Administraţie

Ioniţă: “Nu voi vota niciodată actualul proiect de buget, dacă nu se corectează corespunzător!”

Consilierul liberal râmnicean susţine că obiecţiile sale au fost argumentate şi susţinute cu consecvenţă şi în dezbaterea publică, şi în şedinţa de comisie sau în plenul CL

Consilierul municipal liberal Gheorghe Ioniţă a ţinut să explice public argumentele care au stat la baza votului său împotriva proiectului de buget pe 2016 propus de executivul râmnicean condus de pesedistul Ion Gigi Matei. Deranjat de criticile pe care le-a primit, alesul PNL subliniază în comunicatul remis presei luni, 1 februarie a.c., că şi-a susţinut în mod consecvent punctele de vedere atât în cadrul dezbaterii publice a proiectului de buget, cât şi în şedinţa de comisie sau în plenul Consiliului Local (CL) Râmnicu Vâlcea.
“Toate propunerile mele privind amendamentele la proiectul de buget de venituri şi cheltuieli al municipiului au fost exprimate încă din 13 ianuarie 2016, în timpul dezbaterii publice a bugetului local, susţinute în cadrul şedinţei de comisie nr. 3 şi apoi prezentate în scris în cadrul şedinţei de Consiliu Local de joi, 28 ianuarie 2016. (…)
Observaţiile mele, exprimate în şedinţa de Consiliu Local, au vizat faptul că niciunul dintre proiectele cuprinse în Strategia de Dezvoltare a municipiului Râmnicu Vâlcea (aprobată în 2015), având termene de demarare anii 2015-2016 sau cele cuprinse în programul «Râmnicu Vâlcea Casa Noastră» (proiectul politic cu care USL PSD-PNL-PC s-a prezentat în faţa râmnicenilor la alegerile locale din vara anului 2012 – n.r.), nu sunt introduse în bugetul local spre finanţare în 2016. Am exemplificat cu: Dezvoltarea celor două zone metropolitane, proiectul «Vâlcea Culturală», Transport urban ecologic sau amenajarea dealului Capela (alei de promenadă, puncte de belvedere etc). Este limpede că, deşi proiectele sunt necesare, după ce a cheltuit aproape 400 de milioane de lei vechi pe această strategie, actualul primar interimar Ion Gigi Matei nu mai dă doi bani pe ea, nici măcar la cererea consilierilor şi a cetăţenilor”, susţine alesul liberal.


Strategii subsecvente, pe care Primăria vrea să cheltuiască sume exorbitante

Gheorghe Ioniţă arată că intervenţiile sale au contribuit la reducerea unor cheltuieli ilogic de mari cuprinse în proiectul de buget de primarul interimar Ion Gigi Matei. “Prin actualul proiect de buget local (pe care nu l-am votat şi nu-l voi vota dacă nu se corectează corespunzător), se propune realizarea altor «măreţe strategii» la preţuri exorbitante şi am exemplificat cu strategia de eficienţă energetică (poziţia 130 – anexa 6) - cost iniţial un miliard două sute de mii de lei vechi (redus la intervenţia mea la 800 de milioane de lei vechi, dar încă prea scump) şi Planul de mobilitate urbană (poziţia 164 anexa 6) - evaluat la aproape 2 miliarde de lei vechi! Dacă am cheltuit 400 de milioane vechi pe strategia de dezvoltare a municipiului şi primarul interimar nu dă doi bani pe ea, de ce să cheltuim de 4-5 ori mai mult pe strategii subsecvente sau complementare? Nu am negat importanţa şi necesitatea unor astfel de strategii, dimpotrivă, chiar am participat activ la dezbaterea şi actualizarea unora, dar nu la astfel de costuri exorbitante şi în niciun caz în momentul de faţă, când nici normele metodologice de elaborare şi nici strategiile de dezvoltare periurbană/metropolitană nu au fost definitivate şi aprobate”, adaugă consilierul municipal.

Maria Ciobanu, Cetăţean de onoare, dar nu şi nume de festival finanţat

Gheorghe Ioniţă atrage atenţia executivului că au fost ignorate de la finanţare evenimente culturale de anvergură, care dau sens strategiei culturale doar prin organizarea lor de către Primăria Râmnicului. “Nu ţin morţiş ca sumele disponibilizate după dimensionarea corectă a unor astfel de cvasi-strategii să meargă spre proiectele propuse de mine, în fapt proiecte asumate şi cuprinse în portofoliul de proiecte aferent strategiei de dezvoltare a municipiului pe perioada 2014-2020. Oare, când s-a aprobat anul trecut proiectul amenajării Dealului Capela, cu perioada de realizare 2015- 2017, nu se cunoştea situaţia juridică a terenului? Ce a intervenit nou de astă vară şi ce a determinat abandonarea proiectului?
Din păcate, constatat aceeaşi dezinformare şi în privinţa proiectului «Vâlcea Culturală», neinclus la finanţare nici în acest an. După ce am pierdut organizarea festivalului «Cântecele Oltului» şi am întrerupt din 2012, Festivalul de Muzica Populară Maria Ciobanu, practic, la ora actuală, municipiul Râmnicu Vâlcea nu se identifică cu niciun eveniment cultural-artistic, de amploare naţională. Ţinând cont că doamna Maria Ciobanu este CETĂŢEAN DE ONOARE al municipiului nostru şi că în luna martie găzduim unul dintre concertele retragerii domniei sale din activitatea interpretativă, am propus finanţarea din bugetul local, în 2016, a Festivalului de Muzică Populară Maria Ciobanu ca parte a proiectului «Vâlcea Culturală». Un astfel de festival trebuie asumat de către primăria municipiului (altminteri o vor face alţii) şi finanţat de la început de an prin poziţie aparte în bugetul local, finanţarea lui ca acţiune a unei asociaţii nefiind posibilă”, precizează alesul râmnicean Gheorghe Ioniţă.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...