Sub Lupă

Băviţă, impostor dat în vileag de Corpul de Control al Ministerului Mediului!

Fostul director interimar al ABA Olt şi complicii săi din timpul mandatului sunt acum trimişi în atenţia procurorilor DNA de controlorii guvernamentali

Unul dintre copiii de suflet ai grupului de interese din Vâlcea care spoliază banii publici de aproape două decenii a reuşit performanţa să se facă de râs atât pe el, cât şi pe ocrotitorii săi. Un raport al Corpului de Control din Ministerul Mediului relevă că Daniel Băviţă, fost director interimar al ABA Olt în perioada decembrie 2013 – decembrie 2014, a fost atât de disperat să rămână într-un post decizional în cadrul instituţiei după ce-i expira mandatul de interimar încât şi-a târât şi câţiva subalterni în organizarea frauduloasă a concursului necesar. Raportul este atât de limpede încât conţinutul lui pare a fi un fel de “mură-n gură” direcţionat spre atenţia avizată a procurorilor anticorupţie.

O echipă formată din consilieri de la Direcţia Corp Control din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor a derulat o verificare la Administraţia Bazinală de Apă (ABA) Olt referitor la aspectele semnalate într-o sesizare recepţionată în mai a.c. de Direcţia de Comunicare şi Relaţia cu Parlamentul - Serviciul Relaţii cu Publicul şi Mass Media. În sesizare se prezintă unele aspecte referitoare la nerespectarea legalităţii privind organizarea concursului pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu la Inspecţia Bazinală a Apelor din cadrul ABA Olt. Verificarea s-a soldat cu un raport (Nr. 50 din 19 octombrie 2015) însuşit de minister inclusiv prin semnătura ministrului de resort, Graţiela Leocadia Gavrilescu. Conducerea ministerului a trimis, la sfârşitul lunii octombrie a.c. documentul întocmit de echipa de control în atenţia procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, principalul vizat fiind fostul director al ABA Olt din perioada noiembrie 2013 – decembrie 2014 Daniel Băviţă, suspectat de comiterea a numeroase încălcări ale legislaţiei (abuz în funcţie, fals în înscrisuri ş.a.). De asemenea, conducerea actuală a A.N.A.R. a fost obligată să dispună măsurile legale pentru remedierea deficienţelor constatate, lucru care s-a pus în practică prin atacarea în instanţă a documentelor prin care Băviţă şi unii subalterni au încercat să-şi menţină ilegal controlul asupra ABA Olt.

Recomandarea supremă pentru un post de şef de instituţie publică: protecţie la nivel înalt în politică!

Chiar de la începutul raportului de control reiese cât se poate de clar că Băviţă a avut pile extrem de puternice la nivel înalt, inclusiv de ordin politic, drept dovadă numirea sa ca director interimar prelungită repetat prin decizii emise de directorul general al Apelor Române la nivel naţional. “În perioada organizării şi desfăşurării concursului pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu la Inspecţia Bazinală a Apelor, Director la Administraţia Bazinală de Apă Olt a fost domnul Daniel Băviţă. Desfăşurarea activităţii de director (interimar) la A.B.A. Olt a d-lui Băviţă Daniel, s-a realizat în baza următoarelor decizii:
• Decizia nr. 607/10.12.2013, emisă de Directorul General al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, prin care, începând cu data de 11.12.2013, d-l Băviţă Daniel a fost numit în funcţia de director (interimar) al A.B.A.Olt, pe o perioadă de 3 luni;
• Decizia nr. 68/06.03.2014, emisă de Directorul General al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, prin care, începând cu data de 11.03.2014, s-a prelungit durata contractului individual de muncă al d-lui Băviţă Daniel în funcţia de director (interimar) al A.B.A. Olt până la data de 10.06.2014 (inclusiv);
• Decizia nr. 72/10.03.2014, emisă de Directorul General al Administraţiei Naţionale “Apele Române”, prin care, începând cu data de 11.03.2014, s-a prelungit durata contractului individual de muncă al d-lui Băviţă Daniel în funcţia de director (interimar) al A.B.A. Olt până la data de 31.12.2014 (inclusiv) şi s-a anulat Decizia nr. 68/06.03.2014;
• Decizia nr. 646/12.12.2014, emisă de Directorul General Adjunct al Administraţiei Naţionale “Apele Române” (A.N.A.R.), prin care, începând cu data de 01.01.2015 a încetat contractul individual de muncă al domnului Băviţă Daniel”.

Subaltern promovat pentru a-şi asigura un post decizional după expirarea interimatului ca director

Dacă în ediţiile anterioare am enumerat, tot cu date inserate într-un alt raport de control (al A.N.A.R.), contractele atribuite de directorul Băviţă de la ABA Olt firmei amicului Virgil Bică, a venit momentul să arătăm şi cât de disperat era primul menţionat să rămână într-o funcţie de decizie în cadrul instituţiei, deşi ştia că încalcă legea, conştient că-i expiră numirea ca interimar la sfârşitul lunii decembrie 2014. Pentru a-şi organiza un concurs 100% favorabil pentru viitoarea funcţie râvnită de şef serviciu, Daniel Băviţă şi-a promovat în funcţia superioară (şef - birou) un “complice” din sistem ce urma să facă parte din comisia de concurs, iar apoi să-i contrasemneze anumite decizii. Astfel, ca urmare a adresei A.B.A. Olt nr. 17552/04.12.2014, A.N.A.R. a transmis în aceeaşi zi (adresa nr. 21571/RA) Organigrama şi Statul de funcţii al A.B.A. Olt, aprobate, valabile începând cu data de 04.12.2014. Conform acestui stat de funcţii, la nivelul Inspecţiei Bazinale a Apelor (IBA) era prevăzut un număr de 11 (unsprezece) posturi cu studii superioare, dintre care două posturi de conducere (şef serviciu şi şef birou) şi 9 (nouă) posturi de execuţie (8 ingineri şi un chimist), fiind astfel suplimentată structura de personal cu 3 (trei) posturi (un şef birou şi 2 ingineri) conform solicitării A.B.A. Olt (aprobată de conducerea A.N.A.R. cu o lună înainte).
Prin Decizia nr. 172 din 04.12.2014, emisă de directorul Daniel Băviţă, “începând cu data de 04.12.2014 domnul Răboacă Ilie se numeşte în funcţia de şef birou aflat în subordinea şefului de serviciu Inspecţia Bazinală a Apelor”, arată controlorii. “Menţionăm că până la emiterea Deciziei nr. 172/04.12.2014, d-l Răboacă Ilie a deţinut funcţia de şef serviciu la Inspecţia Bazinală a Apelor (…). Hotărârea nr. 12/2014 a fost semnată de Preşedintele Comitetului de Direcţie - Ing. Daniel Băviţă. Menţionăm că Nota de fundamentare nr. 1425/10.12.2014 (Anexa nr. 13), care a stat la baza aprobării pentru ocuparea prin concurs a celor 3 posturi vacante din cadrul Inspecţiei Bazinale a Apelor a fost întocmită de d-l Răboacă llie şi a fost aprobată de Preşedintele Comitetului de Direcţie, d-l ing. Daniel Băviţă”, se subliniază în raportul de control. Tupeu mai ceva decât în desenele animate, nu-i aşa?

Concurs ferit de ochii lumii, cu complicitatea altor angajaţi ai Apelor Române

În locul lăsat liber prin “promovarea” lui Răboacă, în aceeaşi zi de 4 decembrie (!?!), a fost anunţat un concurs pentru 19 decembrie 2014 “privind organizarea în data de 19.12.2014, ora 10.00, a concursului/examenului pentru ocuparea postului de şef serviciu la Inspecţia Bazinală a Apelor, prin promovare din cadrul salariaţilor instituţiei”. Conform prevederilor HG nr. 286/2011, anunţul concursului era obligatoriu să fie făcut public cu cel puţin 15 zile lucrătoare înainte, inclusiv prin publicarea lui în Monitorul Oficial şi în presă şi postat pe site-ul instituţiei, şi nu doar afişat la avizier şi transmis sindicatului! Observaţia echipei de control lasă de înţeles cât se poate de clar că era vorba, în realitate, de un examen cu un câştigător preferat de conducerea ABA Olt din acel moment, cunoscut dinainte. “Organizatorii” concursului nu s-au obosit, potrivit raportului de control, nici măcar să facă publică bibliografia şi tematica lui.
Prin decizia nr. 181 din 18 decembrie 2014 (iarăşi cu tupeu maxim, cu o zi înaintea concursului, şi nu cu 15 zile înainte), semnată “pentru director Daniel Băviţă” de altcineva, s-a numit Comisia pentru organizarea şi desfăşurarea concursului pentru ocuparea postului de şef-serviciu la Inspecţia Bazinală a Apelor, alcătuită din: Toma Boncan - Preşedinte; Ilie Răboacă - membru; Florin David Bălaşa - membru; Radu Chiriţescu - reprezentant Sindicat Alutus; Valentin Vasile - secretar.

A candidat de unul singur şi subalternii care nu aveau voie să fie în comisie l-au declarat admis

La concurs a participat Băviţă, candidat solitar şi, surpriză de proporţii, a fost şi declarat admis! Atât de plăcută trebuie să fi fost surpriza, încât “organizatorii” concursului nu au mai considerat necesar (în flagrant contrast cu prevederile legale) să mai constituie şi o comisie de soluţionare a eventualelor contestaţii. “Trei persoane din comisie (Ilie Răboacă, Florin David Bălaşa şi Radu Chiriţescu) erau încadrate în cadrul Inspecţiei Teritoriale a Apelor. Având în vedere faptul că ele urmau să fie direct subordonate ierarhic câştigătorului concursului pentru ocuparea funcţiei de şef serviciu, acestea NU TREBUIAU să facă parte din respectiva comisie, încălcându-se astfel prevederile HG nr. 286/2011”, se mai arată în raportul controlului dispus de minister. Şi încă un mic citat - bonus din acelaşi document: “Tematica pentru concurs (cea neanunţată public) a fost întocmită de d-l llie Răboacă - şef birou în cadrul Inspecţiei Bazinale a Apelor şi a fost aprobată “pentru” director Daniel Băviţă”!
Probabil că din cauza emoţiilor fireşti pentru o persoană intrată în febra examenului, directorul interimar Daniel Băviţă nu a mai avut puterea să semneze de aprobare a înscrierii la concurs a candidatului Băviţă Daniel (sic!). I-au făcut treaba, în locul său, tot subalternii, după cum au constatat şeful direcţiei de control din cadrul ministerului şi un consilier din acelaşi departament. “În data de 16.12.2014, d-l Băviţă Daniel (în calitate de candidat) a depus la A.B.A. Olt cererea nr. 18557/16.12.2014, adresată directorului acestei instituţii (Băviţă Daniel), prin care a solicitat aprobarea înscrierii la concursul pentru ocuparea postului de şef serviciu la I.B.A., organizat în data de 19.12.2014. Cererea a fost rezoluţionată «R.U.R.P.» de către directorul tehnic al A.B.A. Olt, d-l Boncan Toma (acest aspect rezultă din compararea semnăturilor olografe), iar şeful Serviciului R.U.R.P. a menţionat pe cerere «Dosarul este complet. Propun înscrierea la concurs»”.

Studiile nepotrivite pentru o funcţie în managementul apelor şi vechimea lipsă, “mobilul” afacerii

În acest moment iese la lumină şi… “mobilul” afacerii. Daniel Băviţă era disperat ca documentele sale de studii să rămână necunoscute invidioşilor care l-ar fi putut împiedica să se insinueze pe un post sigur în organigrama Apelor Române! Ce a depus, totuşi, Băviţă, la dosarul de concurs? Printre altele a depus şi diploma de licenţă emisă de Politehnica Bucureşti din care reiese că e inginer cu specializarea “Mecanică agricolă (Maşni şi instalaţii agricole)”. “Deşi în anunţul privind organizarea concursului nu s-a precizat specialitatea studiilor care trebuie să fie absolvite de către ocupantul postului de şef serviciu la I.B.A., în Anexa nr. 7 Specializări necesare pt. ocuparea posturilor din cadrul Administraţiei Naţionale Apele Române la Contractul Colectiv de Muncă 2011-2014, la A.B.A. - structura organizatorică, poziţia 2 inspecţia teritorială a apelor, se menţionează ca specializări necesare pentru ocuparea posturilor din structura organizatorică: construcţii hidrotehnice, hidroenergetica, inginer chimist”, restabilesc adevărul oficialii din minister!
Băviţă a mai depus şi o adeverinţa (nr. 10895/02.12.2014), eliberată de Oltchim S.A. (semnată tot cu «pentru” Director general, fără a se preciza numele în clar), în care se precizează că “d-l ing. Băviţă Daniel a fost angajat al acestei unităţi, cu contract individual de muncă pe durată nedeterminată, în perioada 1996-2008, iar «în perioada 1996 – 2008, iar în perioada 2001 – 2005 a ocupat funcţia de inginer dispecer în cadrul S.C. Oltchim S.A. - Divizia Agroalimentară, ocupându-se şi de monitorizarea staţiei de epurarea şi tratare a apei, de gospodărirea unitară, durabilă a resurselor de apă de suprafaţă şi subterană şi protecţia acestora împotriva epuizării şi degradării, precum şi repartiţia raţională şi echilibrată a resurselor de apă»”. Cu alte cuvinte, controlorii guvernamentali arată negu pe alb că Băviţă nu avea nici în clin, nici în mânecă cu funcţia plătită gras din bani publici la care visa cu ochii deschişi! Aceiaşi controlori scot în evidenţă faptul că fostul director interimar al ABA nu a depus la dosar nici cazier judiciar şi nici un curriculum vitae (CV), iar adeverinţa medicală depusă este una ridicolă, din ea reieşind că pretendentul este «apt pentru lucrul la calculator»!

Concluzii până la următoarele dezvăluiri

Controlorii au întocmit, la finalul raportului, un adevărat pomelnic de zile mari cu încălcări ale legii. Ei au constatat că nu a fost întocmit un proces-verbal la încheierea concursului, semnat de membrii comisiei, situaţie din care reiese că aceştia s-au ferit să-şi asume legal examenul pentru un post de conducere la o instituţie publică. Reprezentanţii direcţiei de control au propus, prin acest raport, înaintarea documentului către D.N.A., iniţiativă aprobată, însuşită şi aplicată de conducerea Ministerului Mediului Apelor şi Pădurilor.
Probabil că toată nădejdea flămândului de funcţii de decizie pe banii publici serioşi să iasă din belea stă acum în vechii săi protectori şi camarazi. Şi noi sperăm acelaşi lucru, pentru că ne va fi mult mai uşor să dezvăluim opiniei publice cât de grave sunt manevrele pe care şi le permit nişte tupeişti de amar de ani în instituţiile publice din România!
















 
 
Adaugă Comentariu
Comentarii

27.12.2015 - 12:06ABA o ia apa:Toate concursurile din ultimii ani, au fost cu dedicatie, se pot verifica cu usurinta. Ca si concursurile, la fel si promovarile pe posture, mai ales majorarea salariilor pentru cei cu pilosi. Ce sa mai vorbim de aceste lucruri, in conditiile in care sunt ocupate posture cheie de catre salariati care au fost pensionati, dar care trebuie sa ramana d eposturi, ca, de, sunt ba sotia unui deputat, ba sefa serviciului resurse umane, respsonsabil in ultima perioada cu aproape toate neregulile din punct de vedere al cresterii salariilor si ocuparii posutirlor la ABA Olt. Partidul e-n toate, nu?

Pagina 1 din 1 (1 comentarii din 1)

< înapoiînainte >
 
 
 
 

...statisticile se încarcă... vă rugăm așteptați...