşti directori şi sefi de secţii, plus cei mai buni meseriaşi din rândul mecanicilor şi electricienilor. Toţi pun umărul să monteze utilaje noi, iar cele vechi sunt tăiate şi duse la fier vechi.
Problemele financiare ale foştilor salariaţi de la combinatul de celuloză şi hârtie „Celrom” din Drobeta Turnu Severin s-ar putea rezolva acum în luna septembrie, după circa 3 ani de aşteptare şi disperare. Cel puţin aşa susţine liderul sindical Gheorghe Talianu, omul care a luptat şi luptă pentru ca oamenii să-şi primească toate drepturile băneşti prevăzute de contractul colectiv de muncă. Vorbim aici de salarii compensatorii în caz de disponibilizare, în funcţie de vechimea în muncă. Când combinatul a intrat în faliment , 450 dintre cei 600 de salariaţi rămaşi fără locuri de muncă au cesionat aceste drepturi băneşti de disponibilizare către o firmă de specialitate care le-a oferit pe loc 50% din valoarea sumelor. Restul de 150 de salariaţi nu au fost tentaţi de această ofertă şi au ales calea instanţei pentru a-şi primi banii în proporţie de 1005 aşa cum prevede legea.
„Am ajuns la disperare, însă cred că în septembrie o vom rezolva şi noi. Stăm de 3 ani cu o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Craiova şi nu ne putem lua banii. E vorba, în medie, de circa 10.000 de lei de fiecare. Aici vorbesc doar de cei 150 de foşti salariaţi printre care mă aflu şi eu. Avem de primit în total cam 15 miliarde de lei vechi. Am încercat cu executorul şi ni s-a spus că o fabrică în faliment nu poate fi executată. Când s-a ieşit din faliment şi fabrica a fost cupărată cu 10 milioane de euro, care sunt şi acum în conturi, a apărut alt drac! Mai multe firme, cum ar fi CEZ, Finanţele Publice sau Alson Vâlcea, au contestat tabelul de priorităţi de distribuire a banilor. Au pierdut procesul la Tribunalul Mehedinţi şi mai au voie la recurs la Curtea de Apel Craiova. Recursul este programat la începutul lui septembrie. Aşa că sper ca până la sfârşitul lunii să ne luăm banii. Acesta e ultimul hop. Contestarii au făcut asta pentru că ei vor lua bani doar dacă mai rămân. Ei nu au avut gaj cum a avut ANAF-ul sau mai multe bănci care sigur îşi vor primi banii. Vom lua banii şi noi, salariaţii, că suntem proritari”, ne-a declarat liderul sindical Gheorghe Talianu.
„Nu mă întrebaţi cum ne-am descurcat cu banii că mi-e şi ruşine să vă spun. Pe timpul proceselor, sindicatele la care am fost afiliaţi nu ne-au dat un leu. Am fost buni doar când am cotizat. Iar în familie am avut noroc cu soţia că lucrează. La alţii e şi mai rău. Spre exemplu, recent, m-a sunat o fostă salariată, doamna Căpeţ, că soţul are cancer în gât, că vrea neapărat bani să-l opereze! Voi încerca să mă rog de doamna judecător sindic Eugenia Tudor, care este o femeie corectă şi cumsecade, să găsim o soluţie, dar nu văd ce s-ar putea face. O să încerc...”, ne-a mai spus Gheorghe Talianu.

Patronul Isvoranu a început retehnologizarea combinatului

"Stăm de 3 ani cu o hotărâre judecătorească irevocabilă şi definitivă a Curţii de Apel Craiova şi nu ne putem lua banii. E vorba, în medie, de circa 10.000 de lei de fiecare.", Gheorghe Talianu, lider sindical

Omul de faceri Costi Isvoranu a început procesul de retehnologizare a combinatului, pe care l-a cumpărat cu 10 milioane de euro pentru a-l reporni în primăvara lui 2013 aşa cum a promis. Potrivit liderului sindical Gheorghe Talianu, în combinat patronul Isvoranu a angajat deja echipe care să lucreze la această etapă. Este vorba de fostul director Mihai Sârbu, încă un director pe nume Constantin Nuţă, doi foşti şefi de secţie de la „Hârtie” pe nume Ungureanu şi Păstrăveanu, plus mecanici şi electricieni dintre cei mai buni. Şi pe toţi îi plăteşte. „La staţia electrică a adus totul nou fiindcă instalaţia dinainte era veche, plus că furaseră tot cuprul din ea. Acum e totul nou. Tot aceste echipe demontează utilajele vechi care sunt duse la fier vechi şi monteză utilaje noi. Eu, unul, aş fi mulţumit dacă în primăvară domnul patron Isvoranu ar angaja 150-200 din foştii salariaţi într-o primă etapă. Că restul până la 600, unii şi-au găsit de lucru în altă parte, alţii s-au pensionat, iar o parte au murit, săracii. Foştii meseriaşi ai combinatului care au ieşit la pensie au promis că vor lucra gratis trei luni de zile ca să ajute la repornirea fabricii, la punerea ei pe roate, cum se spune”, ne-a mai spus liderul sindical Gheorghe Talianu.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...