Pe un teren achiziţionat recent peste drum de baza pârtiei de la Vidra, un întreprinzător bucureştean ridică de zor o inedită structură. Vineri, 8 ianuarie a.c., se contura, aşa cum se vede şi din imagini, aparent o construcţie din lemn de brad cu trei niveluri. La baza ei se adăpostesc în “fundaţie” două mini-trailere, ce reprezintă, de fapt, o veritabilă chichiţă juridică descoperită de investitor pentru a ocoli hăţişul legislativ din domeniul construcţiilor. E evident că investitorul este decis să forţeze introducerea cât mai rapidă în circuitul economic a facilităţii. Administratorii domeniului schiabil, turiştii sau localnicii cu care am stat de vorbă, însă, consideră totul o sfidare, cel puţin a bunului simţ. Din punctul lor de vedere, construcţia nu pare suficient de solidă, nesigură şi dacă se are în vedere distanţa minimă din axul drumului prevăzută de lege, într-o zonă în care traficul rutier este şi aşa obturat de lipsa unei parcări amenajate.
CJ Vâlcea, solicitat să emită punct de vedere despre legalitate
Gheorghe Stanciu, primarul staţiunii Voineasa, ridică din umeri învins de ingeniozitatea întreprinzătorului şi se acoperă cu demersurile oficiale întreprinse în instanţă pentru elucidarea situaţiei proprietăţii asupra terenului. Edilul râde totuşi cu un ochi, cu gândul la banii care vor ajunge în bugetul local după inaugurarea investiţiei.
“Întreprinzătorul respectiv a cumpărat terenul de la un proprietar care achiziţionase suprafaţa de la Gicu Deaconeasa, dacă nu mă înşel. Ambii au fost conştienţi că situaţia juridică a proprietăţii respective s-a complicat după desfiinţarea în instanţă a actelor lui Gicu. Primul s-a considerat cumpărător de bună credinţă şi a purces mai departe la tranzacţia recentă. Din punctul meu de vedere, ca primar, aşa cum am arătat şi în actele pe care le-am depus în instanţă, terenul respectiv, dar şi alte suprafeţe din vecinătatea pârtiei, inclusiv cele aflate pe malul lacului Vidra, aparţin Statului Român. Dar, până se vor pronunţa definitiv judecătorii, investitorul este liber să îşi folosească proprietatea. De la Primăria Voineasa va reuşi, probabil, să obţină autorizaţie de funcţionare, dar doar dacă vine cu dosar complet cu avizele necesare. M-am interesat şi este un om de afaceri cu bani şi cu experienţă în domeniul imobiliar, cu proiecte importante derulate în Bucureşti. A speculat, în cunoştinţă de cauză fiind, o lacună legislativă, în sensul că, fiind amplasată pe trailere, nu poate fi considerată o construcţie nici măcar provizorie, nefiind nevoie deci de autorizaţie de construcţie din partea noastră. Am rezerve totuşi, în alte direcţii, cum ar fi cea a urbanismului. Din această cauză, am înaintat o adresă către Consiliul Judeţean, pe care-l rog să ne emită un punct de vedere juridic şi urbanistic în această speţă. Dacă totul se dovedeşte legal, Primăria Voineasa nu se poate opune, pentru că investiţia respectivă va aduce venituri la bugetul localităţii. Din discuţiile cu întreprinzătorul, am înţeles că intenţionează să investească şi mai mult în zonă, are în proiect amenajarea a aproape 200 de locuri de cazare”, ne-a declarat primarul Gheorghe Stanciu.