Eveniment

“Pe trecerea timpului”, recapitulare cu ştaif a evenimentelor prin care a trecut România înainte de 1989 şi după

Lansarea volumului semnat de Emil Hurezeanu a umplut până la refuz sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene, audienţa fiind alcătuită din tineri şi vârstnici deopotrivă

Vineri, 29 ianuarie, sala de festivităţi a Bibliotecii Judeţene “Antim Ivireanul” a fost neîncăpătoare cu prilejul lansării volumului intitulat “Pe trecerea timpului”, autor Emil Hurezeanu. Cartea a văzut lumina tiparului cu ajutorul Editurii “Curtea Veche”, reprezentată la eveniment de Iren Arsene, moderatorul întâlnirii cu reputatul jurnalist, actualmente ambasador al României în Germania, fiind prof. dr. Ion Predescu.

Conţinutul lucrării a fost descris, elegant dar şi cu umor fin strecurat printe vorbele rostite, chiar de autor. “Volumul cuprinde o serie de editoriale, dar nu pe toate, pe care le-am scris în perioada 1996 – 2000, dar şi interviuri pe care am avut prilejul, de-a lungul întregii activităţi, şi privilegiul să le realizez cu personaje cheie la nivel internaţional şi din România. Spre exemplu, am fost primul om care l-a intervievat pe Regele Mihai, în aprilie 1988. A fost primul interviu politic pe care l-a putut acorda şi pe care Europa Liberă a avut voie să-l transmită pentru că Majestatea Sa Regele Mihai a avut statut de invitat special în perioada în care a locuit în Elveţia, cu recomandarea de a nu face politică propriu-zisă, în afară de textele de Anul Nou şi de Crăciun pe care le transmitea Europa Liberă. Nici americanii, care finanţau postul Europa Liberă, nu-l încurajau pe Regele Mihai la microfon în perioada cât România a fost condusă de Nicolae Ceauşescu, pe considerentul explicat în termeni plastici că regele nu e preşedinte şi nu are adversari politici, ci doar urmaşi.


Am făcut interviuri şi cu Giulio Andreotti (prim-ministrul Italiei de trei ori, între1972 - 1973, 1976 - 1979 şi 1989 - 1992 – n.r.), şi cu multe alte personalităţi internaţionale, interviuri care vizau România şi situaţia ei realizate în afara ţării sau cu prilejul vizitelor acestora în ţara noastră. (...) Am reţinut în această carte două astfel de interviuri, cu Henry Kissinger (Secretar de Stat şi consilier pe probleme de securitate naţională al Statelor Unite în timpul preşedinţiei lui Richard Nixon şi a lui Gerald Ford, n.r.) şi cu Helmuth Koll (cancelar al Republicii Federale Germania din 1982 până în 1998 – n.r.), amândoi personaje de instrumentare ale perioadei din imediata apropiere a sfârşitului Războiului Rece şi după, prin gândire, putere strategică şi prin influenţa pe care au avut-o atunci, dar şi în continuare, în ce priveşte situaţia României”, a explicat autorul. Editorialele semnate de Emil Hurezeanu şi cuprinse în coperţile volumului recent lansat descriu transformarea societăţii româneşti după eliminarea lui Nicolae Ceauşescu de la conducerea statului, primii paşi spre democraţie şi economie capitalistă, dar şi tuşe memorabile de nuanţe care au învăluit evenimentele epocii post-decembriste.
Întâlnirea s-a prelungit cu aproape două ore faţă de programul anunţat iniţial, jurnalistul devenit ambasador la Berlin ca o încununare a întregii activităţi profesionale răspunzând elegant şi cu răbdare fiecărui participant la lansare şi acordând câteva sute de autografe.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...