Eveniment

Elevi ai CN “Lahovari” vor să intre în grevă pentru că li se cere “fondul şcolii”

În sesizările lor, părinţii şi unii profesori confirmă că adolescenţii ar fi ameninţaţi cu probleme la Bac dacă nu cotizează cu 50 de lei de persoană

În ciuda ameninţărilor publice adresate directorilor de unităţi de învăţământ de către reprezentanţi ai Ministerului Educaţiei, dar şi de cei ai inspectoratelor şcolare judeţene, obiceiul colectării “fondului şcolii” e greu de anihilat. Cel puţin aşa susţin sursele noastre, elevi, părinţi sau chiar profesori din unităţi de învăţământ vâlcene, unele chiar cu blazon.

Ultimul caz de acest gen ne-a fost semnalat de către părinţii unor elevi de la Colegiul Naţional “Alexandru Lahovari” Râmnicu Vâlcea, fiind parţial confirmat şi de unii profesori ai adolescenţilor. Potrivit spuselor acestora, suma cu care ar trebui să contribuie fiecare elev ar fi de 50 de lei. Părinţii susţin că elevii ar fi fost ameninţaţi voalat cu faptul că vor avea piedici în a absolvi examenul de Bacalaureat, dacă nu susţin material unitatea şcolară, iar elevii s-ar pregăti chiar să intre în grevă până când conducerile IŞJ şi a colegiului nu vor da asigurări că nu vor suporta repercusiuni.

Inspectorul Şcolar General admite că fenomenul persistă, dar promite măsuri severe

Legea 1/2011- Art. 108

“(1) Unităţile de învăţământ preuniversitar de stat pot obţine venituri proprii din activităţi specifice, conform legii, din donaţii, sponsorizări sau din alte surse legal constituite. (...)
(3) Directorul şi consiliul de administraţie al unităţii de învăţământ cu personalitate juridică răspund de încadrarea în bugetul aprobat, în condiţiile legii”.

În această situaţie se impune ca inspectorul şcolar general Andra Bică să-şi ducă la îndeplinire promisiunea făcută public, la sfârşitul anului trecut, conform căreia va efectua controale inopinate şi minuţioase ale cazurilor semnalate. La vremea respectivă, Andra Bică recunoştea că au continuat să-i fie sesizate cazuri similare, deşi transmisese un mesaj dur, împreună cu conducerea poliţiei, cadrelor didactice. “După cum bine ştiţi, de ani de zile este interzis fondul clasei şi fondul şcolii. Nimeni nu a abrogat acea decizie şi aceasta este politica Inspectoratului Şcolar Judeţean Vâlcea. Nu aveţi dreptul să strângeţi fondul şcolii. Vă asumaţi în totalitate strângerea acestor fonduri, dacă mai există şcoli unde se strâng bani. Trebuie să recunosc faptul că mi-au fost aduse la cunoştinţă anumite reclamaţii, şi telefonic, şi scris, şi personal. M-a oprit lumea pe stradă să îmi spună că încă se mai cer bani la grădiniţe, în special la clasele I-IV, pentru auxiliare, pentru rechizite şi pentru multe altele. În următoarea perioadă va exista un control pe care-l voi face personal în toate şcolile din municipiul Râmnicu Vâlcea”, declara şefa ISJ Vâlcea la sfârşitul anului trecut.


Lege înăsprită, pedepse cu închisoare pentru directori, dar şi pentru părinţi

Recent, a fost promovată o propunere de amendare a Legii nr. 1/2011 care prevede că darea sau colectarea de fonduri pentru unităţile de învăţământ, în alte condiţii decât cele prevăzute de art. 108 alin. (1), constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani. Aceste pedepse ar viza asociaţiile de păriniţi, dar iniţiativa prevede sancţiuni şi mai mari (până la 3 ani de închisoare – n.r.) în cazul în care donaţiile sunt cerute chiar de către membrii consiliului de administraţie ai unităţii de învăţământ. Astfel, „solicitarea de către membrii consiliului de administraţie a unităţilor de învăţământ sau de către cadrele didactice, personalul auxiliar sau nedidactic, a unor sume de bani cu titlu de donaţie sau sponsorizare elevilor, persoanelor care exercită o autoritate părintească sau sunt tutori constituie infracţiune şi se pedepseşte cu închisoare de la 1 an la 3 ani precum şi cu interzicerea dreptului de a mai face parte din structuri de conducere, administrare sau control a persoanelor juridice”, potrivit proiectului de lege. În prezent, prin intermediul asociaţiilor de părinţi “constituite de obicei din părinţi docili şi ascultători conducerii unităţii de învăţământ, se strâng sume de bani care sunt administrate direct şi arbitrar de către directorul şcolii, eludându-se astfel şi dispoziţiile legii privind achiziţiile publice şi transparenţei decizionale şi informaţionale”, se arată în expunerea de motive a iniţiativei legislative amintite.
Totuşi, în Legea Educaţiei şi în Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ, este stipulat că astfel de practici sunt interzise şi se pedepsesc până la desfacerea contractului individual de muncă pentru cadre didactice sau directori care le tolerează.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

29.09.2016 - 16:12Anonim:Si ce are ca ne cere 50 de lei , la câţi bani cheltuiţi la Forneti in fiecare zi . Daţi dovada de nesimţire crasă , nu va este mila de directorul colegiului vostru este de 25 de ani director al acestei instituţii , este un om de valuare . Acum trece prin nişte momente groaznice ,are o boală foarte gravă , ar trebui ca toţi sa ne arătam compasiunea fata de el şi profesorii şi elevii .

02.02.2016 - 17:44elev:Nu mi se pare normal sa vina directorul in clasa sa cera bani si sa spuna ca are probleme cu sanatatea. Ca poate i se face rau si nu are bani sa se faca bine. Am dat fondul, doar sa nu mai fiu certat si amenintat ca o sa fiu dat afara din scoala. 1600 lei pe clasa pt niste jaluzele?

01.02.2016 - 19:42Pasat Gheorghe:Fondul scolii este folosit in campaniile noastre. Elevii care au vreo legatura cu PNL nu sunt nevoiti sa plateasca. Ceilalti DA !

29.01.2016 - 22:58danezu : Păcat ca intr-o tara cu pretentii la educatie se arunca cu noroi in amarâţi de profesori. Voi uitati ca ceea ce deveniti in viata se datorează acestor profesori pe care îi blamati ca si cum ar fi cel mai rau lucru din viata voastră. Nu ma exista respect nici pentru parinti dar pentru profesori. Eu propun sa primiti diplome de bacalaureat odata cu certificatul de nastere si puneti capăt acestui conflict.

29.01.2016 - 18:54albanezu:pt danezu...De ce sa se puna jaluzele din banii elevilor? e scoala privata?

E treaba directorului sa mearga la primarie,ca d'aia e manager, nu a elevilor!

Pagina 1 din 3 (5 comentarii din 12)

< înapoi123
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...