Actualitate

Şcolile profesionale nu au căutare în judeţul Vâlcea

Un recent studiu realizat de Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică relevă faptul că doar 2% dintre elevii de clasa a VIII-a vor să urmeze învăţământul profesional

Deşi avantajele pentru elevii cu abilităţi practice sunt net superioare în cazul în care ar urma o şcoală profesională faţă de învăţământul liceal, elevii de gimnaziu din Vâlcea nu se înghesuie să urmeze o astfel de şcoală. Un recent studiu efectuat de către Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vâlcea a relevat faptul că doar 2 la sută dintre viitorii absolvenţi de gimnaziu vor să se înscrie pentru continuarea studiilor la profesională. Motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie sunt mai multe, dar principala cauză, spun specialiştii, este lipsa de informare atât a elevilor cât şi a părinţilor asupra beneficiilor pe care tinerii le pot avea în viaţa profesională dacă vor urma această formă de învăţământ. „Procentul scăzut al elevilor care ar alege o şcoală profesională reflectă lipsa de informare a copiilor care se pregătesc să termine clasa a VIII-a... Anul trecut a fost primul an în care durata învăţământului profesional a crescut la trei ani, iar unele şcoli au fost puse în imposibilitatea de a înfiinţa acest tip de învăţământ. Interesul scade şi ca urmare a faptului că şcolile nu se acreditează şi pe alte domenii şi specializări care ar fi căutate pe piaţa muncii. Au rămas cu domenii şi specializării care nu mai au atracţie nici pe piaţa muncii şi nici pentru elevi”, spune Cristina Nicula (foto), directorul Centrului Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică Vâlcea.


Sfatul reprezentanţilor Centrului ar fi ca acei copii care nu promovează examenul de Bacalaureat să se orienteze către şcolile profesionale, avantajele fiind mult mai mari decât în cazul în care aceşti elevi urmează cursurile unui liceu. „Consider că este mult mai important ca acest procent de copii care nu promovează examenul de Bacalaureat să se orienteze către şcolile profesionale. Măcar aşa s-ar alege cu o profesie şi s-ar putea integra mult mai uşor pe piaţa muncii. Un copil care nu este axat pe învăţarea propriu-zisă, ci are mai degrabă abilităţi paractice, de a lucra cu mânuţele, cu forţa lui fizică, are mult mai multe şanse de realizare în viaţa de după absolvirea şcolii dacă ar urma un învăţământ profesional”, a mai adăugat directorul Centrului de Asistenţă Psihopedagogică.
Conform studiilor realizate de către şcolile profesionale, cel puţin 30 la sută dintre absolvenţii acestor şcoli se angajează imediat după terminarea şcolii. În plus, pe lângă oportunităţile pe care elevii şcolilor profesionale le au în ceea ce priveşte angajarea, un alt avantaj îl constituie şi bursa lunară pe care fiecare copil o primeşte dacă urmează cursurile la profesională. „Absolvenţii de şcoală gimnazială, dacă vor alege să continue studiile la o şcoală profesională, vor primi lunar o bursă de 200 de lei, indiferent de veniturile părinţilor. Apoi, trebuie să ştie că parcursul lor profesional implică practica direct la agentul economic, unde, ulterior, se pot şi angaja. Am urmărit în decursul anilor ceea ce s-a întâmplat cu absolvenţii noştri, şi pot spune că 30 la sută dintre ei s-au angajat imediat după absolvire. Un alt avantaj ar fi şi acela că pot continua liceul la zi, dacă sunt locuri, sau la seral”, spune Adrian Boureci, directorul Grupului Şcolar Căpitan Pleşoianu din Râmnicu Vâlcea, una dintre cele mai căutate şcoli profesionale din Vâlcea.
Studiul celor de la Centrul Judeţean de Asistenţă Psihopedagogică a fost realizat în rândul elevilor de clasa a VIII-a din toate şcolile din Vâlcea, scopul lui fiind acela de a fi folosit ca material ajutător la întocmirea planului de şcolarizare pentru anul şcolar viitor.

 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

Pagina 1 din 1 (0 comentarii din 0)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...