Din cei aproximativ 430 de mii de lei daţi de Uniunea Europeană, la care se mai adaugă încă peste 64 de mii de lei, asistenţă financiară nerambursabilă de la bugetul naţional, plus încă 10 mii de lei de la bugetul local, conducerea Primăriei din Băile Govora şi-a propus ca, prin publicarea mai multor broşuri şi realizarea unor filme de promovare, să îmbunătăţească vizibilitatea staţiunii ca destinaţie turistică şi, implicit, a creşterii economiei locale. După patru ani de la demararea acestui proiect, denumit „Dezvoltarea şi consolidarea turismului din oraşul Băile Govora prin promovarea potenţialului turistic local”, autorităţile locale au constatat o creştere de aproximativ 10 procente a numărului de turişti din localitate, dar şi atragerea unor investiţii majore în zonă din partea unor investitori aflaţi în căutarea unei „oaze de linişte şi sănătate”. ”A fost o dorinţă expresă a noastră de a face vizibilă staţiunea Băile Govora, care căzuse într-un con de umbră pentru că nu se mai întâmplase nimic din 2011 în sensul de promovare de excepţie. Staţiunea are aceste daruri dumnezeieşti – microclimatul unic în Europa, precum şi apele minerale deosebite, care au făcut ca atât turiştii români, cât şi străini, să se trateze aici, la Băile Govora, de peste 140 de ani. Pe termen lung, proiectul urmăreşte ca staţiunea Băile Govora să redevină destinaţie tradiţională de turism alături de alte staţiuni renumite din ţară şi din Europa, în condiţiile în care pe piaţa europeană există o tendinţă spre trecerea pe pachete turistice standard la vacanţe personalizate, iar noi am urmărit să ne încadrăm în această evoluţie, promovând mai multe tipuri de turism, de la cel balnear, la cel cultural şi până la cel de aventură”, a precizat Mihai Mateescu, primarul staţiunii.
Cunoscută în ultimii ani mai mult o destinaţie pentru persoanele de vârca sta a treia, autorităţile govorene spun că au în plan schimbarea acestei imagini şi atragerea către Govora şi a tinerilor, mai ales că în ultimii ani s-a întregistrat o creştere destul de mare a numărului de copii cu astm. În plus, pe lângă promovarea apelor minerale şi a microclimatului deosebit – lipsit de alergeni, în cadrul proiectul o componentă specială a fost dedicată promovării patrimoniului cultural popular, tradiţii, folclor şi meşteşuguri, astfel ca Băile Govora să devină unul dintre locurile căutate pentru petrecerea concediilor, a vacanţelor, a sfârşiturilor de săptămână, pe parcursul întregului an, nu doar pe timpul verii. Amărăciunea celor care au lucrat la aceast proiect este însă faptul că operatorii mari de turism din localitate nu s-au implicat pentru succesul acestui proiect. „Acest proiect a fost realizat sută la sută în primărie şi nu a fost nevoie să contractăm o echipă de consultanţi. El a fost gândit şi depus în anul 2010, iar în anul următor, în 2011, a primit finanţare... Am fi vrut ca astăzi, la închiderea acestui proiect, să fie alături de noi şi operatori de turism locali, dar, deşi noi i-am invitat alături de noi şi la târgurile de turism din ţară la care am participat, nu ştim din ce motive nu au venit. Sperăm ca pe viitor să existe o mai bună conlucrare pentru că scopul urmărit este atragerea cât mai multor turişti, atât din ţară, cât şi din străinătate, pentru ca Băile Govora să revină la strălucirea de odinioară, când era una dintre cele mai cunoscute şi apreciate destinaţii turistice din Europa”, a adăugat Mihai Mecu, asistentul coordonator al proiectului.
Proiectul a demarat în luna martie 2011 şi a avut o perioadă de implementare de 57 de luni. Un efect secundar, dar benefic pentru staţiune, este atragerea în zonă a unor investitori chinezi care şi-au exprimat intenţia de a construi în Băile Govora o clinică de recuperare medicală, un hotel de cinci stele şi un heliport, investiţii care ar duce la crearea a aproximativ 1.000 de noi locuri de muncă în zonă. Condiţiile chinezilor sunt însă ca primăria să le asigure utilităţile, zona aleasă să fie dezvoltată, plus forţă de muncă specializată. „Am găsit deja soluţii pentru introducerea apei şi curentului electric şi mai avem de rezolvat problema aducerii gazului în zonă. O altă condiţie a fost înfiinţarea unei şcoli post-liceale de asistenţi medicali pentru clinica medicală, şcoală pe care am convingerea că o vom deschide în toamna anului viitor. Este una dintre cele mai mari investiţii care se vor realiza în judeţ, dacă nu mă înşel, va fi una dintre primele 10 din ţară, şi care, cu siguranţă, va aduce beneficii reale atât economiei din Băile Govora, al cărei principal factor de dezvoltare este turismul, dar şi întregului judeţ”, a mai afirmat primarul Mateescu.