Sub Lupă

Mihai Bălan, fostul director al CET Govora, a scăpat de controlul judiciar

Procurorii DNA nu au mai cerut prelungirea măsurii preventive faţă de fostul director al centralei termoelectrice vâlcene

Mihai Bălan a fost plasat sub control judiciar în data de 20 noiembrie, în dosarul în care este cercetat pentru abuz în serviciu în formă continuată. În perioada cât a condus CET Govora, Mihai Bălan a încheiat contracte de asistenţă juridică cu o firmă de avocatură apropiată PSD-istului Dan Şova.
Mihai Bălan a fost reţinut preventiv în data de 19 noiembrie 2015, pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu în formă continuată. Fostul director al CET Govora a fost încătuşat şi plimbat până la sediul DNA Bucureşti pentru a da informaţii despre contractele de asistenţă juridică încheiate cu o firmă de avocatură indicată de senatorul Dan Şova. În faţa procurorilor anticorupţie, Mihai Bălan a povestit cum a păgubit societatea cu 1.301.410 lei, la ordinul şi interesul lu Dan Şova, şi insistenţele fostului preşedinte al CJ Vâlcea, Ion Cîlea.

Bălan nu l-a refuzat pe Şova

Deşi ar fi putut să-l refuze pe Dan Şova, mai ales că CET Govora avea în 2011 un departament juridic în care-şi desfăşurau activitatea şase jurişti, Mihai Bălan a optat pentru păstrarea funcţiei de director general şi încheierea contractului de asistenţă juridică cu societatea indicată de senatorul PSD.
Astfel, în cursul lunii decembrie 2011, Mihai Bălan semna primul contract de asistenţă juridică cu firma de avocatură din Bucureşti. Timp de un an, în perioada decembrie 2011 – decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi în valoare de 10 000 de euro fiecare. În cursul lunii mai 2013, între CET Govora reprezentată de Mihai Bălan şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună.


Dan Şova, comision de 100.000 de euro pentru contract

În schimbul traficării influenţei pe lângă directorul CET Govora, senatorul Dan Şova a pretins şi primit de la firma de avocatură din Bucureşti, în perioada octombrie 2011- iulie 2014, suma de 100 000 de euro.
Potrivit DNA, Dan Şova i-a garantat reprezentantului firmei de avocatură din Bucureşti că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, în cuantum de 10.000 euro/lună. În schimbul acestui serviciu, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 de euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a contractului de asistenţă juridică încheiat între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.

Plasat 60 de zile sub control judiciar

După ce ore întregi le-a povestit procurorilor cum a ajuns să încheie acte defectuoase la insistenţele politicienilor, Mihai Bălan a petrecut noaptea de 19 noiembrie 2015 în arestul poliţiei Capitalei. Judecătorii de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie nu au considerat însă că se impune trimiterea în arest preventiv pentru 30 de zile a lui Mihai Bălan, plasându-l pe fostul director al CET Govora sub control judiciar pentru o perioadă de 60 de zile. Între 20 noiembrie 2015 şi 18 ianuarie 2016, Mihai Bălan a fost obligat să treacă pe la sediul IPJ Vâlcea, conform unui program de supraveghere. De asemenea, lui Bălan i s-a interzis să comunice direct sau indirect cu Dan Şova sau cu martorii şi experţii din dosar. De câteva zile, fostul director al CET Govora este din nou un om liber, întrucât a ieşit de sub incidenţa acestor dispoziţii, procurorii DNA renunţând să mai solicite prelungirea controlului judiciar.

Mihai Bălan, dosar penal şi pentru contractele de asistenţă juridică cu “Şova şi Asociaţii”

Fostul director al CET Govora este cercetat pentru abuz în serviciu într-un alt dosar, care are legătură de această dată cu firma de avocatură a lui Dan Şova. În perioada 2006-2008, firma lui Şova a încasat peste 667 de mii de euro de la CET Govora. Concret, Mihai Bălan a încheiat cu Societatea Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii” două contracte distincte de asistenţă juridică, având ca obiect asistenţă juridică/consultare/reprezentare şi plata unor onorarii de succes în valoare de 667.409,20 euro şi respectiv de 1.822.928,24 lei. Cele două contracte distincte au fost încheiate în condiţiile în care SC CET Govora avea contract cadru de asistenţă juridică valabil, având acelaşi obiect, încheiat cu aceeaşi Societate Civilă de Avocaţi „Şova şi Asociaţii”. Procurorii anticorupţie susţin că Mihai Bălan a prejudiciat societatea de pe platforma chimică din Râmnicu Vâlcea şi a creat în mod injust un folos în patrimoniul casei de avocatură ce aparţine lui Dan Şova.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...