Potrivit afirmaţiilor lui Jim Farley, şeful operaţiunilor europene ale companiei americane, Ford se aşteaptă la creşterea cu 30% a vânzărilor de SUV-uri în Europa anul acesta. Acesta declarat agenţiilor internaţionale de presă că se aşteaptă la o creştere de peste 200.000 de unităţi, pe fondul majorării cererii pentru aceste vehicule profitabile pe plan global, în urma declinului preţului ţiţeiului.
Totuşi, compania continuă programul de restructurare în urma căruia constructorul auto a închis trei fabrici din Europa (una în Belgia şi două în Marea Britanie) şi a concediat sute de angajaţi la mai multe uzine de pe glob (500 de la Craiova). Conform spuselor lui Jim Farley, programul a stabilizat operaţiunile Ford în Europa şi a ajutat la majorarea gradului de utilizare a capacităţilor de producţie la aproximativ 90%. La unele din fabricile Ford, inclusiv cea din Valencia (Spania), se lucrează şase zile pe săptămână, în trei schimburi, dar uzina din România, unde este produs modelul B-Max, încă nu funcţionează la capacitate optimă, a declarat Farley. “Obiectivul Ford este foarte simplu. Obţinerea unei profitabilităţi sustenabile”, a afirmat Farley. El nu a dorit să precizeze ce modele vor fi eliminate, dar anul trecut vânzările de dubiţe B-Max şi S- Max au înregistrat scăderi de peste 10%, europenii preferând crossover-urile şi SUV-urile. B-Max se produce în fabrica de la Craiova.
Ford obţine aproximativ 19% din venituri din Europa, unde a redevenit profitabil anul trecut, după ce în perioada 2012 - 2014 a înregistrat pierderi de peste trei miliarde de dolari. Compania a raportat un profit operaţional înainte de taxe de 259 milioane de dolari în 2015, după majorarea vânzărilor cu 10%, la aproximativ 1,5 milioane de vehicule.
Cifra de afaceri a Ford România, cel de-al doilea producător auto de pe piaţa locală, a scăzut cu 17% în 2014 faţă de anul precedent, la 912 milioane de euro, potrivit datelor publicate de Ministerul Finanţelor. Scăderea cifrei de afaceri vine în contextul în care producţia de la Craiova a scăzut cu 23% în 2014, la aproape 53.000 de unităţi. Şi profitul companiei a scăzut cu aproape 70%, la 6 milioane de euro.
Negocieri aproape de final pentru noul contract colectiv de muncă
Conducerea Sindicatului Ford a demarat un proces de consultare a membrilor cu privire la semnarea noului Contract colectiv de muncă pentru 2016-2017. Sindicaliştii sunt nemulţumiţi deoarece, în urma negocierilor cu patronatul, nivelul veniturilor salariale totale ar urma să fie aproape cel de anul trecut. Ovidiu Cioroianu, preşedintele Sindicatului Ford Automobile Craiova, a declarat zilele trecute că, în funcţie de răspunsul membrilor de sindicat la întrebarea dacă sunt sau nu de acord cu semnarea noului Contract colectiv de muncă, se va decide dacă se va semna documentul sau dacă se va declanşa un conflict colectiv de muncă. “Este, dacă vreţi, un referendum în rândul membrilor de sindicat. Vom decide cum procedăm în continuare, în funcţie de rezultatul votului membrilor de sindicat”, a spus Cioroianu.
Drafturile de la finalul negocierilor pentru noul Contract colectiv de muncă pentru 2016-2017 ar prevede ca veniturile salariale totale să fie aproape la nivelul celor de anul trecut. Oficialii Ford susţin că sprijină anumite modificări ale Contractului colectiv de muncă, menite să ajute fabrica de la Craiova să devină mai competitivă şi mai eficientă. “În ultimele luni, Ford România a lucrat împreună cu Sindicatul cu privire la negocierea noului Contract colectiv de muncă. Compania noastră sprijină anumite modificări cheie ale Contractului colectiv de muncă, menite să ajute fabrica de la Craiova să devină mai competitivă şi totodată mai eficientă. Aceste modificări corecte şi oneste pe care compania noastră le-a prezentat Sindicatului sunt destinate să plaseze fabrica de la Craiova într-o poziţie puternică în ceea ce priveşte viitorul sau în sistemul global de producţie Ford. Fabrica de la Craiova este una dintre cele mai moderne facilităţi de producţie pe care Ford le deţine în Europa, fiind dotată cu tehnologie de ultimă generaţie, în care s-a investit peste 1 miliard de euro. Suntem încrezători că împreună cu Sindicatul şi cu ajutorul angajaţilor noştri vom face tot ceea ce putem pentru a atrage un volum de muncă suplimentar şi securiza totodată noi oportunităţi de afaceri pentru Ford Craiova”, afirmă oficialii Ford într-un comunicat remis recent presei.