Opinii

 

O estimare realistă a deficitului bugetar pentru 2016 este de 1,2% din PIB

La baza estimării deficitului pentru 2016 stau trei variabile: cheltuielile, veniturile şi PIB-ul nominal. Cheltuielile sunt singura variabilă cunoscută. Veniturile şi PIB-ul nominal trebuiesc estimate. Estimarea este complicată de faptul că datele finale pentru veniturile şi PIB-ul nominal pentru 2015 nu sunt disponibile la momentul construirii bugetului.
Proiectul de buget pentru 2016 se bazează pe următoarele estimări:
• creştere a cheltuielilor faţă de 2015 cu 6,7%
• creştere a veniturilor faţă de 2015 cu 1,4%
• creştere a PIB-ului nominal cu 6%.
Există mai multe semne de întrebare aici. O dinamică mai mare a cheltuielilor publice relativ la dinamica PIB nominal încalcă legea responsabilităţii fiscale. Sunt sigur că la momentul votării bugetului pentru 2016 această problemă o să dispară.
Pentru mine, însă, dinamica veniturilor este bizară. Într-o postare anterioară, folosind datele guvernului anterior şi pe cele ale Consiliului Fiscal, arătam că este ciudat să estimezi scăderi de venituri în 2016. Estimările noului guvern par la fel de ciudate, având în vedere evoluţia din ultimii 11 ani şi elasticităţile din economie. Pe baza acestor informaţii, nu ai cum să justifici scăderea dinamicii veniturilor în timp ce estimezi o creştere a PIB nominal. O astfel de estimare ignoră răspunsul economiei la scăderile de taxe din trecut - 2005, 2014, 2015. De fiecare dată, scăderile de taxe au dus la creşteri de venituri – direct şi indirect. Dinamica veniturilor a fost cel puţin egală cu dinamica PIB nominal. Este imposibil să existe o schimbare bruscă de comportament în 2016.
Un scenariu care include cele mai recente informaţii şi elasticităţile observate în economie estimează:
• creştere a cheltuielilor faţă de 2015 cu 6,7%,
• creştere a veniturilor faţă de 2015 cu 6%,
• creştere a PIB nominal cu 6,8%.
Deşi, din punctul meu de vedere, este mai aproape de realitate, am folosit estimări conservatoare atât pentru PIB nominal cât şi pentru venituri. În acest scenariu, deficitul bugetar pentru 2015 este de 1% (sub ţinta de 1,49%). Iar deficitul bugetar pentru 2016 este de 1,2% din PIB.
Un lucru trebuie observat foarte clar, mai ales de cei care se tot opun reducerilor de taxe. Deficitul bugetar pentru 2016 (la fel ca şi în 2007/2009) este rezultatul creşterilor de cheltuieli. Se vede clar că în 2016 dinamica cheltuielilor accelerează. Astfel, cei care sunt îngrijoraţi cu adevărat de sustenabilitatea finanţelor publice pe termen lung ar trebui să atace public dinamica cheltuielilor nu relaxarea fiscală. Nu există nicio dovadă că relaxarea fiscală creşte deficitul, dar există dovezi multiple că o dinamică necontrolată a cheltuielilor publice produce dezechilibre costisitoare pentru economie.

Surse: Ministerul Finanţelor, Modulus - Economic Inteligence, Consiliul Fiscal

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...