Aşa cum ei înşişi spun, căldura neobişnuită pentru această perioadă din an pare a fi principalul obstacol în prezent pentru cei de la Ski Resort Transalpina (SRT), administratorii pârtiei de la Vidra, în a oferi iubitorilor sporturilor de iarnă servicii la nivel optim. Continuă, totuşi, să irite turiştii indolenţa autorităţilor, în special cele naţionale, asta dacă avem în vedere numai starea execrabilă a porţiunii de Drum Naţional 7A de la Voineasa la Vidra. Investiţia demarată în urmă cu mai bine de cinci ani are şanse de a fi recepţionată anul acesta doar dacă se găsesc încă 18,5 milioane de lei, bani care ar acoperi şi finalizarea parcării şi amenajarea unui restaurant. Până atunci, autorităţile locale şi administratorii pârtiei se resemnează cu cozile lungi de autovehicule parcate de-a lungul drumului şi se mulţumesc cu faptul că tot mai mulţi turişti au învăţat drumul spre pârtia din nordul Vâlcii.
În încercarea de a ajunge la baza pârtiei dinspre Vâlcea, sute de posesori de autovehicule din toate colţurile ţării s-au confruntat, începând de luni, 4 ianuarie, cu gropi adânci apărute pe câteva porţiuni de drum ce le-au pus la grea încercare răbdarea, dar şi rezistenţa maşinilor. Asta în condiţiile în care dincolo de pârtie, spre Petroşani, drumul se prezenta în condiţii rezonabile, în contrast vădit cu porţiunea de pe raza judeţului Vâlcea. Vineri, 8 ianuarie, în jurul orei 13.00, (momentul în care am ajuns noi în zonă), câţiva angajaţi ai CNADNR stăteau zgribuliţi într-o maşină de intervenţie a instituţiei, pe marginea drumului, la doar câţiva kilometri de sectorul de care aparţin, aşteptând probabil ca vremea să le facă treaba, iar porţiunile cu gropi pline de apă să îngheţe. S-a întâmplat să fim în aceeaşi zi la faţa locului echipe de la mai multe redacţii şi, probabil, telefoanele insistente cu care au fost deranjate autorităţile judeţene şi reprezentanţii CNADNR au grăbit intervenţia drumarilor pentru îndepărtarea obstacolelor de pe traseu.
Administratorii, rezervaţi în privinţa dărniciei Guvernului pentru finalizarea investiţiei
În ultima şedinţă din decembrie 2015, Guvernul a alocat 17,5 milioane de lei Primăriei Voineasa pentru achitarea arieratelor către constructorul domeniului schiabil de la Vidra, Acomin SA Cluj-Napoca, condusă de omul de afaceri Dan Horia Faur. Suma ar trebui să reprezinte o gură de oxigen pentru bugetul staţiunii montane, care stă de ceva timp cu conturile parţial blocate de firma constructoare din cauza neachitării, în calitate de beneficiar final, a sumelor datorate şi a penalităţilor acumulate pentru lucrările facturate încă din octombrie 2012. Şanse ar fi pentru reintrarea într-un parcurs normal spre finalizarea investiţiei (demarată în 2010), susţin atât administratorii pârtiei Ski Resort Transalpina (parte a aceluiaşi grup de firme, Quasar, din care face parte şi Acomin SA), cât şi cei ai administraţiei publice locale. Condiţia vitală rămâne bunăvoinţa reprezentanţilor Guvernului de a aloca rapid şi restul banilor necesari măcar pentru achitarea lucrărilor încă nefacturate de constructor de teama încărcării inutile cu TVA, dar şi finalizarea lucrărilor de construire a parcării supraetajate (cu o capacitate de aproximativ 400 de locuri) şi amenajare a celei de la marginea DN 7A. Potrivit estimărilor primarului din Voineasa, Gheorghe Stanciu, în total, ar mai fi nevoie de aproximativ 18,5 milioane de lei. Ramona Fodor, director de marketing în cadrul grupului Quasar şi Marius Fodor, administratorul pârtiei de la Vidra, sunt ceva mai realişti. Sătui de promisiunile neonorate de guvernanţi în perioada 2012 – 2014 inclusiv, cei doi suflă şi-n iaurt înainte de a face promisiuni fără acoperire. “Banii alocaţi la sfârşitul lui decembrie 2015 acoperă strict lucrările facturate de societatea constructoare până în octombrie 2012 şi penalităţile acumulate ulterior. Sunt şi alte lucrări executate ulterior, care nu au mai fost facturate pentru a nu se încărca firma inutil cu TVA, în condiţiile în care pentru acoperirea cheltuielilor s-au contractat credite bancare cu dobânzi incomparabil mai mari decât penalităţile calculate la sumele neachitate către noi. Alocările Guvernului din decembrie 2014 şi decembrie 2015 sunt un semn bun, chiar şi atât de târziu, dar nu suficient. Acomin şi-a asumat deja un risc foarte mare, care a adus societatea în vecinătatea nedorită a colapsului, de ce să nu recunoaştem?, în ciuda tuturor eforturilor noastre de a găsi soluţii. Sperăm să fie achitate sumele necesare cât mai curând, pentru că absolut toată lumea pierde din prelungirea acestei situaţii, nu doar noi. Câştigă eventual operatorii de pe Valea Prahovei... În prezent, mai mult decât să administrăm cât mai bine domeniul schiabil nu putem face altceva. Am păstrat tarifele neschimbate faţă de anii precedenţi, ceea ce înseamnă că eventuala marjă de profit este insignifiantă”, explică Marius Fodor.
Lipsa utilităţilor, alt factor ce alungă investiţiile în spaţii de cazare
Nici primarul comunei Voineasa nu debordează de optimism când e întrebat de şansele finalizării investiţiei în 2016. Gheorghe Stanciu recunoaşte că nici utilităţile vitale dezvoltării investiţiilor private în capacităţile de cazare necesare în zonă nu au putut fi introduse tot din lipsa banilor, situaţie care se adaugă la neajunsurile majore provocate de lipsa ori starea precară a infrastructurii rutiere de acces. “Este adevărat, nu s-a terminat povestea cu achitarea de către Guvern a celor 2,5 milioane de lei la sfârşitul anului trecut. Aşteptăm şi noi acum virarea banilor către constructor, dar suntem conştienţi că mai sunt multe facturi de achitat. În total, am mai avea nevoie de aproximativ 18,5 milioane de lei pentru încheierea investiţiei. Am semnale pozitive în sensul că atât Autoritatea Naţională a Turismului, cât şi ministerul de resort au fost receptivi la adresele trimise de noi recent. Autoritatea ne-a răspuns prin solicitarea de a trimite din nou o documentaţie cu toate costurile necesare pentru finalizarea investiţiei. Oricum, dacă Guvernul nu alocă banii necesari, nu pot spune că vom intra într-un parcurs firesc de exploatare a domeniului schiabil. Repet, aşa cum fac ori de câte ori am ocazia, această investiţie nu am comandat-o noi, Primăria Voineasa. Nici nu aveam cum, pentru că noi avem un buget de aproximativ 700.000 de lei şi nu aveam cum să susţinem o investiţie de aproape 160 de milioane de lei! Acum aşteptăm virarea efectivă a banilor pentru a reuşi să deblocăm conturile primăriei. Am promisiuni ferme din partea conducerii Consiliului Judeţean Vâlcea că ne vor sprijini concret de aici înainte. La sfârşitul anului trecut, am solicitat 200.000 de lei de la CJ pentru a ne ajuta să achităm introducerea reţelei electrice de joasă tensiune în zonă. Nu ne-au alocat niciun ban. Am suportat tot ce s-a executat şi facturat până acum din bugetul localităţii, în condiţiile în care proiectul are o valoare totală de 900.000 de lei. Dacă am reuşi să introducem şi reţeaua de alimentare cu apă şi canalizare, am putea spune că oferim condiţii rezonabile investitorilor pentru a dezvolta capacităţi de cazare în zonă. Noi avem proiect pentru întreaga localitate depus, Voineasa fiind prinsă încă de la începutul lui 2014 în programul de investiţii al APAVIL (operatorul judeţean în domeniu, subordonat ADI APA Vâlcea, din care staţiunea face parte – n.r.) în valoare estimată de 4 milioane de euro. Până acum n-au alocat niciun leu...”, ne-a declarat edilul.
"Pregătirea unei pârtii de dimensiunile celor de la SRT se poate face într-un interval de minim 10 zile, cu temperaturi constante sub - 5 grade, cumulate cu o umiditate care să nu depăşească 50 g/m cub, condiţii care în acest sezon nu au putut fi atinse.", Ramona Fodor, director de marketing în cadrul grupului Quasar
Turiştii au dat năvală, dar vremea a fost potrivnică
Aşa cum spuneam, vremea neobişnuit de caldă pentru această perioadă pune cele mai mari probleme administratorilor pârtiei. Colac peste pupăză, în weekend-ul trecut a mai şi plouat. Pentru că nu au existat din timp informaţii, mulţi turişti ajunşi la faţa locului au fost nemulţumiţi de condiţiile în care s-au prezentat, pe anumite porţiuni, pârtiile. “Având în vedere anumite nemulţumiri legate de starea pârtiei de sub telegondolă în zilele de sâmbată 9 ianuarie, şi duminică, 10 ianuarie, precizăm că amânarea deschiderii sezonului 2015-2016 s-a datorat unor factori care au ţinut exclusiv de starea vremii, neobişnuit de caldă şi cu fluctuaţii mari de temperaturi, care au oscilat în intervale scurte între -18 grade (câteva ore într-o noapte) şi +15 grade. Pregătirea unei pârtii de dimensiunile celor de la SRT se poate face într-un interval de minim 10 zile, cu temperaturi constante sub - 5 grade, cumulate cu o umiditate care să nu depăşească 50 g/m cub, condiţii care în acest sezon nu au putut fi atinse. Instalaţiile care produc zăpada artificială sunt dotate cu un sistem automat de pornire, independent pe fiecare unitate în parte, aşadar ori de câte ori senzorul unui tun de zăpadă detectează condiţii optime, acesta produce zăpadă, chiar dacă tunul imediat următor nu are aceleaşi condiţii de temperatură şi umiditate. Fluxul foarte mare de turişti din acest weekend (peste 4.000 de persoane), împreună cu ploaia şi temperaturile ridicate, au determinat o topire accelerată a zăpezii în zonele cu cele mai mari probleme”, a explicat Ramona Fodor.
“Invazia piticilor pe pârtii”, de Ziua Internaţională a Zăpezii!
Pentru că a fost reziliat contractul de administrare a unor pârtii de la Straja, tot din cauza neachitării banilor cuveniţi, administratorii pârtiei de la Vidra susţin că au deplasat la Voineasa tot personalul specializat. “Şi până acum aveam angajaţi în conformitate cu prevederile legale, altfel nu am fi primit avizele necesare pentru exploatarea instalaţiilor. Părerea mea e că şi legislaţia în domeniu trebuie adaptată prezentului, fiind una încâlcită, elaborată după norme valabile în urmă cu zeci de ani”, explică Marius Fodor.
În altă ordine de idei, ca şi în anul precedent, organizatorii invită iubitorii sportului alb de “World Snow Day” la Ski Resort Transalpina. Şi anul acesta, în 17 ianuarie (Ziua Internaţională a Zăpezii), au fost pregătite, sub genericul “Invazia piticilor pe pârtii”, jocuri şi concursuri specifice iernii. “Duminică, 17 ianuarie, copiii cu vârste cuprinse între 4 – 14 ani vor putea folosi în mod gratuit toate instalaţiile de transport pe cablu funcţionale. De asemenea, echipele Şcolii de Ski&Snowboard şi Project RIDE de la SRT sunt pregătite să le ofere acestora, în intervalul orar cuprins între orele 11.00 – 13.00, lecţii de iniţiere în tainele sporturilor de iarnă. În plus faţă de jocurile şi concursurile cu premii la care sunt invitaţi, copiii vor afla, în workshop-uri scurte şi distractive, susţinute cu ajutorul echipelor formate din reprezentanţi ai Serviciului Salvamont şi cel al Serviciului de Ambulanţă Judeţean Vâlcea, care sunt beneficiile practicării sporturilor de iarnă pentru sănătate, ce înseamnă securitatea pe pârtie, de ce trebuie să avem grijă de mediul înconjurător şi în ce fel facem acest lucru”, mai spune Ramona Fodor, director de marketing la SRT.