Angajaţii din cadrul Complexului Energetic Oltenia (CEO) vor primi în ianuarie bani mai mulţi, după ce conducerea şi sindicatele au semnat o notă comună prin care acordă salariaţilor drepturile băneşti pentru orele de muncă suplimentare.
Potrivit unui comunicat de presă, prevederile Notei comune nu se aplică salariaţilor subunităţilor cu activitate întreruptă (S.E. Chişcani, UIC Motru şi Sector Seciuri) şi personalului cu contractul individual de muncă suspendat pe o perioadă mai mare de 90 de zile în intervalul septembrie - decembrie 2015.
“Administraţia CE Oltenia, împreună cu sindicatele reprezentative şi semnatare ale CCM au stabilit, printr-o Notă comună, ca la chenzina a II-a a lunii decembrie 2015 să se achite salariaţilor drepturile băneşti aferente orelor de muncă suplimentare după cum urmează: personalul muncitor şi conducător formaţie de lucru din activitatea minieră şi energetică vor beneficia de plata unui număr de ore cuprins între 24 şi 48 de ore de muncă suplimentară, personalul TESA din activitatea minieră şi energetică direct productiv va beneficia de plata a 24 de ore de muncă suplimentară, iar personalul TESA indirect productiv şi operativ va beneficia de plata a 16 ore de muncă suplimentară”, se menţionează în comunicatul de presă.
CEO are o cotă de piaţă de peste 30%
Complexul Energetic Oltenia funcţionează la capacitate maximă în această perioadă. Compania producătoare de energie electrică şi cărbune are în funcţiune 11 grupuri energetice, dintr-un total de 12 şi asigură 30% din producţia de energie electrică, în cadrul Sistemului Energetic Naţional. Livrările au atins şi 3.000 de megawaţi în reţea, un record al ultimilor ani. Faptul că grupurile energetice produc energie electrică asigură de lucru şi celor aproape 10.000 de angajaţi din sectorul minier. În total, la CEO lucrează 15.300 de persoane, respectiv în carierele miniere, la cele patru termocentrale, în unităţile de mentenanţă şi alte servicii. „Complexul Energetic Oltenia este producător de energie care poate funcţiona continuu, indiferent de condiţiile atmosferice. Începând de la 1 ianuarie 2016, CE Oltenia funcţionează cu 11 grupuri energetice, acoperind o cotă de 30% din producţia de energie electrică din Sistemul Energetic Naţional. În data de 7 ianuarie 2016, s-a înregistrat un maximum de energie livrată în reţea, cu o putere medie de 2.900 MW. CE Oltenia dovedeşte încă o dată că lipsa cărbunelui ar duce la dezechilibre majore în Sistemul Energetic Naţional”, potrivit unui comunicat de presă al Complexului Energetic Oltenia.
Pentru a eficientiza activitatea carierelor, conducerea CEO lucrează la un program de reorganizare a carierelor de cărbune, în aşa fel încât preţul de cost al tonei de cărbune să fie cât mai mic. Potrivit reprezentanţilor Complexului Energetic Oltenia, în momentul de faţă se analizează două variante de lucru pentru reorganizarea şi eficientizarea activităţii în domeniul minier. Este vorba de transformarea actualelor unităţi miniere de carieră în exploatări miniere de carieră sau înfiinţarea a trei sucursale în care să fie incluse mai multe perimetre miniere.
În total, la CEO lucrează 15.300 de persoane, respectiv în carierele miniere, la cele patru termocentrale, în unităţile de mentenanţă şi alte servicii.
Proiectul de buget, prezentat de managerul Ciobotărică
La sfârşitul săptămânii trecute, reprezentanţilor salariaţilor le-a fost prezentat un proiect al Bugetului de Venituri şi Cheltuieli pentru anul 2016. Liderii de sindicat nu au făcut prea multe comentarii pe marginea acestui subiect. Laurenţiu Ciobotărică (foto), managerul interimar al Complexului Energetic Oltenia, a declarat că şi-a propus să evite în acest an disponibilizările de personal, deşi proiectul de buget actual ar presupune câteva sute de disponibilizări. Rămâne de văzut care va fi varianta finală care va fi trimisă în această săptămână Ministerului Energiei, acţionar cu 77% la CEO.