Opinii

 

Memoriile căpitanului Dumitru Păsat (1941-1945) editate şi prefaţate de Eugen Negrici

Joi, 21 ianuarie 2016, va avea loc la Biblioteca Judeţeană Antim Ivireanul, Rm. Vâlcea, lansarea volumului: Memoriile căpitanului Dumitru Păsat (1941-1945), editat şi prefaţat de Eugen Negrici.
Cităm din prefaţa prof. dr. Eugen Negrici: „Cotul Donului, în faţa Stalingradului: puţine locuri au în memoria noastră un ecou atât de sinistru. Între 19 şi 25 noiembrie 1942 aici au fost ucişi, răniţi sau luaţi prizonieri peste 150.000 de soldaţi români, în contraofensiva prin care ruşii au spart încercuirea şi au întors soarta războiului. Dintre zecile de mii de prizonieri, mai mult de o cincime au pierit în marşurile de exterminare spre lagărele din adâncul Rusiei. Cei care s-au întors într-un târziu în ţară, unii după mai bine de zece ani, şi-au povestit calvarul doar în şoaptă.”
Mărturiile scrise, cele câteva, nu au fost publicate decât după căderea regimului impus de sovietici.
Dumitru Păsat, ofiţer de carieră, s-a numărat printre cei care au luptat în linia întâi, acolo unde, între eroism şi laşitate, între omenie şi nebunie, nu a fost, cel mai adesea, decât un pas. S-a întors din lagărul de la Oranki în toamna anului 1945, cu ce-a de-a doua divizie de voluntari organizată de sovietici. A început să scrie la puţină vreme şi a continuat până la anii bătrâneţii - cu convingerea că, în cele din urmă, noi, copiii şi nepoţii celor despre care povestea, vom ajunge să-i citim mărturia.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...